Köksexperiment: Ros och äpple

Idag ska jag ta mitt molekylära värv på allvar och experimentera med ros och äpple. Jag har tänkt mig en äppelsoppa med rosensorbet. Själv tycker jag att idén med flavour pairing är ungefär lika relevant för matlagningen som astrologi. Icke bevisbara, icke falsifierbara hypoteser kan möjligtvis fungera som underhållande skrönor men knappast som vägledning i köket. Nåja, jag är inte den som är den.För det är ju en vansinnigt skojig anledning att nörda loss.

Dessutom fick de rosiga tankarna mig in på ett annat spår. Jag tror nämligen (helt utan stöd av flavour pairing) att vilda vresrosor och rabarber är finemang tillsammans. Så jag ska göra en liten rabarbersoppa med rosendryck eller en kompott med rosenvinäger också. Dessutom är jag lite inne på att göra en turkisk  dessert med kyckling (Tavuk goksu) som traditionellt görs med mandel och vanilj. Istället tänkte jag peta ner kardemumma och rosenvatten. Men mandeln behåller jag.

Stay tuned!

Kommentarer

8 svar till ”Köksexperiment: Ros och äpple”

  1. Off topic; Mor jag kan inte få rent min ugnsplåt. Hur jag än försöker blir det fel. Vad gör man när det har bränt fast utav helvete i ugnsplåten. Tror det är honung som har bränt fast.
    Har försökt med blötläggning och svinto. Bland annat.

  2. Det låter bisarrt men prova att gnugga bort det med bitsocker. Inte snabbitsocker utan sånt där svårlösligt. Blöt skiten lite innan först.

  3. Henrik

    Testa att såpa in den med grönsåpa och kör i ugnen på 200 grader ett litet tag?

  4. Men månen måste vara i nedan!

  5. Örjan

    Vidbrända kastruller /ugnsplåtar.
    Bottenskyla vatten. Lite tvättmedelspulver. Låt stå över natten.
    Underlättar renskrubbningen.

  6. Jim

    Funkar inget ovan. Testa skrapan som man gör rent induktionshällen med alt. ta-bort-färg-på-fönster-skrapan. Funkar inte det – vinkelslip. ;)

  7. Kurt

    Äpple tillhör ju i alla fall, till skillnad mot rabarbern, familjen rosaceae.

  8. Kurt: jag förstår inte riktigt vad du menar. Som du kanske har förstått är jag motståndare till teorin att liknande smaker passar samman. Ännu mindre tror jag på att botanisk släktskap ger ledtrådar om gastronomisk ffinitet. Broccoli och blomkål är oerhört närbesläktade men jag fördrar bestämt en ostsås framför en broccolisås till min blomkål.