Idag lyckades Johan göra en eländigt seg frityrsmet som fick minstingen att glatt utropa att det smakade som på Kina-krog. Själv serverade jag häromdagen ungarna halvrå potatis och serverades förebrående blickar tillbaka. De finfina musslorna som vi fick från Årstiderna idag fick en alltför vintyngd sky.Men i morgon ska jag marinera resten lätt och servera på grönsallad.
Det jag ville säga är att vi precis som alla andra misslyckas i köket och många kvällar klockan fem står vi som paralyserade inför uppgiften att klura ut vad som ska hamna på tallrikarna. Den stora skillnaden sen vi börjat ta leveranser från Årstiderna är att paniken inte inträffar i affären lika ofta utan framför kylen. I alla fall sker det i en trygg miljö där ingen kan se vår förnedring.Fast sen är man ju så dum att man bloggar om det i alla fall.
Allra värst är de dagar man provlagat mat eller haft matpåtning hela dagen för då är man sällan sugen på någonting trots att blodsockret gjort en avgrundsdipp.
Har ni några tips på idiotsäkra kort att ta till när inspirationen är noll och entusiasmen strax under? Rätten som ni kan laga i sömnen, som bara inte kan bli fel. Publicera gärna recept om ni har en blogg. Bästa rätten blir nästa Veckans matnörd!
Den för mig okände Cristian blev förra Veckans matnörd för tipset om bageriet Valhall som jag snart ska besöka (titeln tas dock tillbaka om det är en billig fint och isjälva verket är en klubb för amatör-pole dancing).
Kommentarer
29 svar till ”Köksmisslyckanden, ljusglimtar och Veckans matnörd”
På sätt och vis ingen kulinarisk superhöjdare, det är den lite för fet för, men jag tycker ändå det här är svårt att msslyckas med. Fast man behöver ju kycklingrester, eller ett par bosparfiléer i kylen/frysen.
Annars misslyckas jag aldrig med en riktig carbonara och det har jag alltid ingredienser till hemma.
En sak till: vem är det som tror att ni inte någonsin misslyckas i köket?
Patrik: Jag trodde att du trodde att jag var ofelbar. Jag kanske smickrar mig?
Vi tar alltid till en mycket enkel tomatsås till pasta när inget annat dyker upp i huvet. Min variant är krossade tomater, buljongtärning, några msk tomatpuré, lite chilipeppar, svartpeppar och provençalska kryddor från frysen. Kokas 10–20 minuter. Har vi hemma plånkar jag i lite färdiga köttbullar också. Valfri pasta. Serveras med mycket parmesan.
Ingen delikatess men fullt funktionellt.
Vad makens variant innehåller vet jag inte riktigt. Spiskummin tror jag.
Orkar man inte stå och fiffla vid spisen är ugnen din bäste dräng, och pannkaka kan till&med gråtande barn tänka sig vänta på. Så det brukar bli ugnspannkaka med fläsk serverad med äppelmos, som i sin tur kan piffas med pyttelite kanel om nu är sån. Med ett stort glas kall mjölk till så är tillvaron snart i balans igen.
Jag misslyckas aldrig i köket. Hemligheten är att köra med hämtpizza och hämtsushi.
En fråga igen. Har sett på River Cottage, och där tillsatte man kryddorna till chutneyen inslagna i ett litet paket. Vad är för- och nackdelarna med att lägga i kryddor direkt, respektive i en lite påse? Beror det på vilken rätt man lagar. Kan man återanvända påsen om man är lite ekonomisk?
Det där sista var ett skämt.
Något som aldrig misslyckas och som alltid går hem hos barn skulle jag vilja säga, är en wrap. Man får välja tillbehör själv som hyfsat snabbt hackas upp och man kan ju egentligen ha i precis vad som helst. Jag brukar ha falafel, färska champinjoner, zucchini, sallad, tomat och en dressing enkelt gjord på kesella och mango chutney. Alltid lika gott!
Lisa: nu ska du inte bli ledsen, du experimenterar ju hela tiden, då är det väl ändå naturligt att det inte blir bra varje gång. Du brukar dessutom försäkra att det blir tråk hemma ibland och då tänker jag att det måste vara någon som sagt nåt i stil med “ni äter väl alltid fantastisk mat”.
Patrik: Jag är förkrossad, varken mer eller mindre.
Ehhh….räknas att leta inspiration på taffel.se?
Omelett! Den eviga räddningsplankan.
Snabb-bibimbap äter jag minst en gång i veckan. Japanskt snabbris, någon form av chilimarinerad kål (sambal + vitkål och lite vinäger fungerar utmärkt) och en äggula. Sen har jag i kött eller fisk, oftast lax eller stekt kycklingkött. Japansk soja och sesamfrön på. Idiotsäkert, men hoppa för guds skull inte över ägget.
@Maria: Japanskt snabbris har jag missat, var hittar man det?
Snabbris kanske är lite missvisande. Jag brukar köpa ris av märket Nishiki på tex Omi Food på Olofsgatan eller Japanska torget på Tegnérgatan i Stockholm. Det kräver inte något förarbete i form av sköljning.
Ok, tack – middan nästa tisdag är bokad.
Jag måste slå ett slag för risotton. Det går alltid att koka ihop en sån, bara man har rätt ris, lite lök, vitlök, smör och någon ost. Man måste ju nödvändigtvis inte ha parmesan, det går med svenska hårdostar också. Och kör man på t.ex. Västerbottensost kanske man kan toppa med lite fryst renskav och svamp – om man har det i frysen?
Det finns alltid nåt man kan leta fram som tillbehör till en risotto. Gröna ärtor har väl alla i frysen?
Lisa: Ja, du vet ju hur det är i dessa tider. Sanningen måste fram.
Jag är ju lite av en motståndare till “snabbt och enkelt”-mottot, men tycker att den rätt jag gjorde senast igår faktiskt platsar rätt väl däri.
Kinesiskt femkryddat sidfläsk i sötsur sås med granny smith äpple. Blanda femkrydda, salt och peppar med vetemjöl och rulla tärnat sidfläsk i det kryddade mjölet. Stek i lite neutral olja. Ta ur sidfläsket ur pannan. Slå på en bra mängd äppelcidervinäger och reducera, håll på en matsked socker och lite extra femkrydda. Häll ner tärnade bitar skalat granny smith äpple och lite vatten och sedan sidfläsket. Låt koka ihop till trevlig konsistens, justera kryddning och servera med nudlar. Det går faktiskt riktigt snabbt, dock är smaken rätt ovanlig så den kanske inte passar alla (jag gillar den iaf).
Korr: Jag menade fräst skav, inte fryst.
En annan klassiker är tomatsoppa som man förgyller med det som finns hemma. Kanske tortellini, kikärter/bönor, tärnat kycklingkött, frästa korvslantar osv.
Jag brukar stuva majs och steka lite fläsk när jag inte orkar stå framför spisen jättelänge.
Även en enkel broccoli-soppa brukar slinka ner – typ bara kokt broccoli, lite buljong, en skvätt grädde och ett par varv med stavmixern.
Jag kör också omelett.
När jag växte upp ( vilket var före pizzeriorna och hämtmatens tid ) var mammas snabbmat bondomelett på färdig pyttipanna. Jag vet att mamma inte riktigt vill kännas vid detta…
http://enbrun.blogspot.com/2009/05/sotad-hokifile-som-en-parafras-pa-det.html
Annars ligger wok alltid nära till hands. Vitkål och morot kan samsas rätt bra med burkbambu, och en kyckling- eller laxfilé ur frysen. De asiatiska kryddorna och såserna har jag svårt att tänka mig skulle saknas hos familjen Lisa.
Fredagkväll, barnen hos kompisar, smaksåsbasen till kvällens musslor är i princip klar på spisen.
Nu kan jag ge ett lite seriösare svar.
Mina rädddningsplankor är två skilda linjer med flera underarter:
1) Tomatsås. Passar till pasta, andra grönsaker, nästan vilken kött- eller fågelprodukt som helst. Basen är viktig. Lök och vitlök som får smälta ned i bra fett. 2 burkar tomat av en god sort hälls i. Salt och sötma måste i, vald krydda – koka i minst 15 minuter. Det där med sötma och tid att puttra verkar glömmas ofta hos mina vänner har jag märkt. Sedan kan man krydda (beroende på vad det ska passa till) med timjan, eller fänkål, eller kanske kanel, eller chili, eller min absoluta jag-är-nära-att-ramla-ihop-av-trötthet-räddningsplanka: ajvar relish, 1 dl eller så.
2) Bönor på burk. Tack och lov att det finns ett sådant stort sortiment nuförtiden! Bönor med en smakrik vinägrett, gärna någon form av citrusfruktskal och definitivt lite lök och peppar, livar upp nästan vilken gammal rest som helst. Favoriten är stora vita, men också svarta, kidney, canneloni, borlottoi … När denna basbönsallad är fixad kan man blanda i annat gott som råkar finnas till hands. Till det kanske lite stekt bacon eller en annan av vårt hems basgrejjor: Tysk skinka, antingen Schwarzwälder eller Westfälischer. Kostar mindre än hälften än t ex prosciuotto, är ändå smakrik, så man kan slösa med den och kanske till och med köpa “i onödan” bara för att ha hemma i nödfall.
Åh, vad många bra tips och fantastisk inspiration!
När jag har brist på fantasi men vill ha god och billig mat blir det ibland ugnsrostade grönsaker och rotfrukter:
Åtminstone klyftpotatis, i mån av tillgång stoppar jag även in palsternacksstavar, äggplanteskivor, små purjolökar, nå’n tomat och en hel vitlök i ugnen. Samt en rosmarinkvist.
Det blir ju hur gott som helst! Och passar förstås jättebra med annat som man kan laga utan att tänka så mycket, typ kycklingfilé, om det finns hemma. Eller “bara” smulad fetaost. Finessen med rotfrukter är ju att man kan se til att det hemma länge. Och finessen med ugnsrostade rotfrukter och grönsaker är ju att det är så gott med rött vin till.
Enklelt och uppskattat; doftar lite barndomsminnen dessutom: http://karinesmeralda.blogg.se/2009/may/fredagsmiddag.html !
Varför inte detta? Den enklaste köttfärslimpan. Blir alltid saftig och bra. Kan varieras i det oändliga. Jag lägger klyftpotatis runt limpan så allt blir färdigt samtidigt. tar 3 min att röra ihop å 40 min i ugnen. Ibland fylls den med persilja, vitlök och bacon eller med ost.
Nu äter ja LCHF, så jag lagar den sällan.
700gr malet kött
1 burk gräddfil 2dl
1 påse löksoppa
aloo panchporan, stekt potatis från Indien med fem kryddor.
Ta kokt potatis och tärna. Stek upp och tillätt salt, gurkmeja och chili i önskad mängd. (har man tid kan man råsteka potatisen och när den börjar mjukna tillsätta gurkmeja m.m.)
“Poppa” (som popcorn) panchporan/panchpurankryddor. Ta 1 krm var av spiskummin, bockhornklöver, fänkålsfrön, svartkummin (kalonji, nigellafrön) och svarta senapsfrön (räcker till 1 kg potatis).
Poppa kryddorna i varm torr stekpanna tills dofterna börjar förstärkas men utan att de bränns så mycket. Vänd ner i potatisen och stek tills i några minuter, häll ner lite hackad koriander och grön hackad chili. Ät med ett stekt ägg eller med en bit kyckling.
Jag hade förr i världen ett italiensk-svenskt par i bekantskapskretsen som hade spaghetti aglio-olio e pepperoncini som räddningsplanka. Medans pastan kokade fräste han vitlök och chilipeppar i olivolja så den tog smak, blandade sen oljan med pastan och rev parmesan över
Brukar köpa upp mig på fläskkött från Lillehems utegrisar när det är bondens marknad i Malmö Det är perfekt på helgerna om fantasin tryter. Då tar jag fram ett stycke revben eller bog och slänger in i ugnen direkt från frysen, 120 grader och så får det stå och götta sig hela dagen. Jag brukar krydda med bra vinäger, torkad chili av nåt slag, salt och peber när köttet tinat lite. Blir aldrig misslyckat och köttet blir alltid saftigt och mört!