Köksskola: Två pajbagare talar ut
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9511","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"185","height":"276","alt":""}}]] Skördefesten håller på att urarta till ett hejdundrande rajraj. Det picklas, syltas, saftas – och håll i hatten så det bakas pajer! Sensommarens pajer innehåller blåbär, hallon och nektariner. Nu är det dags att kalasa på plommon, äpplen päron och mycket mer. Smulpaj definitivt enklaste och kanske godaste pajen att laga när nyskördad frukt ska spela huvudrollen. Smulpaj är barnsligt gott och kan lyckligtvis också lagas av barn. Men bara om man kan proffsknepen.Vi bad Sveriges kakdrottning Mia Öhrn om några vishetsord på vägen till pajperfektion. "Jag har många favoriter när det gäller kakor, men om våren är det rabarberpaj som ligger på toppen. Så himla gott! Inga problem att äta det det varenda dag i en vecka på raken, och jag får bara inte nog. På hösten är det äpplen, plommon och annat fint som gäller. Smulpaj är ju bland det enklaste man kan göra, men vill man vara extra nördig och göra det svårt för sig själv kan man följa mina sju steg till den ultimata smulpajen."
- Använd kylskåpskallt, normalsaltat smör, inte smält, för att få spröda och goda pajsmulor. Skär smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt därefter sockret och arbeta degen tills lite större klumpar börjar bildas. Förvara gärna smuldegen i kylen en stund innan pajen gräddas. Du kan även köra ihop degen snabbt i en matberedare.
- Använd inte för mycket frukt i förhållande till mängden pajsmulor, pajdegen är ju godast! Lägg ett lager smulor även under frukten, inte bara på toppen.
- Oftast sjunker frukten ihop ganska mycket under gräddningen, så vill du att pajen ska gå ända upp till pajformens kant efter gräddningen och se snyggt generös ut bör du använda en ganska liten form och fylla den med en rejäl hög pajsmulor en bra bit ovanför formens kant.
- Grädda inte pajen på för hög temperatur, 175 grader räcker bra. Ställ formen ganska långt ner i ugnen så att även botten blir lite krispig. Ha tålamod tills frukten är mjuk och genombakad och pajsmulorna är riktigt krispiga och gyllenbruna. När frukten börjar bubbla är det ett tecken på att pajen snart är klar. Portionspajer brukar ta cirka 30 minuter och större pajer tar cirka 45-50 minuter.
- Variera fyllningen efter smak och säsong och hitta på nya kombinationer. Nästan alla bär och frukter funkar bra, men en del, som jordgubbar, vätskar sig lite mer än andra. Blanda då frukten med 1- 2 tsk potatismjöl som binder vätskan. Syrliga bär och frukter, som rabarber kan behöva lite extra socker, men ofta räcker den sockermängd som finns i smuldegen.
- Variera gärna smuldegen genom att tillsätta kryddor, choklad, nötter, citrusskal eller använda råsocker eller muscovadosocker istället för strösocker. Prova också med grövre mjöl, gryn och frön.
- Servera med massor av vaniljglass eller -sås!
En annan skicklig bagare, om än på amatörnivå, är Taffels formgivare och programmerare, Johan Swanljung. Hans spröda pajbottnar är små livsmedelsarkitektoniska mästerverk. Hur får man till dem? [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9512","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"185","height":"259","alt":""}}]]"Det jag inte gillar med min metod är att den är arbetsdryg. jag skulle vilja göra en snabb pajbotten, men blir aldrig nöjd med dem. Det man vill uppnå är detvi kanppt ha ett ord för på svenska "flakiness" – kanske kan man säga flakighet? Spröda skikt av mör deg. För att uppnå det måste degen vikas med så att det bildas skikt. Det som gör det svårt är att man måste tillsätta vatten lite i taget så att det hänger ihop utan att gluten eller klumpar bildas. Samtidigt måste smöret hållas kallt så att det inte absorberar mjölet. Alla ingredienser kyls ordentligt i frys, sedan hyvlar jag ner smör i en ziplockpåse och skakar runt skivorna så att de täcks med mjöl. Sedan gör jag första bearbetningen med en kylklamp efter att ha lagt påsen på en yta som inte leder värme – trä funkar bra." Här blir Johan generad och erkänner att det här kräver en del krångel. Det är bara vissa som står ut med det. "Sedan häller man ut flingorna på ett bakbord och sprejar försiktigt med vinägervatten och viker och kavlar tills degen går ihop. Det är inte jätteroligt, och det tar tid. Och blir degen mjuk måste man kyla den i frysen igen." Oavsett om du väljer de snabba sinnliga smulorna eller den tidsödande pajperfektionistens metoder önskar vi dig lycka till. Må det smaka!