senap

Korvprojektet del 2: Hemgjord senap

Jag vet inte hur det är med er, men min korv blir inte komplett utan grovkornig senap. Stark, ska den vara, och lite söt. Men inte så där sliskig som Johnnys, utan mer som Graveleijs.  (Nu kommer säkert någon komma dragandes med LissEllas, men jag har faktiskt inte provat den.)

Konstigt nog har jag aldrig försökt mig på att göra egen senap. Kalla det lathet, kalla det smartness, kalla det vad fan du vill. Jag har kanske inte tyckt det verkar värt besväret… Eller vänta, det låter inte alls som mig. Jag har nog bara fått för mig att det är mycket krångligare än vad det egentligen är.

Och då gick jag ändå old school tillväga. Ingen mixer, ingen matberedare. Bara jag och min gigantiska mortel. Det tog ett tag, det må erkännas. Och lillebror Max trodde nog att jag blivit skvatters där jag satt på golvet och bankade. “Vad fan gör du?!” flåsade han ur sig nyss hemkommen från Frescati och ryggade tillbaka när jag hystade en stor mortelstav mitt i synen på honom. Av ångorna härledde han klokt: “Senap? Varför då?”

Han har ännu inte lärt sig att det aldrig finns ett “därför” när jag sätter igång. Det finns bara ett klart lysande “varför inte?”. Och det är gott så.

Eftersom min far aldrig gjort senap vare sig med senapskula eller mixer (i alla fall inte vad jag vet)  hade jag inget familjerecept att utgå ifrån. Jag använde mig av det här, men gjorde lite annorlunda förstås. Varför?

Varför inte?

Resultatet blev en rejält stark och välbalanserad senap med en liten hint av beska från ölen. Perfekt är kanske att ta i, men jo, ändå. Perfekt, i alla fall för Magnus och mina smaklökar.

senap2Skånsk senap old school

Receptmakare: Meny.SE och Margit Richert

Portioner: en lagom sats

Tid: 40-80 minuter beroende på armstyrka och motivation

Vi använde bayersk folköl, men genom att variera ölen kan man reglera beskan och smaken. Någon trevlig ale vore nog inte dumt. Spitfire, kanske?

  • 1 dl gult senapsfrö
  • 1 dl brunt senapsfrö
  • 1 burk bayersk öl (3 dl i senapen, resten i kocken)
  • 2 tsk salt
  • 4 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 dl neutral olja
  1. Häll senapsfröna av båda kulörer i en riktigt stor mortel. Skvätt i lite, lite öl och sätt igång att mortla för allt vad armarna håller. När senapen börjar bli tjock och suga i sig ölen tillsätter du en skvätt till. Fortsätt tills ungefär 3 dl öl har gått åt, det tar ungefär 40 minuter. Nu bör ganska mycket av senapskornen (främst de gula) ha gått sönder och delats i mindre delar, men senapen är fortfarande väldigt grov. Är du nöjd så, fortsätt till steg 3.
  2. Vill du ha en mer finmalen senap fortsätter du helt enkelt att banka din senap tills den ser lagom ut. Vad lagom är får du bedöma själv, men lagom för mig var ungefär 2o minuter till. Då finns det fortfarande rejäla bitar senapsfrö kvar, men mycket är ändå finfördelat.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och banka lite till så att sockret löser sig.
  4. Häll på burk och låt mogna i alla fall några dagar innan du börjar äta av den.

Kommentarer

13 svar till ”Korvprojektet del 2: Hemgjord senap”

  1. Jan A

    Kalla mig tönt eller lat. Men så länge det finns Västervikssenap i butiken blir det inte aktuellt att göra egen.
    Men du imponerar Gitto med att göra allt från grunden i ditt korvprojekt (du borde kanske födaupp en gris själv. Lägga ner get drömmarna). Blev faktiskt lite sugen på att prova med ketchup nu när skolan äntligen börjat (lazy days här hemma).

  2. Agneta M

    Säg till nästa gång du ska göra senap så kan du få låna min senapskula som jag ärvt efter min skånska far.

    1. Jan A: Jag gillar västervikssenap till julskinkan, men inte annat. Så vi är nog två olika senapstyper.

      Agneta M: Vet du, du och din far var i mitt medvetande hela tiden jag gjorde senap, men Magnus tyckte jag var jobbig som ville ringa dig. Nu vet jag bättre.

  3. ‘Därför’ är så himla överskattat när man lagar mat. Hemgjord senap är så mycket trevligare och godare än den som står i butikshyllorna. Det ÄR värt besväret. Nu måste jag tillägga att ditt korvprojekt är helt fantastiskt och borde bli en bok.

  4. Annars finns det senap på LIDL.

    // Ordförande

  5. Matpolisen: Du har helt rätt. Jag kommer nog göra senap rätt ofta, nu när jag liksom gått över gränsen.

    Ordförande: Jajamensan. Och den är god också, deras senap! Speciellt deras grovkorniga franska.

  6. Pappa rullade alltid senap på julen hemma hos oss. Kommer så väl ihåg sticket i ögonen när kornen började dela sig och suga åt sig vätska.

    Dock var det lite klurigt att få snurr på senapskulan, eftersom min far använt den för kulstötning som barn så ena sidan var lite platt.
    Jag är säker på att farmor inte uppskattade det.

    Men senapen blev god ändå.

    Skall bli kul att följa ditt korv med bröd-projekt.

  7. Det ska till en viss rytm för att få senapskulor att rulla rätt. Förr fanns det vissa kvinnor som var riktigt bra på det där och som turnerade mellan hemmen för att snurra senap mellan knäna.
    Jag har också en ärvd senapskula. Vi brukar låtsas att det är en kanonkula från slaget vid Lund.

  8. Annasara

    Familjereceptet till julskinkan är i mitt fall oerhört enkelt. (Helst ska rörandet göras av morfar, men det går inte längre.)
    1) Gotlandssenap, malda korn (finns från Krusmyntagården eller i lokala butiker) utröres i matättika och ljus sirap till lagom karaktär och konsistens.
    2) Låt svälla
    3) Börja om från 1) om konsistens och karaktär har förändrats eller om senapen helt enkelt tog slut (ops!).

  9. Emil O.

    Gitto ibland är du som en tvillingsjäl, och gör allt jag vill göra i matväg. Egen senap, egen korv, drömmar, drömmar… Och sen det här med att aldrig följa recept på den fantastiska “varför inte”-grunden, en åkomma jag själv har. Du är en stjärna.
    Btw, hur stor mortel måste man ha? Den ska klara 3dl+ vätska eller?

  10. Saxit

    Jag tyckte den fantastiska artikeln om hemmagjord senap förstörs lite av att ni nämner Lidl i kommentarerna! Fy på både Ordförande och Margit. :/

  11. Örjan

    Har man ingen kula/stor mortel fungerar det med
    burk med lämpligt stor botten + mixerstav och kokhett vatten (plus senapen naturligtvis)

  12. Kul. Jag har också precis börjat tillverka senap själv. Riktigt kallt vatten är en väg att fånga upp senapsoljorna (enligt bla. McGee). Absolut inte kokhett vatten. Det sura ska till för att behålla styrkan. Ett dygn för att få bort beskan. Jag använder en elektrisk kaffe/kryddkvarn. Då går det på några minuter att få klart senapen. Jag kommer nog aldrig mer att köpa.