Kycklingbiffar med milda örter, muskot och citron

Snålheten bedrar förvisso ofta visheten men ibland håller den sig i skinnet och är en kärleksfull partner. Det är smart att vara sparsam, det är mantrat jag viskar till mig själv när jag går in i en butik. Ibland hjälper det. Ibland inte. Häromdagen impulsköpte jag två paket kycklingfärs. Något som tycktes mig vara en tveksam investering redan på vägen hem. Inte precis någon stapelvara i vårt kö. Men det kanske det blir.

Kycklingbiffar med milda örter, muskot och citron

Portioner: 6-8

Tid: 25 minuter + helst en timmes vila

Att mängden färs är just 800 gram beror på att kycklingfärs i regel säljs på paket med 400 gram. Och ett paket känns lite futtigt. Knepet att göra ett hål i mitten på biffen gör att biffarna steks jämnare, blir saftigare och håller formen bättre. Det drar ihop sig under stekningen och hålet syns inte mycketi den färdiga biffen. På så vis minskar också risken att du får rå kycklingfärs i mitten.

Du kan också servera biffarna som burgare på rostat halvgrovt bröd med skivade tomater, sallad, skivad färsk lök och en sås på kesella, stark senap och lite finhackad inlagd gurka. Panko är extrafluffiga brödsmulor som du hittar på asiatiska hyllan eller till mycket lägre pris i en asiatisk affär. Skälet till att jag använder dem är att jag tycker att vanligt ströbröd smakar illa och vi så sällan har vitt bröd hemma.

  • 1/2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 2 dl pankosmulor eller 5 skivor formfranska (kantskuren och finskuren)
  • 800 g kycklingfärs
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk nyriven muskot (ca 1/3 muskotnöt)
  • 1 tsk ymald svartpeppar
  • 3/4 dl finhackad dill
  • 1/2 dl finhackad gräslök eller lökblast
  • Till servering:
  • Smörsvängd gurka (recept i morgon)
  • Tjock yoghurt med söt stark senap
  • Färskpotatis
  • Sockerärter
  1. Blanda samman  grädde, ägg och bröd. Förbered övriga ingredienser. Arbeta samman alla ingrediener till slät smet. Låt stå och samla smak och rimma lätt i kyl en timme om du har tid.
  2. Tvätta händerna och olja in dem. Forma 12 burgare. Smeten är lös så arbeta med lätt hand. Gör en urgröpning eller ett hål i mitten.
  3. Hetta upp smör eller olivolja i enstor panna. Stek biffarna 6 i taget på låg värme. Ta tempen i mitten, de ska nå upp till 70°C. Låtbifarna vila minst 5 minuter innan de serveras.

Kommentarer

6 svar till ”Kycklingbiffar med milda örter, muskot och citron”

  1. Kycklingfärs är underskattad och kanon i kombo med bläckfisk!!!
    Jam plamuek gai sab, är en middagsrätt som är MYCKET annorlunda och väldigt god. Recept här

  2. Kycklingfärs finns inte här. Har aldrig saknat det. Men nu fick jag verkligen lust att kolla om det finns någon bit seg kalkon i kyldisken som jag kan köra genom köttkvarnen.

  3. Finns inte här hos mig heller men säger man till kanske dom tar hem!

  4. Konstigt – jag stod med ett paket i näven idag. Nej inte idag heller fick det följa med men nu så kanske.

  5. Tack för tipset om hålet i mitten. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på själv.

  6. Anna

    Bra att du oljar in händerna Lisa. Jag har alltid undrat varför det står i kokböckerna att man ska ha vatten på händerna och ännu värre: vatten på skärbrädan där man lägger köttbullarna i väntan på stekpannan. Allt annat kött ska man ju torka av för att det ska bli en snyggare stekskorpa. Vatten närmast köttet gör ju att ytan kan bli mesigt grå. Med olja på händerna och på skärbrädan blir det mycket bättre! Ska testa hålet i mitten nästa gång jag gör biffar.