När vintern nalkas blir maten mer enahanda. Efter ett tag drabbas du av rotsaksleda, potatistristess och kålennui. Lyckligtvis går dessa elakartade åkommor att förebygga redan nu. Motgiftet heter variation. Och olika former av frön kan ge just det. Släng in en näve sista minuterna när du rostar rotsaker. Eller rosta i torr panna på spisen. Gärna i rejäl mängd, de håller stilen några dagar om du förvarar dem i tät burk.
Sen kan du ha kul! Låt fröna svirra med när du gör mustiga vegopastejer. Strö dem över sallader. I vegobiffar ger de fin och grov struktur. De är en fin ersättning för mandlar och nötter och kassan är klen eller om du har allergiker i din krets. Vego, vego, vego … Här känner jag dubbelmoralen nafsa mig i hasorna. Men efter en del yrkesrelaterat animaliefrossande senaste veckan är jag på feganbanan igen. I alla fall när jag äter hemma; vilket är ofta eftersom jag är hemkär och helst jobbar i min egen säng. Möjligen masar jag mig till soffan. Helst vill jag göra som mumintrollen och fylla magen med granbarr och gå i ide. Allvarligt talat har jag ätit så mycket granbarr på nordiska krogar i år att det inte behövs mer.
Melonkärnor
Som du kanske märkt gränsar min fäbless för melonkärnor till patologisk besatthet. Men de är verkligen ett litet fynd! Den milda smaken gör att de kan finna sig tillrätta med de flesta råvaror. Lagar du mycket veganskt är de i de närmaste oumbärliga eftersom de ger ett fint tillskott av proteiner och mineraler men bara när du får i dig försvarliga mängder. Så hiva gärna med ett lass när du gör granola. Eller gör pesto på dem (recept nedan!).
Smakkamrater: hur många som helst! basilika, getost, parmesan, rosmarin, svamp, broccoli, kål, persilja, fisk, kyckling, rosmarin, citron, melon, tomat, soltorkad tomat, vitlök, oliver, olivolja, salvia, pecorino, linser, apelsin, ingefära, svamp, spenat, kål, broccoli, ädelost, rotselleri, linser, curry, avokado
Solrosfrön
Solrosfrön har en dov, jordig och metalisk karatär med en påtaglig beska som kan ta överhanden i obevakade ögonblick. Se till att kombinera dem med andra karaktärsfulla ingredienser. Gärna med syra som livar upp och sälta samt umami som dämpar beskan. Om du rostar dem hårt kan de nästan ersätta bacon i en del rätter. Inte minst om du fuktar dem med en matsked vatten blandat med 1/2 tesked salt och några droppar rökig chipotletabasco vid rostningen. Eller kör ner lite rökt paprikapulver på slutet. Var försiktig när du kombinerar solrosfrön med andra beska ingredienser!
Smakkamrater: röd paprika, citron, bovete (se upp för beskan!), bacon, morötter, purjo, persilja, salvia, kummin, lagrad herrgård, gräslök, dill, tomat, svarta linser, enbär, apelsin, färskost, pumpa, stekt lök, paprikapulver, äpple, vinäger (mest sherryvinäger), avokado, svartpeppar, kanel
Linfrö
Linfrö är så mycket mer än magmedicin. Rostade får de en distinkt valnötig fyllighet med mild beska. Dessutom bli de trevligt spröda. Eftersom de används i små mängder ger de sällan något imponerande näringstillskott. Men petar du ner lite på många ställen kan de göra skillnad. Prova gärna att strö dem över en sallad på långbakade tomater smaksatt med pepparrot och dill. Eller tillför en lite lagad känsla i en rå kålsallad med persilja och salladslök. Eftersom de lätt bränns bör de rostas separat och på låg värme.
Smakkamrater: tomat, röd paprika, pepparrot, dill, stekt fisk, kryddost, feta, lök, persiljerot, palsternacka, citron, vitkål, blomkål, rödkål, salladslök, ädelost, kallpressad rapsolja, vinäger, kakao, shiitake
Sesamfrö
De oskalade sorterna är betydligt mer näringsrika, men också beskare så se upp med doseringen! Rostade får de en rik, mineralisk, kryddig och rökig smak vilket gör dem idealiska som ersättning till bacon. Ett fåtal frön på ytan ger en förhöjd smak på bröd, men blanda gärna ner lätt rostade frön i bröddegen också. Jag kan inte fina ord för magin som uppstår när du häver det lite muggiga hos oskalade sesamfrön med ingefära.
Smakkamrater: ingefära, purjo, salladslök, vitkål, savoykål, finosherry, vitlök, spiskummin, gris, vit fisk, morötter, palsternacka, citron, apelsin, kålrot, broccoli, grönkål, grönabönor, kikärtor, halloumi, röda linser, ägg, röd paprika, jordnötter, cashewnötter, korianderfrö, tomater, kyckling, vinäger, soja, miso, tofu
Pumpafrö
Pumpafrö (gröna) har en kraftiglite rökig smak med drag av gräs och örter. De är fantastiska i mexikanska rätter där de plussar på med sin mustighet. Blanda dem gärna i tacofärsen, strö dem över svart bönsoppa, paprikasoppor, gulascher eller vegochili.
Smakkamrater: Röd paprika, tomat, vitlök, kakao, paprikapulver, olivolja, lax, stekt vit fisk, morötter, citron, vinäger, grönsallad, kål, bröd, gojibär, kyckling, grönsallad, kål, kummin, spiskummin, kryddpeppar, syrade grönsaker, vinäger, olivolja, garam masala, fetaost, färskost, chili, kanel
Detta inlägg är matsponsrat av Årstiderna, jag får en fisklåda och en grönsakslåda (som jag förmånsbeskattar för). Stora Baslådan heter min favorit. Här är lite tips om några godbitar ur veckans låda.
Herrängens enklaste skrubbagratäng
På torsdagar när vi får fisk är vi ofta trötta. Därför lagar vi fisken på enklast möjliga vis. Frön kommer till vår räddning, denna gång av mer aromatiska slag. Tack vare att det är flera olika kryddor känns rätten raffinerad och komplex. Potatis och purjo rostar vi i en form bredvid fisken. De behöver ungefär 10 minuters försprång. Längre ner hittar du ett mer utförligt recept. Här är en snabbskiss:
Salta lätt på sskrubbafiléerna och rulla ihop dem till små rullar. Lägg i en hög rund form. Blanda 2 dl grädde med 1 liten finhackad morot, 1/2 tsk brunt (inte gult) senapsfrö, 2 msk finhackad fänkål (eller 1/2 tsk fänkålsfrö), 2 msk finhackad selleri (eller 1 nypa sellerifrö), 1/2 tsk hela korianderfrön och 1/2 dl lövtunt skivad purjo. Allt måste verkligen vara pyttehackat, annars känns bitarna för hårda i munnen. Mortla alla kryddor!!! Vispa ner 2 tsk potatismjöl och lite örtsalt, helst Herbamare. Häll grädden över fisken. Grädda i ugn 225 grader (varmluft) under lock eller folie ca 20 minuter (kolla att fisken är färdig med en gaffel, exakt tid beror på hur formen ser ut).
Morötter, olikfärgade
Morötter är ovanligt lyckat att kombinera med frön av olika typer. De olikfärgade morötterna tycker jag är finast råa. Skiva dem i riktigt tunna slantar. Använd gärna matberedaren med en skivare monterad om du inte är flink i fingrarna. Vänd runt med lite olivolja, salt och grovmortlade rostade solrosfrön eller pumpafrön. Så enkelt och gott!
Gurka
Skala gurkan och tärna den grovt. Vispa samman en dressing på ljus miso, äppelcidervinäger, en nypa socker och lite vatten. Sväng runt gurkan med dressing, rostade sesamfrön och korianderblad. Om du har gari (sushiingefära) hemma kan du finstrimla den och blanda ner. Lite trevlig gurkläsning hittar du här!
Spräcklig pumpa
Jäsiken, vilken hårding! Är det någon som vet vad det är för sort? Den här halverar jag och bakar i ugn 200 grader tills köttet kan gröpas ut. Det kan ta uppåt 45 minuter. Under tiden fräser jag shalottenlök, med mycket finhackad ingefära och klickar ner lite röd currypasta sista minuten. Sen mixar jag allt hastigt med lite buljong och en skvätt fisksås. Till sist toppar jag varje portion med krossade rostade jordnötter och pumpafrön. Gärna korianderkvistar! Servera limeklyftor till. Om du vill kan du ha räkor i också.Om du har barn hemma som inte gillar stark mat så kan du röra ner lite kokosmjölk eller grädde i deras portioner.
Potatis
Se recept nedan! Misopasta hittar du på asiatiska hyllan eller i asiatiska affärer.
Mangold
Skär bort de grova stjälkarna och dela i mindre bitar. (Pilligt, men så värt det.) Skär bladen i bitar. Fräs stjälkbitarna snabbt i en stor panna eller gryta med lite finhackad vitlök och finhackad ingefära. (Du kan ha med lite finstrimlad morot också.) Vänd ner bladen och sätt på ett lock. Låt ånga någon mint tills bladen slaknat. Vänd ner rostade sesamfrön, lite ljus soja (eller hosin-sås) och några droppar sesamolja.
Lila krasse
Så vacker! Jag älskar krasse och försöker ofta odla men glömmer dem oftast innan de vuxit till sig så att de torkar ihop. Den här blir ett starkt skäl att pallra sig upp om morgonen. God på macka med färskost och tomater eller ringar av röd paprika. Strö gärna rostade linfrön över.
Purjolök
Enklast är godast! Skär i 5 cm långa bitar. Skaka runt med olivolja och rosta i 225 grader tills de fått ordenlig färg och mjuknat. Släng gärna över en näve solroskärnor de sista minuterna. Rosta all purjo på en gång, de är goda att vända ner i en gryta eller servera med en vinägrett dagen efter.
Persiljerot
Ovanligt pepprig och distinkt i smaken! Jag tror att den är i karskaste laget för att rostas i bitar. Den får bli en smakförstärkare som ger det där extra djupet i höstens mustiga grytor. Finhacka och låt fräsa i olivolja med lika finhackad lök och morot. Länge, länge — ha tålamod! Ner med 2 krossade enbär, mortlad vitlök och lite finhackad torkad svamp som blötlagts. Fräs lite till. Ner med salvia och rosmarin och en strimla apelsinskal (utan det vita). Slå på burktomater (Årstidernas eller Saltå) och en rejäl skvätt rödvin. Lite buljongpulver och gärna mörk miso. Sjud utan lock 20 minuter. Rör ner svarta linser och/eller kokta vita bönor. Sjud utan lock 20 minuter till. Stek färsk svamp under tiden och vänd ner precis före servering. Vänd gärna ner rostade purjobitar om du har det kvar. Andra rostade rotsaker funkar också fint. Servera med pasta och rostade pumpakärnor. Riven hård getost är gott ovanpå.