Som så mycket annat är matlagning en materialsport. Det handlar inte om dyra kastruller men väl bra råvaror, detta uttjatade begrepp. När jag lagade den här rätten första gången hade jag tillgång till grovmald mager lammfärs och torkade Blenheimaprikoser. Resultatet var bedårande. Igår med lite för fet lammfärs och vanliga tråkaprikoser blev det ändå merän passabelt. Lamm och aprikoser är en vinnande kombination.
Jag hade tänkt ta en fin bild på gårdagens middag idag, men min man hade snott med sig resterna som lunchlåda. Så kan det gå! Jag fick äta Findus fiskgratäng till lunch. Den var nästan inte äcklig alls.
Lammfärsgryta med aprikoser, mandel, zucchini och kardemumma
Receptmakare: Lisa förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Den här rätten blir godast med svavlade ljusa aprikoser som ger en liten välbehövlig syra till allt det murriga. Om du inte vill använda zucchini går det fint att vända ner fryst, tinad och urkramad hel bladspenat sista minuterna.
- 450 g lammfärs
- 2 stora gula lökar
- 2 kardemummakapslar, krossade
- 1/2 msk hela spiskummin
- 2 korn kryddpeppar, krossade
- 1/2 msk korianderfrö, krossade
- 1 kanelstång
- 1 lagerblad
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 tsk chiliflingor (krossad torkad chili)
- 1/2 krm saffran
- 3 dl kycklingbuljong
- 4 dl kokta kikärtor, gärna burkade eller frysta
- 10 torkade aprikoser
- 1 liten (ca 150 g) zucchini
- 1 dl skållad mandel
- mycket smör och olivolja till stekning
- Till servering:
- Grönsallad med tärnade tomater
- Smulad feta eller getost
- Myntablad eller koriander
- Se till att lammfärsen är rumstempererad. Halvera lökarna på längden. Skär ett snitt vinkelrätt mot fästena i varje halva. Nu är det lätt att dra av skalet. Skiva lökarna tunt
- Stek långsamt löken gyllene tillsammans med kardemumma, spiskummin, kryddpeppar, koriander, kanel och lagerblad i en tjockbottnad kastrull eller traktörpanna. Löken ska bli helt mjuk. Ha tålamod! Fiska upp 1/3 av löken och lägg åt sidan på varm plats.
- Bryt ner lammfärsen i bitar och fortsätt stek tills den fått lite färg. Rör ner tomatpuré, chili och saffran. Stek vidare under omrörning några minuter. Slå på kycklingbuljongen och vänd ner kikärtorna. Strimla aprikoserna och vänd ner dem, om de är mycket mjuka och saftiga vänder du ner dem först när zucchinin vänds ner. Låt puttra under lock 15 minuter.
- Skiva och skär zucchinin i stora tårtbitar. Vänd ner i grytan tillsammans med mandeln och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och mer chili. Strö den undanlagda stekta löken över. Servera med tillbehören.
Kommentarer
18 svar till ”Lammfärsgryta med aprikoser, mandel zucchini och kardemumma”
Låter mycket gott. När ska aprikoserna i?
Älskar lamm
älskar grytor
älskar kardemumma
Tack och bock!
oj vad det lät trevligt med alla dessa kryddor!
Låter som en väldigt gott indisk/persiskt möte. Är det tänkt att kanelsmaken vara framträdande eller kan man ersätta kanel/lagerblad med tejpatta? (Man får ju typ en ica-kasse full för tjugan när man köper, så det jag letar desperat ursäkter till användning)
Och på tal om matrialsport, tips på vart man kan hitta hel kardemumma (grön & bra svart) i Stockholm?
Fram för mer aprikoser i matlagning!
En liten fråga bara; är det meningen att färsbitarna ska vara något så när intakta när det hela är klart?
Kanel till lamm, jag det säger Lotta också..
Fjäöömor: Och jag älskar mina fina läsare!
Jorma: Lotta är klok! Jag har älskat kombinationen av lamm och kanel sen jag var liten och åt lammcurry med massor av kanel. Det verkar synergistiskt med spiskummin.
Angelica: Hur färsbitarna ska vara lämnar jag åt matlagaren att avgöra.
Anna Maria: Om aprikoserna är hårda lägger du i dem med kikärtorna. Om de är mjuka samtidigt med zucchinin.
Fredrik: Det här är en sån där gryta som tål att varieras. Jag vill hemskt gärna ha tejpatta!
Receptet ser jättegott ut, men varför är det viktigt att färsen är rumstempererad?
Om färsen är iskall blir det för kallt i pannan och allt kokar bara. bra fråga! ;-)
Firade triumfer i fredags med denna gryta trots att aprikoserna fick läggas i på måfå.
Ja, aprikoserna saknas lite i själva receptet…
Här blir det snart en ny variant, inser att jag bara har hälften av ingredienserna hemma..!
…och så undrar jag lite över varför man ska dela upp löken..?
Mina ändringar ville inte låta sig sparas av outgrundlig anledning men nu är de på plats och alla frågor besvarade.
Aha, tack så mycket! Jag hade varken kikärter, lagerblad, saffran, mandel eller diverse andra kryddor hemma, så det blev en slags variant… Och med hela aprikoser!
Mitt favoritsätt att äta mjuka, torkade aprikoser är annars med valnötter och ekfatslagrad fetaost, mmmm…
Asgott indeed. Rätten fick bli först ut i min nya bloggtestköksserie, och där finns den bild du så rättmätigen förtjänade av ditt mästerverk! :) http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/testkoket-lisas-lamm.html
Men åh! Det här var ju skitgott, tyckte både jag och mina fyraåriga döttrar!
frida: Jamen, att kunna pricka in hela familjen gör mig extra lycklig. Pussa på döttrarna från den främmande kryddtanten.
Alla mina favoritsmaker i en och samma gryta. Lamm, aprikoser och spiskummin. Kan ju inte bli bättre :)