Jag har varit ensam hemma ett par dagar. Då är det lätt att man slarvar med maten. jag kunde svurit på att jag avbeställt firren från Årstiderna. Men igår stod en låda där vid dörren som ett sexhundragramshån mot min solostatus.
Idag tog jag motvilligt itu med firren genom att bestryka den med ett tjockt lager av en underbar färdig thailändsk sås med fermenterade bönor, chili och ingefära. Det antyddes visserligen diskret på flaskan att den skulle serveras till kyckling, men det gav jag katten i. Skvallra inte för fisken, den kan mycket väl känna sig kränkt.
Jag hittade såsen på Asian Market på Olof Palmesgata men jag lämnar en skiss längst ner på hur du kan röra ihop nåt liknande. (Kom gärna med input!) Vi har den nästan alltid hemma eftersom den är en livräddare i pressade situationer. Som den här. Jag hittar inget för mig uttydbart namn på den men med pyttebokstäver står det Foodex i ett undanskymt hörn.
Om du gillar din fisk lite saftigare och och mer lättlagad till konsistensen kör du den på 125°C eller rent av 100°C. Jag har upptäckt att jag inte gillar lågtempad fisk särskilt. Den utvecklar inte samma smak utan känns mest hal. jag gillar när den är söt, lite äggsmakande och ordentligt flakig. Det kan i och för sig vara klimakteriet (mitt, inte fiskens).
Larvigt lättlagad asiatisk fisk
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh och försynen
Portioner: 4
Tid: ca 25 minuter+ev 30 minuters marinering
- 600 g kolja eller sej
- 1 1/2 dl asiatisk sås
- Till servering:
- Grönsallad med lime och avokado
- Osalta rostade jordnötter
- Mangobitar
- Råris
- Lägg fisken i en ugnsfast form. Bred såsen över. Marinera gärna i 30 minuter i kyl. Den lätta rimningen ger mer smak och fastare konsistens.
- Baka fisken i ugn 140°C ca 20-30 minuter tills den precis skivar sig när du pillar i den. Innertemperaturen ska vara runt 50°C beroende på din preferens.
Skiss på asiatisk marinad
Lite sherry eller sake i såsen sitter nog inte helt fel. Koncentrerad äppeljuice kan ersätta socker och vinäger med intressant resultat.
- 1/2 dl fermenterad bönsås eller mörk miso
- 2 msk ljus soja
- 1/2 dl vatten
- 1/2 msk chinkiangvinäger eller balsamico
- 1/2 msk farin, palmsocker eller ljust muscovadosocker
- 2 msk grovriven ingefära
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- chiliflingor efter behag
Vispa samman alla ingredienser.

Kommentarer
7 svar till ”Larvigt lättlagat: Asiatisk fisk”
kul recept! En angränsande fråga: hur långe håller sig en påse miso i kylen? 500g påsarna från japanska torget känns som mer än vad man klämmer i en sittning…
stefan: miso håller sig nästan hur länge som helst så länge man behåller den i påsen med en påsklämma. Har aldrig varit med om att miso blivit dålig och då har jag ändå använt rena fossil ibland.
Miso-marinader är också väldigt användbara!
ja det här är ju en misomarinad sträng taget ;-) Fast allt ur en flaska. Den är bisarrt bra den där såsen.
Har en misomarinad jag brukar göra som i stort är miso, lite mirin och en aning matolja. Slabba på fisken. Så enkelt att man inte behöver ha den i flaska. Eller jag får helt enkelt göra själv när jag inta har på flaska.
Jag har en rejäl påse miso hemma, har den dock inte i kylen utan i skafferiet (ska jag flytta den) och jag tycker den ser precis likadan ut som när jag köpte den några månader sen. Har funderat på recept att använda den till förutom miso soppa, som marinad för fisk låter ju som en vinnare.
Dags för misomarinerad sej helt enkelt, med kanske lite kryddning av sambal oelek eller liknande (har ingen bra koll på heta bönröror tyvärr så sambalen får mycket utrymme i min matlagning av det hetare asiatiska slaget).
Aah…I like!