Läsarfråga: Pollensäsong i köket?

Maja Atterstig kan inte bara stava till Lissabon, hon känner mig uppenbarligen utan och innan. För hon frågar så här.

Hej Lisa, i flera butiker i Lissabon har jag hittat burkar med små kulor av pollen och jag vill minnas att jag läst recept innehållande denna något udda vara. Jag kunde såklart inte motstå så nu har jag en burk i min ägo men inte den blekaste aning om vad jag ska hitta på med det. Du har kanske några bra förslag? Tack tack

Alla människor när en hemlig dröm om den karriär de egentligen är ämnade för. För er som har följt mina skriverier är det ingen större hemlighet att sexolog egentligen är mitt drömyrke. Med egen spalt. Men jag inser att den här frågan är det närmaste jag kommer blommor och bin. Jag gissar att det är pollengranulat du spanat in? Små kulor med vackra lejongula nyanser.

Tyvärr är produkten långt ifrån lika upphetsande som associationsbanorna. Med undantag av det snordyra fänkålspollenet, kultkryddan som krängs från exempelvis Toscana och populariserats av slaktarhunken Dario Cecchini, är de flesta pollen förvånansvärt osensuella. De smakar just ingenting. Lite damm, med mycket god vilja kan man urskilja lite frömjölstoner. De finns faktiskt i många svenska hälsokostbutiker av märket Biofood och som det låga priset antyder är det ingen som vet vad de ska göra av det.

Möjligen är det nyttigt – men hej, tror ni att jag är Anna Skipper? Nej, det bästa du kan göra är att blanda det i müslin eller strö det över en sallad. Dels är det snyggt, dels kan du säga till din eventuelle älskare att det är ett oerhört potent afrodisiakum. Om det är sant? Tja. om inte annat så brukar upplysningen ge viss placeboeffekt. Om han inte har pollenallergi förstås. Då kan svullnaden uppstå på helt fel ställen.

Edit: Vad tyst det blev? Inte är ni väl blyga? Berätta gärna lite om era pollenupplevelser i kommentarerna, Eller om något annat relaterat till blommor och bin. Jag är fördomsfri. Om ni är mer intresserade av mat kan ni ställa frågor här!

Kommentarer

8 svar till ”Läsarfråga: Pollensäsong i köket?”

  1. Hahaha! Inspirerad av någon historia om mexikanska människor som var fantastiskt bra på att springa och verkade leva på pollen och en sorts magiska frön, gick jag och köpte mig en påse pollen (fröna hittade jag tyvärr inte). Jag hade väntat mig något honungsaktigt i torr form. Jag blev mycket besviken. Kan man skicka överblivet pollen till Anna Skipper?

  2. Peter Jägerbro

    Pollen var riktigt hett ett tag. Vi fick det på Mistral (gamla adresen) till äppleglass, en glass som hade en sådan äppelsmak så det knappt gick att tro det. Upplevelsen motsvarade att lyssna på varsamt inspelad musik ur en svindyr rörförstärkare, genom svindyra högtalare. Jag visste att det inte var ett äpple jag åt, men köpte illusionen helt.

    Men då maten serverades av gravallvarliga män i Star Trek-klädsel saknades de erotiska undertonerna, trots allt pollen.

  3. Härlig avslutning! :)

  4. I många länder säljs pollen som naturmedel, ett universalia mot i princip allt.

  5. Maja Atterstig

    Åh nej det låter ju trist. Jag ska genast smaka på min pollen och själv bilda mig en uppfattning. Kanske blir det en sån där burk som bara står och ser läcker och inbjudande ut på min hylla. Då får väl det vara okej. Eller så strösdlar jag det över efterrätter, för vackert är det i alla fall, lejongula nyanser och även en del lila ( men de kanske är färgade då?). Tack snälla för svaret. Har du andra tips på vad jag bör köpa med mig hem i matväg från Lissabon och Azorerna (dit jag nu förflyttat mig)? Har redan fina eko torkade shiitake från Madeira, torkade örter och lite annat. Tack o hej

  6. Pollen smakar mycket av vart bina levt. Jag har blivit varnad för pollen från portugal och spanien för att det kan smaka av hav och skit, typ. Jag köper mitt av en biodlare som säljer pollen sorterat efter säsong och om det är från ängar eller hans fruktträdgård typ. Det har en helt klart udda smak, men skall ju vara superpotent och är rätt spännande. Jag har det ofta i dressingar, gärna med honung och curry (t ex denna, en tsk pollen i en sådan dressing typ http://njutmaten.blogspot.com/2010/03/mikkans-curry-slaw.html), eller i smoodi tillsammans med nypon och bär. Kolla in:
    http://njutmaten.blogspot.com/2010/06/blommor-och-bin.html
    http://njutmaten.blogspot.com/2010/07/shipment-from-saffle.html

    Jag har mkt kvar i frysen sen sommaren, mejla mig gärna om ni vill ha ett smakprov så skickar jag!

    Här är lite generellt om pollen och bild på hur det ser ut: http://njutmaten.blogspot.com/2009/08/mat-med-guldkant-bipollen.html

  7. Tack snälla Mikkan, jag ändrar gärna uppfattning om pollenets tjuskraft. Kan tänka mig curry.

    Maja: Tvivlar på att ditt lila pollen är färgat. Det kanske är insamlat på natten?

  8. Adress Lisa, mejla mig den så skickar jag sample! :)