Carina har gjort ett fynd. Men mycket vill ha mer. Och får det:
Jag har precis upptäck kryddan körvel! Hittade ett fantatiskt recept på allt om mats hemsida där man slungade kokta rotfrukter i citron och körvel. Vad har jag körvel till mer? Vet du om det är lätt att odla körvel själv i trädgården?
Carina
Kära Carina, när man bekantat sig med en ny krydda är man lite som Columbus när han upptäckte Amerika. Alltså “upptäckte” fast det redan bodde en massa folk där. Men sånt ser man inte när man är i förälskelsens våld. man känner bara ett vilt ägandebegär. Låt ingen ta ifrån dig den känslan, för ingen har förstått körvelns väsen som just du, även om de använt den i åratal.
Jag älskar körvel i enkla rätter, för den örtiga lakritsaromen är så älsklig att den lätt försvinner i alltför komplicerade anrättningar. Det bär mig emot att säga det men den där receptskaparen på Allt om mat, har nog samma kärlek till, och förståelse av körvel som du och jag. Kombinationen av körvel, rotsak och sitron är nämligen lysande och går att bygga vidare på. Ta tunnskivade råa morötter och blanda med med pressad citron, en gnutta honung, två gnuttor finhackad scahlottenlök och olivolja. Massor av körvel över. Eller i en kall senapssås på creme fraiche, fransk senap och gräslök som serverast till inkokt lax. Du kan också vända ner en driva av de späda bladen i en enkel tomatsallad med citrondressing. Ännu godare är den på tomater som bakats i sakta värme i ugn. kanske en klick sådan där riktigt midl och krämig getost på burk ovanpå? Kokt kalv i mild citronsås på tunn grädde och äggulor förstärks med körvel precis före servering.
Om din körvel är lite kraftigare och du har förköpt dig kan du göra en pesto på lättrostade skalade hasselnötter, körvel, kokt vitlök och lite vällagrad herrgårdsost (vänd ner osten om du mixar peston istället för att handmortla, osten blir seg om den mixas). Lika delar fin gräsig olivolja och neutral rapsolja eller druvkärnolja blir bättre än vanlig olivolja.
Anna Billing har körvel i halländsk långkål och i sin poetiska soppa på ängssyra.
Du frågar om den går att odla lätt. Inte en blekfet aning, jag kan i alla fall inte odla just någonting. Däremot vet jag att det är min hetaste åstundan att odla spansk körvel i min nya trädgård. Denna kraftiga körvel är lustigt nog inte jättenära släkt med din danska, men den fyller liknande funktion i köket. (Kan detta kallas buksvåger? Kökskusin? Cook-alike?) Den spanska växer som det ogräs den är och är nästan ännu godare än vanlig körvel med sin lite mer burdusa smak. Den tål tuffare tag i köket och stjälkarna kan läggas i magen på en forell eller annan fin firre som du ugnsbakar. Eller gör en sallad med mycket grovhackad spansk körvel, tunt skivad färsk lök, olivolja, grov senap, tomat, skärbönor och kalla köttrester.
På bilden ser du en laxrillette på tunt knäcke med en stolt spansk körvelvimpel. Rilletten funkar dock lika bra under dansk som med spansk flagg.
Bäst är förstås att lita till mina begåvade läsare som delar med sig i kommentarerna nedan!
Kommentarer
26 svar till ”Läsarfråga: Vad gör man med körvel?”
Både spansk och dansk körvel är väldigt lätta att odla, den danska är inte flerårig dock så den får man börja om med varje år. Den spanska är skarpare i smaken och väldigt omtyckt av kaniner, om man nu råkar ha sådana.
I många bearnaisesåsrecept ingår körvel. Triaden dragon-persilja-körvel är fantastisk i denna sås.
Jag har odlat spansk körvel och det gick bra. Har för mig att den lätt gick i blom och då inte smakade lika gott, men jag kan minnas fel. Det här var för tjugo år sedan.
Kalla såser baserade på majonnäs och/eller gräddfil eller smetana fångar körvelaromen fint.
Jag har ett recept på kycklinggratäng som är fantastisk comfort-food och det är en av de få rätterna jag använder körvel i (kommer ju säkert bli mer nu med alla dessa tips!)
så här:
1 hel grillad kyckling
1 paket bacon
200 gr champinjoner
200 gr riven ost
3 dl matlagningsgrädde
körvel
stek bacon och champinjoner.
dela kycklingen i smådelar.
varva allt i en gratängform med rikliga mängder körvel mellan varje lager. lite ost oxå.
avsluta med ost och sen in i ugnen.
efter 10 minuter – häll över grädden.
gratinera 10 minuter till.
servera med ris o sallad.
superenkelt, onyttigt men gott!
Bland de kvarlämnade grundstenarna av ett gammalt rivet uthus står ett jättestånd av körvel. Det breder sig vida omkring i fantastisk yvighet. Jag räknar till nittio stjälkar och över trehundra toppar och pinakler. De sammansatta bladen bölja bland varandra i finfördelade massor. Deras lukt är anisettens, eller rättare: anisettens lukt är deras. Stjälkarna i övrigt lukta lakrits, sötmint och alla slags sötkryddor.”
Ur Körveln av Harry Martinson (Det enkla och det svåra, 1939)
Fräs upp lite körvel och vitlök i smör och blanda med pasta. Släng på riven parmesan och du är good to go. Enkel pasta när man inte orkar stå framför spisen för länge. ;)
Gräv bara ner resterna av en använd köpekruka på solig plats om du har trädgård, eller i stor kruka i soligt fönster annars (och vattna ofta). Det blir snart en jättebuske att äta av resten av säsongen. Det gäller den danska körveln, men också koriander, basilika, mynta (som då finns i hela trädgården ganska snabbt).
Fleråriga kryddor är kanske bättre att köpa mer robusta plantor av, men de här kan man peta ner lite allt eftersom man släpar hem dem.
Gröna frökapslar av spansk körvel gör jag snaps på. Bladen smakar just inget.
Man kan göra brännvin på den också. Vi var ett gäng som var ute på Möja och besökte Långviks krydderi som bland annat gör ett körvelkryddat brännvin, Möja Taffel. Om namnet är ett sammanträffande eller ej är inte gott att veta.
http://www.mojavodka.se/products/taffel/taffel_index.php#80703-01
…men det var gott!
Körvel kan ibland, likt mynta, få för sig att ta över hela trädgården. Ingen aning om vilken kombination av sort och klimat som krävs, men i sommarstugan har vi fört ett mångårigt ställningskrig mot körvel, som där är ett så envist ogräs att den brädar både brännässlor och kirskål. Att gräva ner den i kruka är därmed kanske inte helt fel…
Vad ni än säger: Jag lovar att just jag kan misslyckas med att odla körvel. Något av en expert på att ha ihjäl växter.
Körvel, åk till Öland och upplev Körveln nedanför garderobstrappan, eller nedanför slottsruinen.
Jag bor alldeles nära denna körvelskog, det doftar underbart, den växer som undervegetation, ser nästan ut som ormbunkar av något slag. Kanske är det en rest från forna tiders matlagare som hållit till på Borgholms slott. Varma sommardagar efter ett regn så doftar den gudomligt, ett doftäventyr för den som är intresserad av just dofter eller körvel. Skogen rymmer även en del sällsynta lökväxter och annat som kan kan fresta.
Har odlat spansk körvel för åratal sedan. Mycket hög planta (men inget mot liggstickanlibbstickan).
Som krydda fann jag den ointressant, annat än när späd. Se Jens kommentar ovan.
Lärde mig även att den danska körvelsoppan skulle tillagas på landets mildare och spädare variant. Ettårig och sprids lätt via sina frön. Gissel för @Malin men hon kanske kan “äta upp” detta ogräs efter rensning- när hon blir less på kirskålen.
OK- just googlat. Några anser att körvelsoppan kan göras på späd spansk körvel.
Intressant- enl “den virtuella floran”.
Jämförelse 4 språk. Bara svenskan använder “körvel” för båda arterna.
Beträffande torkad och krukodlad variant, antager jag det är baserat på dansk körvel.
Thomas W.: Blir avundsjuk.
Måste kolla Karin Franssons böcker. Vad har hon skrivit om körvel?
Använder ofta körvel ihop med spenat som t ex i spenatsoppan, kall sås/dressing på gräddfil/spenat/ körvel och dragon mm.
Tack fina Lisa och alla andra för alla svar! Jag blir så glad och så inspirerad! Här ska handlas körvel, spara krukan för utplantering på lagom spridningsstort ställe. Ska prova hasselnötspeston och i bea samt den enkla pastan med vitlök och permesan. Tack återigen!
Alla: Till äggröra! Med lite gräslök också!
Görel: Allt är lätt när man kan det ;-)
jens: Hurra! Smör och körvel? Kan det bli bättre?
Janna: Ska försöka och lovar att återrapportera.
Peter: Jag tycker att den smakar massor, jag är å andra sidan rätt nollställd inför tryffel.
Elisabeth: Ditt recept låter fruktansvärt vulgärt, med andra ord PRECIS i min smak och jag kommer att testa det snarast. Wow! Jag tycker inte att du ska säga att det är onyttigt. Tänk LCHF och känn dig dygdig.
Örjan: Fantastiskt Martinsson-citat! Sååå vackert.
Åsa: Just det! Spenatsoppa!
Thomas: Så klart jag ska till Öland på körvelsafari!
mange: Körvel och sprit! kan det bli bättre?
Jag försökte strössla över finhackad, späd spansk körvel över smörkokta morötter, men körveln stendog bara av värmen från morötterna. Doften är härlig, men jag har aldrig fått nån direkt smak ur den.
Själv är jag mest intresserad av hemsidan Allt om Mats.
Har visserligen bara torkad körvel hemma men nu blev jag sugen på att testa att göra hemgjorda bönbiffar med rotfrukter och körvel.
Peter: Där kan du ha rätt. Jag har nog aldrig använt den i varma rätter. Se mina förslag ovan. Utom stjälkarna som har mer smak och inte utsätts för så hög temperatur. Jag använder den som en blandning av sallad och krydda.
Körveldricka med is är en läcker sommardryck med en fin lakritston. Blanda spansk körvel, socker, citronsyra och citronskivor. Häll på kokande vatten och rör om. Låt stå svalt i ett dygn. Sila och häll på flaskor. Späd med vatten.
Spansk körvel växer bokstavligt som ogräs i vår gamla trädgård. Hojta om du vill ha ett par plantor, den kommer upp tidigt på våren – den kan inte ens du ha ihjäl…
Jag brukar göra potatisstomp med finhackad vitlök, hackad spansk körvel, hackad libbsticka, olivolja, lite flingsalt, nymalen svartpeppar – mängder efter egen smak. Supergott till grillad kyckling eller lax.
Den spanska körveln kan absolut bli ett riktigt ogräs i trädgården. Sprider sig flitigt med frö och har en kraftig pålrot som gör den svår att bli av med när den väl slagit rot, så rensa bort fröplantor tidigt. Tips: klipp av fröställningarna innan fröna mognat. Vill man ha en djunglig trädgård är det förstås en helt annan sak…
För övrigt Lisa, tack för alla otroligt inspirerande texter och recept, både på Taffel och i Sydsvenskan.
Camilla: Tack snälla för både tips och beröm. Stompen kanske kommer i Sydis om jag får sno idén? :-)
Lisa, visst får du använda idén! Stompet kan säkert utvecklas på allehanda vis…
Har för övrigt just ätit stomp till resterna av skärtorsdagens lammstek – passar bra till lamm också (steken tyvärr inköpt innan jag läste artikeln om lamm till påsk, så nu blir det inget mer lamm förrän till hösten!)