sötpotatis

Lätt som en sötpotatisplätt!

Nu när det är kallt har vi gjort om vårt före detta sovrum till skafferi och sover i det andra sovrummet. Problemet är bara att vi tog lampan med oss när vi bytte rum, alltså får man navigera runt i skafferiet med ficklampa och känsel.

Men det är å andra sidan väldigt spännande. Igår sprang jag på en aningen skrumpen, men fullt funktionsduglig sötpotatis mitt bland morötterna samt en perfekt ätmogen avocado. I frysen hittade jag en påse rimmat fläsk som blivit över sedan kroppkaksorgier från fordom.

Mer behövdes inte för en mycket god middag.

Sötpotatisplättar med stekt fläsk och avocadogegga

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 40 minuter

Jäkligt gott. Men vad är inte gott med fläsk i? Vegetarianer tar bort fläsket och steker i olivolja i stället. En sallad på svarta bönor, majs och paprika är trevligt till.

  • 400 g rimmat stekfläsk
  • 350 g sötpotatis (1 stor)
  • 250 g mjölig potatis (2 normalstora)
  • 1 liten hackad habanero eller annan stark chili
  • 2 ägg
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 msk salt
  • 1 avocado
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 lime
  1. Koka sötpotatis och vanlig potatis mjuk. Låt ånga av och mosa sedan med potatisstöt eller något annat tungt. Blanda ned ägg, chili, mjöl och salt och forma till små bullar.
  2. Stek fläsket lagom knaprigt och varmhåll så länge. Spara fettet!
  3. Stek sötpotatisbullarna i fläskfettet på medelstark värme tills de är någorlunda fasta.
  4. Mosa samman avocado, creme fraiche och pressad lime. Smaka av med salt.

Kommentarer

4 svar till ”Lätt som en sötpotatisplätt!”

  1. Mums, gott med sötpotatisplättar… Det gör jag också ganska ofta, fast jag har ingen vanlig potatis i mina. Får prova ditt sätt, Gitto

  2. Underbart vardagsrecept, I like!

  3. fritters är kul mat också. Släng i lite rivna morötter och en halv hand färsk spenat.

  4. Inger

    Påminner så mycket om Colombianska rätter. Måste testa!