Linschock! Matfusk!

Alla varnas bestämt från att köpa Saltå Kvarns Små gröna linser. Edit: Om ni inte vill ha oskalade masoor-linser, små röda linser med det brunt skalet kvar, vill säga. För det är nog just vad det är.

Begreppsförvirringen i linsvärlden är redan påfallande. Det är ju de små gröna/svarta linserna av Puy-typ som betingar högst pris och är mest åtråvärda tack vare att de håller formen fint och har en milt nötig/kastanjig smak. Jag är ganska torsk på de små svartskimrande beluga-linserna.

De här linserna är så långt i från dessa linser man kan komma. Trevlig fyllig, ganska neutral smak, visserligen. Men helt utan subtilitet och de kokar ofelbart sönder till mos som alla röda linser och skalen blir rätt grova. Funkar i rustika soppor och grytor men tänk bort alla eleganta rätter och sallader. De saknar dessutom de gröna linsernas trevliga, kärva metallsmak. Vilket kan vara ett plus om du inte gillar den.

Fy skäms Saltå Kvarn! Vi brukar gilla era produkter, men här blir det bakläxa! Folk känner sig misslyckade om de kokar sönder linser som påstås passa i sallad på förpackningen.

Kommentarer

14 svar till ”Linschock! Matfusk!”

  1. Ojoj, låt larmet gå! Viktigt att värna de de äkta små mörka linserna!

  2. Mikaela. Visst är det! Tack för ditt stöd i denna viktiga kamp!

  3. …trist fusk,ska bli intressant att se vad saltå kvarn har att säga.

  4. Tror inte det är avsiktligt faktiskt.

  5. Jag tror inte heller att det är avsiktligt.
    Men du man ju pinga dem på deras blogg och kolla vad de säger http://gronagardar.wordpress.com :)

  6. Kurt

    Jag förstår inte vad “fusket” skulle bestå i? Saltå Kvarn kallar dem “små gröna”, och det verkar väl också vara just vad det är? Ser man på Wikipedias linsartikel, så är det väl en ganska tydlig uppdelning?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lentil

  7. Kurt: Nej, det är inte gröna linser. Det är röda linser med brunt skal, precis som jag skriver ovan. Förmodligen så kallade masoor-linser av något slag. Ej tillagade ser de lite ut som franska små linser men kokta har de en helt egen karaktär.

    Beteckningen gröna linser står för de platta, gröna linserna med kraftig smak. “Små gröna linser” används ofta i Sverige för att beskriva Puy-liknande linser utan AOC, som till exmepel Risentas. På engelska kallas de ofta French green lentils.

    Masoor-linserna är en typ av röda linser med tjockare brunt skal, de säljs ofta skalade (som Masoor dal” och funkar då nästan som de “röda linserna” som har gult eller ljusbrunt skal men enbart säljs skalade.

    De här linserna funkar dåligt till exempelvis sallad vilket anges på förpackningen.

    Du ser själv skillnaden mellan de olika linserna på just den Wikipedia-artikel du länkar till.

    Ordet fusk och chock tror jag att de flesta uppfatade som precis så ironiskt som det var avsett. Men den oklara beskrivningen och definitionen är faktiskt väldigt onödlig och vilseledande. med tanke på hur okända masoor-linser är i Sverige hade det behövs en bra förklaring på paketet.

  8. Om fusket inte är aviktligt så är det i alla fall väldigt dåligt att inte ha koll på sin egen produkt.

    Håller med om att det vore hemskt om puylinserna och deras kusiner ska få sitt rykte nedsvetsat pga saltås slarv.

  9. Johan Ununger

    Hej Lisa
    Tack för att du uppmärksammar att Saltå Kvarn har en produkt som inte håller måttet. Även om vi inte medvetet har för avsikt att fuska så kan jag bara hålla med att denna produkt inte håller den kvalitetsnivå man ska förvänta sig av en produkt från oss. Jag ska omgående se till att vi byter ut alternativt helt slutar sälja denna produkt.

    Bästa hälsningar

    Johan Ununger, VD Saltå Kvarn AB

  10. Hej Johan!
    Det är inget fel på produkten, den är bara inte det den utger sig för att vara. Masoor-liser är jättetrevliga men kan inte användas på samma sätt. Och borde dessutom vara lite billigare ;-)

  11. Oj, såg att jag oavsiktligt gav adressen till vår egen blogg istället för saltåkvarns (http://saltakvarn.wordpress.com/) i min förra kommentar. Ledsen för det… Johan Ununger verkar ha hittat hit ändå så det gick ju bra.

  12. Hej Lisa
    Läste i en tidning häromdagen om våra “fusklinser” igen men för några månader sedan ersatte vi fusklinserna med äkta små gröna linser. Samma sort som Puylinser men odlade i Kanada så Puylinser får man inte kalla dem.
    Så nu kan du sluta skrämma konsumenterna =)
    //Lena på Saltå Kvarn

  13. Lena: Jag anser inte att det är att “skrämma” konsumenterna att tala om hur det ligger till. Och jag går inte in och ändrar i gamla blogginlägg i onödan, det här blogginlägget är daterat och i och med att du svarat här finns informationen tillgänglig. Med detta sagt så tycker jag att det är bra att ni tagit er i hampan och levererar bättre linser nu!

  14. Sabina

    Så skönt att jag ramlade på detta inlägg när jag letade recept. Tack Lisa för att du gett mig självförtroendet åter!!!

    För jag har faktiskt känt mig just misslyckad efter inköp av dessa linser. Jag har tidigare köpt Puylinser och haft dem i sallad och paj med lyckat resultat de har ju både en fin smak och fin form. Det var tills jag köpte den här förpackningen för sedan dess har allting blivit en enda sörja. Nu blir det inge mer “små gröna” för mig.