Lycka kan köpas för pengar. Faktiskt. Och dess namn är purjo.

Mina bästa investeringar i år är dels min Nikon D300 som jag älskar med den intensiva kärlek som annars bara tillkommer min make. Dels mitt abbonnemang på Årstiderna. För oss som inte har möjlighet till egen täppa är detta det bästa sättet att få bra grönsaker och det med betydligt mindre arbetsinsats. Trots att de fortfarande är irriterande ojämna (tomaterna håller visserligen jämn men beklämmande låg kvalitet) levererar de i regel grönsaker som får en att baxna.

Till exempel har jag tack vare milt tvång lärt mig älska purjo; en grönsak jag fattade innerlig antipati mot under det quiche-täta 80-talet. Årstidernas purjo är helt utan den där kvalmiga beska och med fantstisk turgor. Se själv så vacker den är!

Jag tillhör de lyckliga som får leveranser på torsdagar. Jag har hört att fredagskunderna är mindre nöjda.

Kommentarer

5 svar till ”Lycka kan köpas för pengar. Faktiskt. Och dess namn är purjo.”

  1. manuel

    purjolök ar fantastisk råvara med sin enkelhet men ändå raffinerad och sexig och sin djupa smak
    som fungerar att göra det mesta av
    brässera ,rå ,creme,glass,aska,sautera,en av mina favvisar

  2. Manuel: Fast problemet är att purjo som inte har kvalitet faktiskt är riktigt räligt. Sen undrar jag vad i purjon som gör att askan blir så speciell i smaken. Måste ju vara ngt särpräglat aromämne. Vet du?

  3. Jag tillhör en utav dem som får varorna på fredagarna och är faktiskt lika nöjd som jag fick leveranserna på torsdagarna. Men jag håller med, ibland är kvaliteten ojämn. Fast såhär skördetider förser vi oss mest från en bonde i Södra Dalarna som vi besöker i samband med besök hos svärisarna.

    Jag brukar linda in purjon i parmaskinka eller bacon och bräsera i ugn med vitt vin och timjan. Underbart gott!

  4. Och färgen! Jag älskar skiftningen från vitt till mörkgrönt och alla nyanser däremellan.

    Men. Aska?

  5. Saxit

    Doris och Rita – Finns ett eller annat recept i Gourmét som använder sig av purjolöksaska. Finns nog en artikel i ett gammalt nummer dedikerad helt och hållet åt aska också!

    Dock vet jag inte hur nyttigt det är – man brukar ju höra att bränd mat kan vara farligt och att då äta aska…