Malål, hångel, fyrverkerier och recept på rödkålsslaw med chipotle

Rödkål är ett strålande exempel på hur en intensiv färg påverkar våra mentala smaklökar. Jag vet inte om jag skulle kunna skilja kålsorterna åt vid ett blindtest, ändå har de i min värld olika smakkamrater. För visst vill vi komplettera med helt andra saker än när vitkålen står i centrum? Ni behöver inte hålla med, bara komplettera med egna smaksättare och råvaror  kommentarerna. Mer hittar ni under taggen #dagensmat på Twitter idag.

Sist det var kalas för en trettonåring ställde vi till med tacobuffé där trumfkortet var ungefär ett ton pulled pork. Då gjorde jag ett desperat försök att attackera den kålkollektion vi samlat på oss tack vare vår hovleverantör Årstiderna. Resultatet blev en kålsallad med krämig chipotlemajonnäs som inte ens min allmänt erkända blygsamhet förhindrar mig från att kalla rasande god.

Rödkålens smakkamrater:

  • Kummin
  • Spiskummin
  • Apelsin
  • Valnötter
  • Rostade sesamfrö och dito sesamolja
  • Balsamvinäger
  • Persilja
  • Fetaost
  • Chipotle (min personliga favorit)
  • Ancho
  • Katrinplommon
  • Äpple
  • Lamm
  • Kryddnejlika
  • Glögg
  • Rött portvin och liknande
  • Fläskkorv
  • Anka och ankfett
  • Kryddpeppar
  • Svartpeppar

I eftermiddags talade jag även helt hastigt och med snorbeslöjad röst  i radio på Epstein och Nordegren (lyssna här). Bland annat rådde jag ålen att skaffa ögonfransar för att avvärja utrotningshotet. Samt rekommenderade nyårsfirare att hångla i stället för att fyra av miljöfarliga och hälsovådliga raketer. ( Hånglar man på riktigt bra märker man ändå inte av fyrverkerier, kanske inte ens att jorden går under. Om man har tur med val av hångelmaterial.)

Dessutom rekommenderade jag med viss reservation ålmal (Clarias Gariepinus) från Öved som ersättning till ålen. Asätare som asätare, liksom. Den ålrökta ålmalen är saftig, rosig och mycket fast i hullet. Den har inte alls ålens intagande fetma, mineraliska timjantoner och kopparklang. Desutom skönjs en liten jordig bismak, som kanske är en vanefråga att uppskatta. En elak förkylning förhindrar mig att ge en mer fullständig sensorisk analys. Det är möjligt att min familj tokdissar den när vi dinerar på firren snart. Edit: Min man var mycket kallsinnig och pratade om dysmak. Acceptabel men har inget med ål att göra utom möjligen till utseendet.  Jag? Jag kände enbart en svag doft av melon mellan snytningarna. Bebisen älskade den. Den finns hur som helst att köpa på City-Gross och det återstår om en ny jultradition har skapats. Eller om den är mal-placerad på julbordet. Höhö. Höhö.

Hur som helst är det lika bra att vi vänjer oss att tugga mal och formulera fyndigare malvitsar. Odlad fisk är framtiden, oavsett om vi vill det eller inte.

Genomskinlighet: Jag har fått en rejäl bit ålmal som smakprov helt gratis, jag erbjöd mig dock att betala för den.

Rödkålsslaw med chipotle och lime

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 6-8

Tid: 15 minuter

Om du vill kan du blanda ner tunt skivad salladslök och lite fint hackad koriander i slawen. Den är ett lysande vuxentillägg när du serverar tacos. Hemligheten är att få till den sötsura balansen vilket balanserar hela kompositionen så smaka av noga. ju mer chili du använder desto mer socker behövs. Slawen trivs även på macka med köttbullar. Om du använder torkad chipotle och den är stenhård kan du krossa den grovt i morteloch blötlägga med någon matsked tomatjuice eller vatten några timmar.

  • 750 g rödkål
  • ev 0,5 tsk hel spiskummin, lätt rostade och mortlad
  • ev 1 kryddnejlika, rostad occh mortlad
  • Chipotlemajonnäs:
  • ca 1 hel torkad chipotle eller 2-3 tsk cipotlepasta
  • 1/2 msk mald ancho eller 1 1/2 msk finhackad
  • 1 msk grov fransk senap
  • 1 litet ägg
  • ca 2 1/2 dl neutral rapsolja
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 1/2 msk pressad lime
  • ca 1 tsk råsocker
  1. Skär rödkålen i klyftor och skär bort den grova rotstocken. Strimla mycket tunt, helst med matberedare, det sliter sönder kålen lite vilket gör den saftig snabbt.
  2. Se till att senap och ägg är rumsvarmt. Eller i all fall inte iskalla. Mixa samman chipotle, ancho, senap och ägg i en matberedare eller med stavmixer. Mixa ner oljan på medelhastighet; först droppvis och sedan i en tunn stråle tills majonnäsen är riktigt fast. Rör eller vispa ner olivoljan för hand. Den behåller smaken bäst på så vis och majon blir lenare.
  3. Smaka av med lime, socker och salt. Tänk på att rödkålen kommer att späda ut smaken.
  4. Vänd samman rödkål och så mycket majo du tycker är rimligt. Överbliven majo är god till det mest men godast till stekt fisk. Låt stå och samla smak i kyl fram till servering, gärna minst en timme.

Kommentarer

5 svar till ”Malål, hångel, fyrverkerier och recept på rödkålsslaw med chipotle”

  1. Gottgottgott! Jag har också en ny rödkål i pipen, får se om jag lyckas blogga ut den före jul.

  2. Kurt

    Jag antar att malålen är odlad, och att den åtminstone delvis äter vegetabilier. Annars borde väl t ex nejonöga vara en bättre ersättning?

  3. Emil O.

    Kurt: Som jag förstod det av nyheterna igår så är den odlad och äter foder som delvis är vegetabiliskt men också innehåller fisk. Hade den ätit bara vegetabiliskt foder hade den tydligen kunnat få grön status, men nu blir den gul. Kan inte säga något om smaken men skulle vara intressant att testa, jag tycker ju om ål (men vill helst att den får finnas kvar och inte utfiskas).

  4. Kurt: Vilket bra tips! har inte riktigt koll på hur bestånden av nejonöga mår, vet bara att de är svåra att få tag på. Och väldigt lite kött på benen. Och många tycker att det är läskiga. Men för en del skulle det säkert funka.

    Ålmalen är odlad och måste ha en del animalier. Men ofta går det ju att använda sådant som människor inte äter.

  5. Läste en gång en gammal uppslagsbok om malar. “Malen uppges ha ätit små barn. Köttet är välsmakande”