Matälskaren gillar: Kryddor från Govindas och Risbergs Import

En av de saker jag tjatar mest om när det gäller matlagning: Skaffa en bra mortel!

En mortel är en själlös tingest som ändå är värd att älska och vörda, en mortel kan bli din bäste vän. Och vad är väl ettpar hundra vänner emellan? Köp en nu!

Sisådär! Är vi färdiga nu? Sen måste du förstås ha kryddor också. Det är ju mest därför man mortlar, för att komma åt den där ofördärvade smaken med spretiga, ljuvligt parfymerade toppnoter som färdigmalda kryddor aldrig kan ge.Undvik gulliga butiker som säljer bleknade kryddor i lösvikt i stora burkar. Det är helt enkelt inte seriöst. Kryddor ska skyddas från luft, ljus och ljud. Ljud? Jag vibrationerna får atomerna på doftmolekylerna att halka på sniskan Eller inte. Men visst lät det bra? Inte? Nåja, jag har druckit lite vin och är lättroad.

Jag har två huvudleverantörer. Dels Govindas på Fridhemsplan som har fantastiska supersöta fänkålsfrön, högaromatisk kolainsmickrande bockhornsklöver, fylligt rökiga spiskummin och en hel del annat småttoch gott. Tack vare snabb omsättning är kryddorna pinfärska, ofta finns ekologiska alternativ, så vad väntar du på? Att de ska sekulariseras? Glöm det! Man kan ha synpunkter på religionen, men jag har betydligt svårare för diverse produktionsmetoder vad gäller andra produkter. Som jag sagt tidigare: det ska mycket till innan jag bojkottar en producent eller leverantör av utsöktheter.

Min andra leverantör är Risbergs Import som säljer egenförpackade kryddor – bland annat sanslöst bra sichuanpeppar (tyvärr med hopplöst varierande kvalitet, men aldrig sämre än acceptabel, ibland strålande). Oglamorösa plastburkar med ett strålande innehåll. Kryddburkarna finns bland annat på Daglivs på Fridhemsplan i Stockholm (Övre plan). Jag inkommer med flerfavoriter så småningom.

Tipsa gärna om era favoritkryddställen i kommentarerna!

Kommentarer

10 svar till ”Matälskaren gillar: Kryddor från Govindas och Risbergs Import”

  1. Inte ett favoritkryddställe, men ett favoritställe för inköp av fantastiska, stora, tunga och dessutom billiga mortlar: Saigon Cash i Alelyckans industriområde i Göteborg.

  2. Brukar köpa kryddor på P&B i Hötorgshallen-vad gäller mortlar slår morteln i marmor jag har fått av min mormor-häftigt nog hennes och morfars bröllopspresent.

  3. Bodil

    Man kan ha tur och fynda riktigt tunga bra mortlar på loppis, second hand!

  4. Håller med om att kryddor förljuvar tillvaron betydligt och får den enklaste anrättning att framstå som stor kokkonst. Jag älskar de olika kryddblandningarna från The Spice Tree,(http://spicetree.se/produkter/), och har nyligen upptäckt nätbutiken Zmaka, (http://www.zmaka.se/).
    Jag gillar min gamla, tunga marmormortel skarpt. Den fick min mormor – som hade bageri – när hon gifte sig år 1900. Ja, morfar var väl också med på ett hörn antar jag, men han använde nog knappast morteln, han höll sig till sin skräddarsax.

  5. Sofia

    Eter och essensfabriken på Wallingatan 14 är en fin affär. Där handlar man alla kryddor på lösvikt. http://www.essencefabriken.se/

  6. Tack för alla tips! Jag älskar mina mortlar och har lite för många för mitt eget bästa. Tyvärr köper jag varken te, kaffe eller kryddor i lösvikt. Jämför själva med aromtätt förpackade kryddor så förstår ni vad jag menar.

  7. Har marmormortel men använder ibland mormors i mässing bara för att den inte ska stå och skräpa. Govindas har restaurang i Lund också, undrar om de säljer kryddor där? Hmm, ska kolla.

  8. Sanna

    Men så perfekt med dessa tips! Älskar verkligen kryddor och den doft och smak det blir när man själv maler! Får passa på och proviantera när jag nu är i huvudstaden i helgen. Här i malmö brukar jag köpa mina kryddor i lösvikt hos Morot & annatpå drottningtorget.

    Trevlig helg!

    //sanna

  9. Lanka te & kryddor på Ringv är min favorit. Hur mycket som helst, och billigt och bra kvalitet.

  10. Andreas Andersson

    Jag kan tipsa om att vill man inte hosta upp 30-40 spänn för en fjutteliten burk med visserligen rätt bra sichuanpeppar från Risbergs så är den bästa jag har hittat på dom asiatiska affärerna i stan ett storpack på Oriental Supermarket, vid Hötorget. http://www.orientalsupermarket.se/

    All cred till Risbergs, visserligen, men är man riktig Sichuankäksmissbrukare så känns det lite löjligt att bränna en burk per måltid. (OK, där överdrev jag. Men faktiskt inte så mycket.)

    En påse på 454g är kanske lite i största laget för en del, men den kostar i samma härad som Risbergs lilla bytta och var minst lika bra när jag köpte den. Om det finns kvalitetsvariationer låter jag vara osagt, jag har inte behövt köpa nån mer påse än.