Sen jag började på Sydsvenskan har jag varit noga med att försöka hitta matlagande kvinnor att skriva om. Jag har inte räknat noga, men verkligen haft det i åtanke. Och faktum är att de artiklar jag skrivit om kvinnor i regel blivit mer intressanta just för att jag letat på andra ställen än i de uppmärksammade krogköken. Eftersom de jobbar med mat på ett annorlunda sätt har de ofta haft fascinerande historier att berätta. Grönsakstokan Lena Drameus-Åberg är ett exempel, chokladdrottningen Maria Escalante ett annat. Men. Under året har jag främst lyft fram personer av svensk börd trots att jag om någon är oerhört intresserad av mer långväga influenser på Skånes matkultur. Lite är det för att mina egna recept i regel är inspirerade av andra matkulturer. Och för att jag själv varit nere med näsan i Möllan snarare än myllan och behövde lyfta blicken lite.
Så under våren och sommaren kommer jag att arbeta aktivt för att hitta fler intervjupersoner med rötter i utlandet. Jag har redan en lista jag börjat beta av, men letar efter fler pärlor. De behöver inte jobba professionellt med mat men bör prata så pass bra svenska att vi kan kommunicera om recepten så att de blir rätt. Snälla hjälp till med tips! (Helst inte på Möllan, de har jag redan på min lista.)
Kommentarer
8 svar till ”Matälskaren goes Rättviseförmedlingen”
Hej,
Usha Ananthakrishnan, indiska boende vid Liljeholmen,
är en fantastisk pratkvarn och glad matlagare Rätter
från hemlandet är Ushas specialitet. Hör av dig om du vill ha
hennes nummer/mejl. /Karina
En till: min mamma har en polsk väninna, som ser till att alla som passerar hennes hem i Stockholm fullkomligt rullar hem med allehanda polska rätter och godsaker i magen. Ursula är hennes förnamn. Hör av dig som sagt, om du vill ha ett telefonnummer. /Karina
Tack så jättemycket, vilka fynd! Men jag skriver för Sydsvenskan, så det är Skåne som gäller i första hand!
Tycker att det är kul att du har uppmärksammat kvinnor i köken. Vi är inte så många än (speciellt inte i varmköken) men jag märker att ur den yngre generationen vågar sig allt fler kvinnor in till grillar och spishällar. Gillar att du nu tar en titt på köksfolk med rötterna utanför Sverige, de behöver också en push för att våga sig in i de mansdominerande svenska köks-finrummen!
Bra initativ och målsättning.
Har inte några namn att förmedla, bara ideer.
Bland våra invandrare är ju somalier en relativt stor grupp.
Har de matvanor/rätter som skulle intressera oss svenskar?
Och
Sydafrikansk matkultur är ju synnerligen mångfacetterad.
Klinta kryddor i Höör är en familjedriven ekologisk trädgård där man säljer inte bara grönsaker utan har ett kafé också och jag tror man tar beställningar, man kan gå omkring överallt inte minst i de fantastiska växthusen
Hojta till om du vill att Rättviseförmedlingen rycker in, Lisa!
Det gör vi så gärna.
Kram,
Lina
Ja – tack! Jag ogillar själv den totala dominansen av krogkockarna på kokboksfronten och i matlagningsprogrammen. Jag vet att en del av dem försöker anpassa, men ofta är deras recept gjorda just för den situationen de är vana vid, och kan medföra en del praktiska problem för den lagom vana hemmakocken som inte vill stå vid spisen hela middagen och allt ska “serveras genast”. Jag tror att det är därför jag alltid har varit svag för Nigella Lawson – utöver den lustfyllda attityden – hennes egen mattradition kommer så uppenbart från ett hemmaperspektiv, där äldre kvinnliga släktingars recept är väl representerade. Alltså – fram för husmorsmatlagningen! Mindre proffskockar! (De har också sin plats, givetvis, men gärna lite mer av det andra också.)