Igår plåtade jag mat för Sydis hela dagen. Bland annat plåtade jag en rulle på lammlägg som enligt mig och Mia Öhrn hade stora likheter med en penis. En ganska håglös och inte särskilt frisk sådan. Men stor. Fotografen Linus undrade vad vi träffade för män och vi undrade om han inte hade någon fantasi. Ja, så där går man på för att klara av långa stressiga dagar. Se det absolut inte som uttryck för någon som helst vulgaritet utan en beundransvärd och ändamålsenlig försvarsmekanism hos den mänskliga organismen.
Hur som helst konstaterade jag hur löjligt lätt det är att göra lammrulle av den goda billiga tunna bringan. Bena ur (eller på slaktaren/köttmänniskan göra det). Lägg på goda grejer, rulla samman, knyt om och stoppa in i din Le Creuset i svag värme två tre timmar. Mottag folkets jubel!
Huka er! Penisarna Lammrullarna kommer att hagla här närmaste tiden. Hur gör du din lammrulle? Eller hur vill du göra den? Bästa förslag på smaksättning vinner den åtråvärda titeln Veckans Matnörd. Vinnaren får dessutom sitt förslag upplagat, upptecknat (stor ära) och fotograferat (tveksam ära) av mig och blir en del av Taffels receptbank.

Kommentarer
17 svar till ”Matfotografering, penisar och Veckans Matnörd.”
Jag åt färserat lamm på lunchen på Mrs Brown häromdagen. Det var i princip lammfärsfyld kalvbringa i rulle. Det var underbart gott. När jag läste din artikel blev jag inspirerad att fylla en lammrulle med en blandning av färs, bräss och svamp. Fast det är kanske bara gott på pappret… ;)
Lisa, du som varit världen över och ätit; för några (många) år sedan skrevs det om griskött i Gourmét och där nämdes en legendarisk restaurang i antingen Madrid eller Barcelona (tror jag). Restaurangen i fråga ska ha öppna ugnar som gått varma i några hundra år där de steker man spädgris på löpande band. Jag kan för allt i världen inte komma på namnet (eller var den ligger) – har du möjligtvis någon aning om vilken restaurang jag pratar om?
Undrar om det inte var i samma artikel som skribenten nämnde en triangelformad styckdetalj på halsen på gris som – som ska vara extremt mör och är i princip omöjlig att få tag i här i Sverige – vars namn jag fortfarande inte kommit på…
Jag reser väldigt lite numera och har knappt varit i Madrid. Styckningsdetaljen du avser är nog secreto Iberico och jag har smakat den på Rolfs Kök.
recept här: http://recept.nu/1.293586/johan_jureskog/huvudratter/kott/secreto_iberico_med_karljohansvamp_bondbonor_och_grissky
På Malmö Kötthandel (Möllan) kan du köpa fattigmansfilé som också är rasande gott (mör bit från höftbenet).
Tycker mycket om den traditionella norska smaksättningen med kryddpeppar och nejlika. Alltid på det norska julbordet vad jag förstått.
Zink Grill har en variant av Secreto Iberico på sin meny som dom kallar Secreto de Patanegra (antagligen för att Patanegra är mer bekant än Iberico i Sverige). Mört kött i grisigt god sky – be om mer bröd!
Med googles hjälp hittade jag restaurangen i fråga. Botín i Madrid; världens äldsta restaurang tydligen.
Angående kryddning till lamm-rulle (förrutom att fylla den med färs, bräss och svamp) så hade jag nog kryddat med fänkålsfrö, vitlök, dill och citron. Ett eller annat lagerblad hade kanske slunkit med också.
Mitt förslag är Kryddstark färsfylld lammrulle:
1 urbenad slaksida av lamm
300 g lammfärs
1/2 dl grädde
1-2 msk blandade örtkryddor (timjan oregano, basilika, rosmarin
1 chili, finhackad
½ dl persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 charlottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl rödvin
salt och peppar
Fräs löken med vitlök och örtkryddor i smör.
Blanda färsen med ägg och grädde tillsätt chili, persilja och lök-örtkryddor.
Fyll sidan med färsen och rulla ihop. Bind med snöre och bryn köttet runt om i stekpanna. Lägg i en form och stek i ugnen i 175 grader ca 40 minuter. Slå på en skvätt rödvin i formen mot slutet.
Serveras med rödvinsås, haricots verts
Javisstja, går det att göra får-i-kål-rulle? Blanchera vitkålen mjuk i en lättsaltat vatten. Spar kokvattnet och rulla in kålen i lammet & knytihop. Bryn rullen runtom, ner i gryta tillsammans med kokvatten några lökhalvor, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. På med lock och in i ugnen knappt 150gradet ca 1 timme. Servera uppskurna skivor i djupa tallrikar tillsammans med buljong och lite hackad persilja över.
Hej swejs i lingonskogen.
Jag är sVag för Mias reCepT. När deT är färdigT så in med deT i smokern oCH en HalVTimma med myCkeT rök,äTes i Tunna skiVor med en god Saffransenap.
GGGGGGuuuuuuuuurrrrrr Va goTT.
Vem Har fel på DaTorn
rolf är inTe koCk mer HaN är pensionär numera. Hurra urra.
Ja, jag kan inga recept på lammrulle alls, men jag kan en rolig historia:
“Kannibalmamman till kannibalbarnet: Inga armbågar på bordet, tack, dom lägger du på tallriken!”
Oj vad mycket bra förslag! Kål i får är ju genialiskt i sin vitsighet.
Roffe: Grattis till pensionärsskapet. En gång kock, alltid kock! ;-)
Lisa, hjälp! Veckans ekolåda innehöll ramiro. Ramiro! Vad är det? Vad gör jag med den?
Jag föreslår en lammrulle i nordafrikanskt stuk fylld med färs fräst tillsammans med lök, vitlök, spiskummin, kanel, ingefära, lite harissa och sedan blandad med torkade aprikoser och kanske oliver.
Fick en underbar och supertunn lökbrässerad lammbringa i rullform på Oaxen för ganska exakt ett år sedan. Den verkade dock bara som ett tillbehör tillsammans med ett kronärtskocksstomp, Gotlandstryffel och “örter från trädgården”. Huvudingrediensen var viltsadel (minns ej vilket djur men tror det var rådjur). Magnifikt!
Med en klick bechamelsås?
Varför inte något helt annat?
Göra rillete! (Ja,ja, jag har gått på tjatet.)
Rullrillette. Med timjan, vitlök och soltorkade tomater, kanske. En rejäl prtion sidfläsk också, både för smak och fett.
Fast HeMo får mig konstigt nog att tänka på tacokryddmix. Men, nej, inte denna gång.
Fyll bringan med en smet, på fläskfärs och lammlever, kryddad med salvia,vitlök, långpeppar och portvin.
Fyll med smet på torkad aprikos, schalottenlök, rosmarin, grädde, salvia, mejram och rosmarin, persilja eller timjan beroende på humör.