Jag är inget stort fan av fläskkotletter, med ett stort undantag. Så häromdagen när Magnus absolut önskade sig just detta gick jag först med på det. Magnus tinade fläskkotletter. Jag åkte och ryktade en hästs kompis en kompis häst (det är sådant man sysselsätter sig med här på ön) och sen kom jag på att om jag inte får hemgjord pizza i kväll kommer jag att DÖ!
Som tur är skulle man kunna locka Magnus i fördärvet med hemgjort pizza, så middagsplaner ändrades. Kvar i kylen låg fläskkotletterna övergivna och grät blodiga tårar över hela hyllplanet.
Men det är är inte en familj där det slängs mat (vi gömmer den i frysboxen i stället där den så småningom förvandlas till odefinierade isklumpar som kan ges bort till behövande vänner med ett utpräglat sinne för äventyr). Och vi slänger inte kött. Återstod så att antingen äta upp fläskkotletterna. Vilket jag inte ville – nästa dag var gällde mitt ständigt omåttliga sug gulasch – eller snarare märgben bredda på hembakt surdegsbröd kokta tillsammans med min favoritgulasch.
Och idag ska vi äta själva gulaschen.
Så. Vad göra? Lunchlådor! Eftersom Magnus är kommunalarbetare i obygden går de alltid åt. Behändigt värre, bara att svänga ihop såhär innan kvällslättjan infaller.
Det var bara det att jag lyckades göra så goda lunchlådor att de inte bara är bloggvärda, utan faktiskt får mig att ångra mig lite angående kvällens middag. Undrar om man inte kan tina några fläskkotletter till?
Fläskkotletter med äpplen och senapsgräddsås
Receptmakare: Margit Richert och försynen
Portioner: 2
Tid: 30 min
Snabbt, lätt, gott. Vill man vara riktigt dekadent kan man panera fläskkotletterna, men det behövs inte.
- 2 stora eller 4 små fläskkotletter
- salt, svartpeppar
- 25 g smör
- 2 små fasta äpplen
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 2 msk konc. äppeljuice
- 1/2 msk äppelcidervinäger
- 1 msk dijonsenap
- färsk timjan till servering
- Torka fläskkotletterna torra och salta och peppra dem sedan generöst. Stek dem i smöret på medelhög värme. Ta upp och varmhåll så länge. Sänk värmen i pannan något hack.
- Klyfta äpplena och stek dem rätt mjuka i fläskkotlettsfettet. Ta upp och lägg med fläskkotletterna.
- Släng ned vetemjölet i pannan och låt det fräsa i fettet tills du har en ljusbruna gegga.
- Rör ned mjölken och sedan grädden. Tillsätt äppeljuice och vinäger och låt allt bubbla ihop ett par minuter.
- Rör ned senapen, smaka av med salt och servera allt garnerat med timjan. (Om du vill kan du slänga i fläskkotletterna och äpplena i såsen igen innan serveringen. Det ser rätt geggigt ut, men det här är inte mat man äter med ögonen).
- Kokt potatis är gott till, klyftpotatis likaså.
Kommentarer
2 svar till ”Matlådan som blev för god: Fläskkotletter med äpple och senapssås”
Magnus kollegor måste varit bra avundsjuka! Och vad hade vi gjort utan senapssting, egentligen?
Senap är sjukt underskattat i mat och såser, jag slår ett slag fär kapris också, SÅÅÅ gott!!
Fläskkotletter med en stadig fettrand ( tyvärr svårt att hitta ) e aldrig fel!