Matmyter, halvsanningar och Cordelias tystnad

Det här är manuset till det föredrag jag ska hålla idag på Konsumentföreningen i Stockholms seminarium Myter om myten. Det är en råskiss kommer att omarbetas och struktureras om efterhand. Jag vill påpeka att det här är ett föredrag om problemen, inte en helhetsbild. Jag tycker att många matskribenter och vetenskapsjournalister gör ett strålande jobb.

Det var en gång en kung som hade tre döttrar. Han älskade dem alla men eftersom det här är en saga var det inte fult att älska ett barn lite mer än de andra. Den yngsta dottern Cordelia var den som stod kung Lears hjärta närmast. Kungen var gammal, han började fundera på att dra sig tillbaka. Kanske var det dags att flytta till Mallis och äntligen lära sig spela bridge och kanske driva en liten Bed & Breakfast?

Han beslöt sig att dela upp riket mellan sina tre döttrar. Men som så många människor ville han ha något i gengäld  därför krävde han att hans barn skulle bedyra sin kärlek till honom. Han ville bli berusad av vackra ord, kittlad av omtanke. De två äldsta gjorde allt för att överträffa varandra i klatschiga formuleringar och överdrifter. De gjorde allt för att fånga hans öra. De sa allt de trodde att han vill höra.  Den yngsta, Cordelia, sa bara att hon älskade honom som en dotter älskar sin far. Sen höll hon tyst. Envist vägrade hon delta i den framtvingade ordfäktningen av osanningar och överdrifter. Och fadern blev rasande över hennes återhållsamhet och försköt henne.

Det är ni kära publik som är Kung Lear, det är läsare som är sagotörstiga barn giriga efter överord och dramatik. Och vi inom media slår knut på oss själva på det mest pinsamma vis för att få er uppmärksamhet och kärlek. Idag ägnar sig allt fler tidningar åt klickjournalistik. De skapar rubriker och skriver om ämnen som ska få maximalt med uppmärksamhet. Hur många har inte, med hjärnan urkopplad, klickat på rubriker som “Britney Spears visar musen” eller “Tom Cruise är en utomjording”? Här är matmyterna och halvsanningarna oemotståndliga. Den här journalistiken är som lösgodis, skapad av människor, för människor. Skräddarsydd för att tala till våra ryggmärgsinstinkter. Den är oemotståndlig, färgsprakande och den livar upp vardagen. Och den är enormt billig att producera. Och den säljer, herregud som den säljer.

Men precis som lösgodiset är matmyterna näringsfattiga och även om de förnöjer för stunden är de skadliga på längre sikt för media eftersom de urholkar förtroendet för oss. Jag vet att jag har en ganska barnslig hangup vad gäller myter och faktoider. Det beror på att jag anser att jag tror att riktiga faktaunderlag är viktiga också när det gäller prosaiska ting för att vi ska fatta rätt beslut i vardagen. Det finns ett citat som brukar tillskrivas John F. Kennedy (men äran bör förmodligen, inser jag i min cynism tillskrivas någon anonym talskrivare). Hur som helst är det vackert:

”The great enemy of the truth is very often not the lie — deliberate, contrived and dishonest — but the myth — persistent, persuasive and unrealistic. ”

En vanlig kritik från läsarna är att det inte går att lita på media och forskningsresultat. “Den ena dagen säger ni det ena, den andra dagen säger ni det andra.” Jag håller med om att media är ytterst dåliga på att sätta in nya undersökningar i ett större sammanhang och att ge dem rätt proportion, men jag vill försvara den föränderliga vetenskapliga världsbilden. Vetenskap handlar inte om en en gång för alla etablerad sanning. Det handlar om en dialog, om stenhårda omprövningar och ständiga framsteg. (Och en del återvändsgränder. ) I själva verket är en statisk oföränderlighet ett säkert tecken på att det är någon allvarlig vajsing i ett system. Det är ingen slump att astrologin har varit i stort sett identisk under tusentals år.

Precis som dina växande erfarenheter och ökade kunskap gör dig alltmer kompetent så utvecklas vetenskapen. Och precis som när det gäller dig kommer det kanske en tid då du blir gammal och fördomsfull, envist håller fast vid gamla sanningar fast du egentligen borde ta till dig det nya. Jag anser att till exempel näringsläran står för ett sådant skifte då gamla sanningar måste omprövas. Senaste årtionderna har nya förfinade metoder infört nya begrepp som glykemiskt index och nya rön om fett förändrat spelreglerna totalt. Och jag vill påpeka att den utmärkta journalistiken om det farliga transfettet har lett till att industrin ändrat sig, medan Livsmedelsverket stod passivt.

Men hur undviker vi att matmyter och halvsanningar sprids? Jo, genom att ifrågasätta både dem oss och själva.

När jag undervisade blivande sjuksköterskor på Sofiahemmet inledde jag med att ge dem ett test på hur mycket de kunde om mat. Det var vad jag sa i alla fall, egentligen testade jag något helt annat. De fick ta ställning till åtta påståenden. Ett var om huruvida en tand löses upp i Coca Cola om den får ligga över natten. En annan var om honung var nyttigare än socker. Studenterna fick tre alternativ: Ja, Nej och Jag vet inte. Egentligen fanns det bara ett rätt svar till de flesta frågorna: “Jag vet inte.” För oavsett om de svarade rätt på frågan så visste de faktiskt inte. De trodde att de visste, men de hade inte den djupare kunskapen. De kände sig pressade, de var ju trots allt personer som var intresserade av hälsa.

Då kan ni förstå hur vi journalister känner oss. Vi som ska veta allt och kunna leverera snabba svar. Helst sådana svar som ökar lösnummerförsäljningen så att vi får behålla våra jobb. Och trots att så många av oss som arbetar som matskribenter inte har någon som helst utbildning och grundläggande kunskaper så måste de alltid ha en åsikt i varje fråga för att positionera sig.

För att återknyta till sagorna; en egenskap som bestraffas hårdare än alla andra i klassiska berättelser är nyfikenheten. Det var nyfikenheten som fick Pandora att öppna den magiska asken så att all världens bekymmer slapp ut och drabbade oss. Det var den pockande vetgirigheten som fick Psyke att gå upp mitt i natten för att i skenet av ett fladdrande ljus få se sin hemlige älskares ansikte. Och samma pockande lust efter visshet avslöjade Riddar Blåskäggs hemlighet. Men ni förstår för oss som jobbar med media är nyfikenheten en förutsättning, problemet är att när det gäller mat hittar man ofta det värsta en journalist kan hitta: Ingenting.

Jag tänkte ge er ett exempel för att visa hur brötig, snårig och framför allt småtråkig sanningen är. För några månader sen fick jag ett pressutskick från TV-serien Landet Brunsås med rubriken att . Svensken lagar mat 14 minuter om dagen.

Jag hade hört siffran förut, förmodligen har jag till och med använt den själv så jag ska inte sätta mig på allt för höga hästar. Instinktivt tyckte jag nu att det inte kändes rätt eftersom man på den tiden inte ens hinner steka falukorv och koka potatis. Eller koka spaghetti och servera med ketchup. Detta är ändå några av våra vanligaste middagsrätter.

Till skillnad från de journalister som bara citerade pressmeddelandet blev jag nyfiken. Vad låg bakom den exakta siffran 14 minuter? Den senaste bra undersökningen, en stor tidsstudie, utfördes av Statistiska Centralbyrån 2000-2001 (SCB ligger som bäst i startgroparna för nästa tidsstudie). Då tillbringade den vuxne medelsvensken runt 30 minuter dagligen åt matlagning. Dukning, disk och inköp räknades inte in. Kvinnor ägnade ungefär dubbelt så lång tid åt matlagning som män.

Jag började fundera. Hur har utvecklingen sett ut tidigare?  Under hela 90-talet minskade tiden kvinnor ägnade åt matlagning med 7 minuter till ungefär 40 minuter per dag enlligt SCB. Männens tid var konstant: runt 20 minuter. Är det realistiskt att tiden mer än halverats på ett knappt decennium när den knappt påverkades under 90-talet?

Men vänta nu! Varifrån kommer egentligen den där envetna siffran 14 minuter? Jo, från en undersökning gjord av Coops provkök 1999 (ja, ni läste rätt: 1999), då ett antal personer intervjuades om hur lång tid de trodde de lade ner på en vardagsmiddag måndag till torsdag (alltså inte matlagning under en hel dag eller i snitt under en vecka). Svaret blev 14 minuter i genomsnitt. Tidigare under 90-talet hade den varierat mellan 12 och 17 minuter enligt samma undersökning. Min uppfattning efter att ha lett ett antal matlagningskurser är att vanliga människors tidsbegrepp i köket är milt sagt dimmigt. Christina Möller, var chef för Coops provkök när de här undersökningarna genomfördes och anser också att undersökningen ska tas med en rejäl nypa salt. (Uppgifterna i det här stycket kommer från Christina, som jag helt enkelt ringde.)

Så här går det till i media. En ganska liten, metodologiskt tveksam, feltolkad undersökning från 1999 har alltså blivit en etablerad sanning för att beskriva situationen 2010. Den har blivit en sanning för att den kittlar, för att den är värd att föra vidare.

Jag hade kunnat skriva hur många slagfärdiga krönikor som helst om hur vi svenskar lagar allt mindre mat, hur många gånger som helst hade jag kunnat säga att vi svenskar lagar mat 14 minuter om dagen. Och det hade gått fort som attan att skriva. Mina redaktörer hade älskat mig. Läsarna hade älskat mig. Istället lade jag ner en halv dags obetald arbetstid för att ta reda på hur det egentligen låg till, och det småtråkiga resultatet publicerades på en blogg läst av ett fåtal. Hade jag betett mig så på en tidning hade jag förmodligen förvisats under lika nesliga former som Cordelia.

För att återkomma till Cordelias tystnad, så är det så att vi också måste lyssna till de undersökningar som inte säger något. Samband är  alltid mycket mer användbart än icke-samband inom journalistiken. Ändå kan undersökningar som inte ger något “resultat” vara minst lika intressanta. Ett exempel är att de flesta vitamintillskott inte tycks göra oss friskare. Ett annat exempel är att otaliga moderna undersökningar har misslyckats med att bevisa att mättat fett leder till hjärt- och kärlsjukdom. Men de undersökningarna får inte genomslag just för att de likt Cordelia inte säger någonting. Siffrorna är så motstridiga att de tiger och vi lyssnar inte trots att tystnaden egentligen är talande. (I sammanhanget vill jag tillägga att det finns ganska mycket och väl utförd forskning som säger att enkelomättat fett skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom, jag är ingen isterhaverist.)

Medias ansvar borde inte vara att sälja lösnummer på samma sätt som lösgodis.  Och vi måste lära oss att följa Cordelias exempel, att ha mod och värdighet att hålla käften istället för att låta oss lockas in i lögner och överdrifter. Vi måste försöka spegla världen i all dess komplexitet, med små väl avvägda ord. God journalistik handlar precis som kärlek inte så mycket om braskande uttalanden, utan om att bygga långvariga relationer genom de små saker vi gör varje dag.

Att tänka på för läsare:

  • Lita aldrig på rubriker, de skrivs sällan av journalisten utan av en rubriksättare/redigerare som inte är insatt i ämnet och vars uppdrag är att förenkla. Läs hela artikeln.
  • Fundera över orsak och verkan
  • Den lille har inte alltid rätt
  • När saker verkar för bra för att vara sanna är de i regel det
  • Sätta in studien i sitt sammanhang. Hur många studier visar samma sak, hur många säger mot?
  • Internet gör att myter sprids snabbare, men också att et är lättare att kolla upp
  • Mejla journalister och berätta för dem att de har fel. Skicka alltid med referenser och länkar

Vanliga matmyter i media:

Bra källor för journalister:

  • Engelskspråkiga Wikipedia (glöm inte att läsa den bakomliggande diskussionen, där kan man lära sig mycket) Svenska Wikipedia är tyvärr inte särskilt bra vad gäller mat
  • Böcker med en stor namnkunnig redaktion där innehållet genomgått en redaktionell process. Andra upplagan av Oxford Companion to Food.
  • NE, pålitliga men långsamma på att uppdatera
  • SLV, personligen håller jag inte med om många av Livsmedelsverkets slutsatser, men näringsvärden från Livsmedelsverkets databaser är värdefulla
  • Experter, och tänk på att inte ställa en rättsahaverist och en etablerad expert mot varandra utan att förklara det för läsarna
  • En källa till, dubbelkolla alltid dina källor, här är Google och andra sökmotorer bra

Och ja  jag erkänner: tankefiguren med Cordelia har jag lånat av S J Gould och hans utmärkta essä Cordelia’s Dilemma som ni kan läsa här. Hur berättelsen om Cordelia slutar? Låt oss bara säga att det här är en av Shakespeares tragedier. Hennes systrar hängde henne helt enkelt.

Kommentarer

28 svar till ”Matmyter, halvsanningar och Cordelias tystnad”

  1. Mycket intressant och bra inlägg! Läser till dietist vid Umeå Universitet och vi har den senaste tiden pratat en hel del om mat/kost i media och vilken utmaning det ger oss i vårt framtida yrke då det är lätt att patienter/klienter blir självutnämnda experter och inte litar på den kunniges råd.

    Bra jobbat! Ha en bra dag!

  2. Emil O.

    Jag tycker att detta även speglas i produkterna vi köper. Allt är “fin falukorv” eller “god buljong”, varför är inget rent och slätt bara falukorv eller buljong?
    Välskrivet och insiktsfullt, tack som vanligt.

  3. Heja, heja!

  4. Har redean ändrat i originalet en del, kommer att putsa på det här inlägget som innehåller rätt mkt uprepningar och slarviga formuleringar.

  5. Anne

    Takk for lærerike og interessante artikler!

  6. Svante

    Lysande, som så ofta när du skriver om vetenskap. Jag log särskilt gillande när jag läste “Lita aldrig på rubriker”. Det är inte helt ovanligt att rubriken inte bara förvränger innehållet i artikeln utan faktiskt säger något helt annat…

    En annan viktig poäng är det här med smågodiset, den desperata jakten efter det nya snarare än det relevanta (som ofta är en förstärkning eller mindre modifiering av tidigare resultat).

    Och så gillar jag att du tar upp hatobjektet att ge en dårfink och en etablerad forskare lika mycket utrymme och kalla det “balans” eller “att låta båda sidor komma till tals”.

    Som sagt, många guldkorn i den texten!

  7. *bugar vördnadsfullt*

  8. Inte för att jag någonsin tvivlade, men du är så sjukt bra.

  9. Aase

    Tack!

  10. Imponerad av otrolig bra research :D

    Och Wiki tipset om att läsa diskussionerna bakom artiklarna är givet!

    Men… jag blir fundersam eftersom jag samtalade med en livsmedelsingenjör (tror jag att det heter) på Skogaholms och hon menade att vi lägger inte ens 14 min på middagen… utan 12 minuter är det vanliga O_o

    När jag ser vad mina medarbetare äter till lunch undrar jag om det stämmer: take-away från Vi eller Kaféet i hörnet men aldrig rester (lunch ute är vanligt). Många skryter med att de inte lagar mat eftersom de redan ätit ordentligt vid lunchen. Lite fil och knäcke är middagen för dem.

    Synd, för en husmansliknande pannbiff med grönt kan man ju laga lite extra av och ta med nästa dag. Och vad är det för fel med min morfars mat: stekta ägg, potatis, rödbetor, ev. bacon eller korv???

  11. Bra bra! Källkritik är ju något alla behöver kunna. Inte bara journalister, akademiker och andra som t ex skriver vetenskapliga texter och böcker. Hörde på nyheterna i morse att man har särskilda undervisningstillfällen i grundskolan om just källkritik för framförallt nätet. Idag är ju utbudet så mycket större och lättare att hitta och man behöver inte leta sig igenom ett halvt bibliotek under en dag för att få tag på uppgifter om ditten och datten.

    Lycka till!

  12. Gabriela: Källa: livsmedelsingenjör på Skogaholms? Sorry det är just den typen av info som inte duger för mig. Förmodligen pratar den här personen om samma siffror som valsar runt. ;-) Det är när jag läser kommentarer som din som jag undrar varför jag gör sånt här över huvudtaget. Folk tycker ändå att det är viktigare vad en kompis kompis säger. Och vad de tycker är “sunt förnuft”. Jag hatar “sunt förnuft”,

  13. Hatar du sunt förnuft, eller “sunt förnuft”?

    Sunt förnuft i meningen en skeptisk, jordnära hållning är nåt av det värdefullaste vi har. När vi ids eller förmår utöva det åtminstone. Det kanske är där citationstecknen kommer in?

    Själv svävar jag mest bland molnen.

  14. “Sunt förnuft” är samma “sunda förnuft” som får oss att tro att jorden är platt. Sunt förnuft har jag inget mot.

  15. Carina

    Jag var där, på seminariet och hörde framförandet. Klokt, ödmjukt, reflekterande – presenterat med skärpa och mildhet. Imponerande!

  16. Anna S

    Jag var där och lyssnade och du var jättebra Lisa. Matjournalistiken/kunskapen lyfter när den kopplas till andra delar av människans kultur/själ och historia. Som du gjorde.

  17. Jag skulle nog kunna säga att jag lagar mat i 12 eller 14 minuter om jag bara räknar tiden jag befinner mej i köket med förberedelserna. Under kok-/stektid kan man ju lämna köket och ägna sig åt annat…

    Men jag har hängt upp mej på sensationsmakande rubriksättare och undrar varför de får vara anonyma! Journalistens namn står med, liksom fotografens. Jag vill veta vad det är för vulgär ordförvridare som totar ihop nakenchocksrubrikerna! De tar ju upp varenda löp så det är ju knappast någon okänd gärningsmans verk. Inte helt ointressant heller, när man vill mejla och klaga över att rubriken inte har något med innehållet att göra.

  18. Birgitta

    Kära Lisa!
    Vilket fantastiskt inlägg (Myter, halvsanningar och Cordelias..)Vilket jobb du lägger ner på detta!Men vi slickar tacksamt i oss och lär oss mycket på köpet.
    Dock – jag har en liten fråga ang alla Smakkamrater som du var och varannan dag publicerar här: Var kan man hitta alla samlade Smakkamraterna? Jag skulle vilja printa ut dem och samla dem i en liten gyllene pärm.

  19. Suvi: Underbart! Om rubriksättaren skrevs ut kanske de skulle anstränga sig mer!

    Birgitta: Tack snälla fina! Smakkamraterna och kökstipsen håller vi på helt enkelt för att vi vill ha lite nyheter på sidan. Vi bjuder så snällt på mycket annat men det här är sånt som tagit oss mycket tid att få ihop. Men vi har planer på att skriva en bok med tips och smakkamrater.

  20. berno

    hej!
    jag letar av nyfikenhet efter länk eller hänvisning till myten att “fullkornsprodukter har lågt GI” men hittar ingen.har jag läst slarvigt?
    mvh/berno

  21. Peter Wallström

    Mycket mycket bra! Balsam på själen för en forskare inom matvanor och hälsa…

  22. berno: Gå till närmast GI-tabell eller var som helst.

    Peter: Tack!

  23. berno

    det är det jag har gjort och vad jag kan se generellt så har (nu har jag mest fokuserat på bröd)
    så ger ger fullkorn lägre GI än vitt mjöl)
    men jag kanske läser tabellen som fan läser bibeln;-)
    ha det skönt i helgen!

  24. berno: Det finns flera viktiga aspekter i sammanhanget t ex malningsgrad, pH och stärkelsens struktur.Och vilken typ av fullkornskälla man väljer. Därför har vit pasta lägre GI än knäckebröd, det har även vitt surdegsbröd etc. Och skillnaderna mellan fullkornspasta och vit pasta på durum är försumbara. Fullkornsris är jämförbart med parboiled rice (parboilded något lägre). Sockerkaka har lägre GI än fullkornscouscous etc etc.

    Även om du jämför inom samma grupp är det ofta mindre skillnad än man kan tro. Det är t ex skillnad mellan helkorn och fullkorn. Helkorn har ofta lågt GI, finmalet fullkorn har i stort sett samma som vitt mjöl.

    Att säga att fullkorn alltid har lågt GI är alltså slarvigt och vilseledande.Det finns en massa skäl att välja fullkorn, men det är ingen garanti för att just GI är lågt.

    Trevlig helg, själv!;-)

  25. En mycket givande genomgång!

    En anledning till som påverkat tror jag är epidemiologins genombrott, och att epidemiologins statistiska metoder har påverkat mångas uppfattning om risker och orsakssamband. Några av de första upptäckterna inom epidemiologin, som sambandet rökning och cancer, fick många att tänka att risker berodde på en orsak- monokausalitet.

    Det påverkade även synen på hur maten uppfattades, och därför mistes sambanden inom socialmedicinen. Miljön är inte en så stor faktor som många tror.

    Till detta läggs att de problem som beror på miljön är svårare att åtgärda. Det blir många små faktorer som läggs ihop till en problematisk å, då blir det lättare att skildra bara maten.

  26. Elin

    Tack för att du länkade till denna intressanta begåvade artikel eftersom jag missade den förra gången. Hoppas hela eller i alla fall halva Sverige läser denna! Tack!

  27. *Thomas Jönsson

    Lisa har kanske själv fallit offer för myter om AStrologi. Trots flera mail från mig, har hon vägrat svara på hur hon kommit fram till att “Astrologi inte utvecklats på flera tusen år”, eller på myten om att Astrologi gör anspråk på att vara en vetenskap. / Vetenskapligheten i hennes artikel är som bortblåst!

  28. Thomas: Jag vet inte om du är rätt person att ta ordet vetenskaplighet i din mun.