Middag på Atmosfär brukade vara en trevlig men segsliten historia med många pluddevutträtter och hög nota. Nu har krögaren Henrik Regnér gjort som så många andra krögare som hängt med ett tag: taggat ner. Jag kan inte säga annat än att beslutet var klokt; även Malmö har blivit överetablerat när det gäller krogar som serverar tempererad äggula med rökta brödsmulor och friterat kycklingskinn. Nu lever Atmo högt på närheten till teatern, sin goda stämning och serverar dricka och käk två snäpp bättre än hyfsat till bra priser. Fast kockar som använder Granny Smith i maten mitt i den svenska äppelsäsongen borde kölhalas. Luncherna är för övrigt små fynd av vällagad husmanskost.
Sen hann vi in och kika på den nyetablerade krogen med det fyndiga namnet Treo. Eller det var iallafall vad jag trodde namnet var tills någon utan diftonger taktfullt upplyste mig om att det var Trio. Sveriges förmodligen bästa matsalsdirigent Erik Berne och två urduktiga kockar Ola Rudin och Sebastian Persson har tagit över Trappaners lokaler. De bjuder på en sober kväll med just den där äggulan med rökta brödsmulor och friterat kycklingskinn på menyn. Javisstja, fågelgräs också, såklart! Mat som är mer intressant än insmickrande, enligt dem som ätit där. Vi bjöds på ett visuellt kalas i form av spröda torskskinnsflak uppradade i en cd-ställning av fiskben på en bädd av tång och salt med en (i mitt tycke) för hårt slagen citronemulsion. Underskönt och smått makabert. Kan tänka mig att det var det här Döden satt och knaprade på mellan schackdragen i Sjunde inseglet. Fredagsmys á la Gollum.
Vinerna vi smakade var naturligtvis gastkramande bra. Återkommmer med mer detaljer när jag tagit reda på vad de hette. Nu hoppas jag bara att någon av mina redaktörer bjuder mig på Trio snart. Hint, hint!
Sen har det ju varit lite turbulens på Bloom i Malmö. Iggy och Ebbe två genuint begåvade men tämligen arroganta matpersonligheter tröttnade på att skrika på gästerna och övrig personal och råkade i luven på varandra istället. Enligt rykten är det rättsligt efterspel. Ebbe Vollmer drog över bron, närmare bestämt till Prémisse. Iggy har importerat Marc Cassel från Dallas och driver lyckligtvis Bloom vidare. Läs Mattias Kroons utsökta skriverier för att hålla er uppdaterade om mat i Malmö.
Det är bara att inse att jag blivit gammal och tråkig för jag äter hellre middag på Asien hos Lang än på finkrogar. I alla fall om jag ska betala själv. Sorry, alla ni grabbar med sifoner i nävarna och emulsioner på hjärnan. Malmös kanske bästa ( helt säkert mest prisvärda) matlagare heter Lang Thi Be Tu, är två äpplen hög och skulle aldrig komma på idén att höja rösten mot sina gäster.
Förresten är vi 20 personer som ses där på fredag. Hojta om det är någon av er som är allergisk mot jordnötter.Vad kul det ska bli!
Kommentarer
4 svar till ”Matt i Malmö”
Jag önskar jag hade den gastronomiska expertisen du har, man jag gissar att det är halva (om inte mer) nöjet att skaffa sig densamma. Det handlar “bara” om att skaffa sig ett otroligt välavlönat jobb så att man kan åka runt på fina restauranger och äta läckra rätter.
Fredagsmys a la Gollum, fantastiskt poetiskt och underfundigt må jag säga. Alltid lika roligt att läsa dina fabulösa artiklar.
Hej,
hade hoppats vara i faggorna och kunna ansluta men är nu hemma ensam med äldsta sonen. Mycket jobb just nu…
Bra idé med förestående kalas!
Puss
/syrran
Emil O: Jag har tyvärr inget välavlönat jobb. Det är därför jag inte går på så många lyxkrogar. Dessutom äter man oftast godare mat hemma. Trio verkar vara intressant jag är en smula orolig att de tagit sig lite vatten över huvudet i sin iver att imponera och vara kreativa. Men kockarna är verkligen duktiga så jag har stora förhoppningar.
Matt i Malmö???
Jag är Matt i Eslöv…
Helt Matt. Har kämpat likt en oförtröttlig Sisyfos i fyra dagar med att försöka slå in den förjolmade burkjäkeln i presentpapper. Men pappret går sönder ideligen eller också släpper tejpen. Så jag gav upp och målade den Pockers burken gul istället. Det blev lite sent med målandet under gårdagskvällen så tänkte jag skulle torka färgen i mikron. Man kan ju inte ha den i fickan om inte färgen är torr. Jhu.
Men inte ens det fungerade.
Hm. Det tycks vara något fel på mikron. Jag får försöka med hårtorken istället. Kan pga burkskrället bli tio minuter sen till kvällens asiatiska arrangemang. Börja inte utan mig!
/Th