Våra jular är inte vad de varit. Numera präglas de av vad som med lite god vilja skulle kunna kallas måttlighet. Min uppgift inför julbordet är som så många år stå för grönsakstillbehör
. En uppgift jag verkligen gillar eftersom jag varken är förtjust i att äta eller laga klassisk julmat. Eller rättare sagt: jag tokgillar många av rätterna var för sig. Men när de kommer i klunga upplever jag dem överväldigande och lite smått hotfulla.
Jag har köpt hem kålrot, butternut squash, kål, brysselkål och lök. Och har sinnessjukt mycket gott i lådor och skåp som jag måste göra av med.Just nu är jag inte helt säker på vad jag ska göra med härligheterna. Får se hur mycket jag orkar realisera av de här idéerna:
- Varm sallad på tärnad kålrot, brynt smör, miso, ingefära, rosmarin, aprikos och rostade hasselnötter (god till skinka och revben, spin-off på denna gamla goding)
- Puré på bakad butternut squash (smaksättning ännu okänd, snart ökänd)
- Brysselkål med timjan, rödlök, apelsin, olivolja, valnötter och feta
- Att nibbla på till fördrinken: Quesadillas på Årstidernas goda wrap-bröd med chilisardeller, oliver och någon trevlig ost
- Dipp på vita bönor med knaperstekta fikonsmulor och krossad rostad mandel kryddad med rostad kardemumma, spiskummin, mynta och koriander
- Min briljanta tomatkaka
Har ni fler förslag på renläriga eller oortodoxa tillbehör?
Kommentarer
11 svar till ”Min lott i livet: Grönsakstillbehör på julbordet”
Anna Bergströms fenomenala sellerisallad!
Prydligt skurna rotselleristrimlor, tänk tändstickor, doppas 30-45 sekunder i kokande lättsaltat vatten. När de sedan runnit av blandas de med majo och gräddfil, fransk senap och rejält med salt. Det ska vara lite kräm, stickorna ska precis hålla ihop.
Den har blivit ett måste hos oss.
Det du gör på brysselkål gör vi med rödkål. Det gäller bara att strössla fetaosten sent, annars ser det geggigt ut. :)
Jag såg något recept på en kladdig saffranskryddad bönsallad. Jag hittar inte receptet igen men tänkte i år improvisera något på det temat.
Ugnsbakad sötpotatis. När den är nästan färdig tas den ut, skalas och skivas i ½-! cm skivor. Läggs i smord form som taktegel, kryddas med krysspeppar och strösslas med hackade pecannötter, ljus farin och smörklickar. “Gratinera” inför servering så det blir knäckigt på toppen. Ett måste till kalkonen på juldagen hos oss.
Finhyvlad fänkål med filéad blodapelsin och lite sherryvinägrett brukar vara en höjdare på vårt julbord, i år tar jag med det till svär-släkten, hoppas den funkar där med!
Brysselkål, lättkokt och sedan stekt med bacon och hasselnötter, lite honung och citron!
Gudars så läckert ni äter! Snor minst en av era idéer.
Sallad med valfria betor (kokta, svalnade och tärnade, persilja, granatäppelkärnor, rödlök, citronsaft och olivolja. Får traditionalisterna och revolutionärerna kring vårt julbord att enas.
I år tänker jag göra en algsallad från Lotta Brincks “Det vegetariska köket” med wakame, gurka, morot och en dressing.
Sallad på hyvlad rå brysselkål, lite strimlat äpple med klassisk vinegrett serveras med fördel med smulade rostade valnötter.
Friskt krispig konsistens, syrligt och görgott till kallskuret.
“Tysk” potatissallad (kokt potatis med vinegrett och strimlad purjo) är också smaskigt. Jag är uppenbarligen väldigt sugen på syra under julen märker jag..
Häll poppade (i oljad panna) svarta/bruna senapsfrö hälls varma över grovrivna morötter, en pressad citron, svartpeppar och flingsalt.
God Jul på dig Lisa och alla andra där ute
Malin
Jag gjorde i år en stor paj fylld med grönkål, broccoli och brysselkål toppad med kvibille ädel. Jag har utgått från ett recept på ICAs-hemsida. Smask! Den är riktigt god kall på kvällen i tv-soffan sen….
Får några år sedan hade vi wokade olika kål smaksatt med senap och lime på bordet. Det var galet gott!
Mums!
Malin: Första gången jag rostat/poppat bruna senapsfrön. Vilken fantastisk nötsmak! Nästa gång kanske jag “förstärker” med lite kallpressad Julita Rapsolja.(pga dess nöt-ton)
Jag hittade på Abdos i Malmö (guldgruva vad gäller grönsaker och oväntade fynd av nästan allt) en påse med skalade kastanjer. De fanns i både sötad och osötad form, förpackade ungefär som mjuka aprikoser.
Jag ångade brysselkål knappt halvklar, värmde en god olivolja med en mosad vitlök och fräste på kastanjerna och kålhuvudena med flingsalt och peppar. Jag avskyr brysselkål som man försökt mörda genom att koka den grågrön och besk, har därför en klart misstänksam inställning till all brysselkål. Detta var urgott!