Ett recept med bara två ingredienser? Det trodde ni inte om mig. Well, here goes:
Glöggpäron
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Har du en flaska glögg kvar? Jamen, då är det bara att köra. För att få mesta möjliga smak kan päronen få vila i kokspadet över natten. Men tänk på att de fortsätter tillagas så länge spadet är hett så då får du minska koktiden. Naturligtvis kan du använda alkoholstark glögg och slänga ner lite andra kryddor om du vill. Men jag använde vanlig småtråkig alkoholfri Blossa-glögg sist och var nöjd med resultatet. Förmodligen håller jag på att bli gammal.
- 4 små fasta päron
1/2 liter alkoholfri glögg - Till servering:
- Grädde (gärna med lite finriven mandelmassa)
- Eller glass
- Eller creme fraiche
- Skala päronen och halvera dem på längden. Koka upp päron och glögg i en liten kastrull så att päronen ligger trångt i spadet. Låt sjuda under lock tills päronen är mjuka men har stunsen kvar, ca 20–30 minuter.
- Fiska upp päronen. Låt glöggen sjuda mycket sakta utan lock tills den fått simmig konsistens. Ringla glöggsirapen över päronen vid servering.
Kommentarer
12 svar till ”Minimalisten slår till”
Helt klockrent – har precis haft samvetsinventering i matföråden och konstaerat att antingen slänger jag hälften och går i dåligt miljösamvete resten av året – eller så får jag bli kreativ och börja göra annan mat än jag brukar tills jag brukat allt jag köpt. Och idag blir jag av med Tindra choklad&pomerans glögg!!
man tackar
Eva: Många glöggsorter är väldigt goda med lite is, en apelsin- eller citronskiva och bubbelvatten. Bra med en lite lättare aperetif. Men chokladglöggen blir nog supergod till päronen.
Men så smart, för jag har sisådär tio flaskor glögg kvar. (Kul att alla producenter fick för sig att skicka prover just i julas, när jag är gravid och inte får dricka knappt nån sort…)
Åh jag vet Lisa.. jag har varit inne hos Dej tidigare och knyckt drinktipsen. Men kvällens matgäster är mina tre tonåringar så jag gissar att efterrätter står högre i kurs än aperitifer. Efter min skafferirensning blir det marsmallowskola med rice-crisp och choklad-crisp med quinoa honungs poppies. Åsså lite mat på det!!
Hej ni energiska matlagare. det här har inte med Glöggpäron att göra men jag vet inte var jag annars skulle ställa frågan…Är det någon som vet var man kan lära sig laga mat i verkligheten?
jag har blivit så entusiasmerad av era bloggar, särskilt din, Lisa att jag nu vill lära mig mer. jag skulle vilja gå en kurs eller bara träffa andra som tycker om att laga mat och göra det tillsammans. Men var?! och Hur!? Jag har bara hittat “husmanskost för herrar över 60”, typ. Finns det något i närheten av Malmö/Lund?
Det där låter precis som ett recept från Systembolagets gamla tidning, vad den nu hette. Dom hade en bild på det blossakokta päronet på framsidan också. Var det du, Lisa? Kan ha varit 1997 eller 1998.
Fel av mej. Det var nog Vin & Sprits tidning, när jag tänker efter.
Patrik: Det har säkert förekommit sen mor fick Nils.Inget nytt nytt under solen,
Nä inget nytt under solen som du själv påpekar Lisa! Jag bjöd på glögg & szechuanpepparskokta äpplen med cambazola redan dan innan nyårsafton, så jag var ju låååångt före!
kristin: och recpetet ovan kommer (vad jag minns) från Metro när jag skrev mat för dem och är säkert nästan tio år gammalt. Så jag var hundra gånger tidigare än du kan säga. Pilutta ;-)
Ja, jag får väl buga inför dig! Men så är ju jag lite yngre också, haha, ;) Får hitta ett recept på något inkokt från 1949!
Ja, är man en gammal get kan man alltid ha övertaget.