Morgonmålets ritualer

Visst är frukosten ett lite konstigt mål? De flesta vill ha samma sak dag ut och dag in, till skillnad från dagens övriga mål. De flesta vill ha milda smaker, snälla konsistenser och ingenting som sticker ut. Billingeost och fil. Gröt och te. Kanske är det på grund av att frukosten i sig är en sådan vanemässig måltid som många utvecklar närmast kvasireligiösa ritualer kring tillagandet? Ägget ska kokas exakt sju minuter eller knäckemackan kräver två noggrant hyvlade skivor ost och en skiva röd paprika, varken mer eller mindre. Det är vid frukostbordet som förälskelsens blinda lycka först krockar med vardagens futtiga retligheter i form av ostkälkbackar och dåligt klämda kaviartuber.

Vi är dessutom en hel del förtappade frukostsjälar som är vrålhungriga och matäcklade samtidigt. Som inte vet om vi ens vill ha någon jäkla frukost eller föredrar att gå blodsockertrumpna till jobbet. Som tycker att gröt är för varmt och fil är för kallt och knäcke för hårt och limpa för svampigt. Som kan vanka av och an mellan kyl och skafferi utan att hitta någonting ätbart.

Jag är en sådan människa. Måste jag gå upp tidigt är jag sur och tvär och kvider ett plågat “jag veeet inte” följt av ett “nääää…” när Magnus frågar om jag vill ha något ätbart. På sin höjd kan lite kaffe gå ned.

Men ge mig lite tid. Låt mig läsa lite tidningar på nätet, kolla mejlen, ta en snus. Låt mig sjunga i duschen ett tag. Sedan är det frukostdags även för mig.

Och även jag har mina vanor och ritualer vid frukost. Fil går bort. Dels är det för surt och alldeles för kallt i magen, dels är jag hypokondriskt laktosintolerant på morgonen (jo, det är sant! Jag får jätteont i magen av mjölkprodukter på fastande mage, men inte annars!). Gröt blir jag sugen på en gång om året. Och då ångrar jag mig ofelbart efteråt. Det lägger sig som en het klump i magen. Dessutom blir man vrålhungrig efter bara några timmar.

Nä, bästa frukosten är som följer: en mjuk smörgås med leverpastej och saltgurka. Absolut inte smörgåsgurka, utan hel saltgurka skuren i ganska tjocka skivor. Det måste vara tillräckligt med saltgurka på för att det ska hamna gurka i varje tugga. Dessutom en knäckesmörgås med ägg och kaviar. Ägget måste vara extra-stora frukostägg från Adelsö Ägg och helst innehålla en dubbelgula. Det ska kokas exakt i tio minuter (jag häller försiktigt på kokande vatten direkt ur vattenkokaren och det spricker aldrig! Hemligheten är att inte hälla äggen, utan vid sidan!). Sedan ska det svalna fyra minuter i iskallt vatten. Då är gulan krämig men tillräckligt fast för att det ska gå bra att skiva i äggskivaren utan att skivorna kleggar samman.

Kaviaren ska helst vara Ejderns Drott-kaviar (den rökta). Annars vanlig Kalles. Knäckebrödet ska vara leksands brungräddade och brutet så att biten är tillräckligt stor för att äggskivorna inte behöver staplas på varandra, men inte så stort att det blir glipor emellan. Det ska vara riktigt smör på, men inte särskilt mycket och det ska bres på snålsidan av knäcket.

Och så kaffe till. Kaffemakandet tänker jag inte ens gå in på eftersom det är en komplicerad historia.

Vad äter ni till frukost? Berätta gärna!

Kommentarer

18 svar till ”Morgonmålets ritualer”

  1. Mar

    Frukost är tyvärr den tråkigaste måltiden tycker jag.Blir nästan alltid två koppar kaffe med grädde och socker och ett eller två mjukkokta ägg.
    Skulle gärna ta fem cigaretter till också,haha, men slutade röka för snart ett år sen.
    Är nyfiken på en riktig english breakfast,men vart hittar man korven t.e.x?

  2. Mar: Jo, frukosten ÄR tråkig. Jag har funderat på det där med den tvångsmässiga upprepningsfaktorn. Är det för att hjärnan inte är riktigt igång så tidigt på morgonen?

    Engelska korvar hittar du på Taylor & Jones om du bor i närheten av stockholm. Deras Linconshire sausage är den godaste jag vet! Sedan är det ju ägg, bacon och baked beans – inget konstigt där. Skotska potatispannkakor eller hash browns, stekt bröd och eventuellt bubble and squeak. Sedan står man sig hela dagen!

    (godaste engelska frukosten åt jag på Hilton i Leeds av alla ställen. Jag har aldrig varit så stuffed!)

  3. Peter

    Jag kliver upp utvilad och i god tid, bakar av det nattjästa srudegsbrödet, färskpressar någon form av juice och äter lite naturell yoghurt med nötter och honung samtidigt som jag bläddrar igenom morgontidningen. Sedan vaknar jag ur min dröm, 20 minuter sen till jobbet, borstar tänderna medan jag duschar, trängs på tunnelbanan och småspringer till kontoret där jag bäljar i mig två svarta koppar kaffe medan datorn startar.

    Tur att jag har nära till den utomordentliga korvkiosken på Nybrogatan på lunchen!

  4. christoffer

    Själv är jag en sån som inte klarar av vanlig “frukostmat”, typ fil eller mackor. Macka med saltgurka och leverpastej brukar kunna gå ner men oftast blir det bara ett glas juice och kaffe.
    Skulle gärna ha förslag på lite “matigare” frukost.
    English breakfast uppskattar jag verkligen och är givet på söndagarna och ibland så slänger jag ihop en matig omelett med lite bacon, lök och vad nu som råkar finnas hemma till frukost.

  5. Ja, helst har man helgfrukost hela veckan för stress är det värsta som finns men det är ju bara en vacker ouppnåelig dröm. Så antingen 2 grova mackor med skinka/tomat samt juice eller en snabb smoothie på turkisk yoghurt & hallon eller havregrynsgröt. Eller ett äpple på jobbet. Suck.

    Varför kan helgerna inte vara längre ?

  6. Peter: Haha, stackare! Det där känner jag igen!

    christoffer: Omelett låter ju faktiskt väldigt bra som frukost! Jag skulle blanda smeten kvällen innan och förbereda grönsaker/bacon så att man behöver arbeta så lite som möjligt för sin frukost på morgonen.

    Filippa: Ja, det är helt obegripligt att en helg är så mycket kortare än två vardagar.

  7. Linda

    Hackad frukt (efter säsong, just nu äpplen och lite banan) i en skål, fil, lite linfrö och lite müsli. Ett hårdkokt ägg till om det finns i kylen, jag orkar inte koka på morgonen. En kopp te med mjölk.

    Konstigt nog tröttnar jag inte på min ständiga frukost-meny. Men å andra sidan tröttnar jag inte på min sallad som jag äter till lunch och middag heller. (Dvs jag äter varierad lunch/middag, men har alltid en sallad vid sidan av.)

  8. Fredric L

    Här kommer två tips som du uttryckligen redan dissat, men varför göra det lätt för sig!
    Om du nu ibland jobbar på Bondens Matbod så prova för allt i världen en hink Ekesta filmjölk. Den står sig mot vanlig fil som en glimmrande skogstjärn mot ett surt myggvatten. Och hjälper inte det, så fråga efter ‘riktiga’ valsade havregryn – såna som ska kokas typ en kvart till gröt isf 3-5 minuter som vanliga köpegryn brukar. Smakar oändligt bättre och har fastare struktur än det vanliga tapet-klistret. (Bondens Matbod har inte alltid grynen inne beroende på säsong – själv bunkrar jag en kasse full med liknande havregryn varje sommar i Finland när vi besöker svärfar strax intill Rutalahden Mylly).

  9. Linda: Nej, det där med att koka ägg till frukost är rätt jobbigt faktiskt. Fast jag gör det ändå, ett ljummet ägg är så mycket godare än ett iskallt.

    Fredrik L: Nja, dissa vet jag inte. Det är inget fel på vare sig fil eller gröt… Men jag kan inte äta det. :)

    Har just testat järna-filen från Bondens, den var inte dum! Och valsade havregryn kan jag nog tänka mig att prova. Fast inte till frukost. Kanske till lunch?

  10. Jag är periodare. Ibland ibland är det yoghurt med nötter och linfrö. Sen bryter jag tvärt av med smörgåsar. Rätt vad det är ska jag ha gröt. Allt körs med religiös noggrannhet. Just nu är det misobuljong med tomatjuice. Endast.
    Kaffe är det dock alltid. Stooooor kopp med mycket mjölk. Classic Festivitas eller “Tatu”. Annars får det vara.

    I morgon blir det andra bullar dock. Bor på hotell i veckan och här finns en baconkock. Höjden av lyx! Det blir bacon och krämig äggröra och färskpressad juice av spanska solmogna apelsiner. Hela veckan. Sen blir det misobuljong igen. Ett tag.

  11. Christine i Frankrike

    Här har vi samma dag ut och dag in. Ett par skivor hembakat bröd med smör och ost typ gouda eller gruyère. Jag gillar starkare ostar som comté men det gillar inte sambon. Han äter även ett par smörgàsar med sylt och en petit suisse med honung vad det nu kan motsvara i Sv.
    Ganska tràkig màltid. Det som är trevligt är att vi har nästan hur làng tid som helst pà oss för att äta den eftersom vi tar den i tête-à-tête när barnen är redan ivägpackade till skolan (och vi jobbar hemifràn).
    Pà söndagar blir det en fet croissant fràn byns bageri runt hörnet.

  12. Har haft svårt att äta ett tag, så jag har regredierat till barndomens goda kost: cornflakes, med filmjölk, fast idag youghurt, och bananskivor. Bra att ha att återvända till! Nackdelen är att jag blir så tvärmätt att jag ofta inte klarar ens slät kopp kaffe. Life is hard! Synd eftersom mackor är gott!

  13. Mia

    Jag äter samma frukost nästan jämt – en skål färsk fruktsallad med vaniljyoughurt och dinkel / quinoa musli från Saltå. ( Köper alltid en påse av varje sort och blandar ) Det är fortfarande det allra godaste jag vet…

  14. Är det bara jag som är notoriskt otrogen alla frukostvanor? Det enda som är säkert är att det blir frukost. Det har verkligen inte varit en självklarhet i mitt liv, tvärtom åt jag inte frukost alls under sådär 20 år, från tonåren och fram tills diabetesdiagnosen. Sen hade jag liksom inget val längre.

    Vad jag äter beror mycket på hur jag jobbar. Tidiga morgonpass släpar jag mig ur sängen kvart över fyra, börjar jobba fem. I bästa fall har jag med mig några mackor, allt från sötlimpa med prickig korv till grovt rågbröd med sardiner i tomat eller inlagd löksill, och hällakaka med ägg, räkor och majonnäs nånstans i mitten. Ibland blir det knäckebröd bredda med extrasaltat bregott doppade i hemmagjord choklad på laktosfri mjölk, kakao och rårörsocker. Nångång varma mackor med vad jag kan hitta i jobbkylen; sist blev det ett tunt lager crema di pomodori secchi, några vågor kräftost på tub, lite dill från frysen, ett par skivor ost. I morgon väntar ciabatta med mortadella. Tror jag. Om jag inte tar laktosfria yoghurten och lite krusbärssylt. Eller jordgubbskräm och mjukt tunnbröd med rökt skinka. I morse hade jag ciabatta med rostbiff, currydressing & bostongurka. Glömde den rostade löken.

    Till helgen äter jag gärna en omelett, startar med skivad potatis, lök och fyller på med paprika, skinka eller vad jag har tillgängligt. Ibland gör jag scrambled eggs med rökt lax och toast därtill. Favoriten är nog ändå att njuta av en tallrik risgrynsgröt som fått hungern att vakna med kaneldoften. Eller så sover jag ut och startar med lunch direkt.

    Reserven – som alltid alltid måste finnas tillgänglig eftersom överhoppad frukost inte går ihop med insulinbehandlad diabetes – är knäckebröd i nån form och kaviar.

    Vatten är nästan alltid måltidsdrycken. Kan inte förmå mig att dricka mjölk även om den numera finns laktosfri. Ibland te, men eftersom jag ofta äter frukost på jobbet hinner det nästan alltid kallna på skrivbordet innan mackan är uppäten. Alltid svart te, utan smaksättning.

    Vanor och ritualer? Njae

  15. Anders: Miso med tomatjuice låter faktiskt väldigt gott. Det ska testas vid tillfälle! Och spansk hotellfrukost är inte dumt alls…

    Christine: Vad mysigt att få lite tvåmanstid på morgonen!

    Margareta: Det åt alltid min pappas vän Göran när han hjälpte min far med vårt husbygge när jag var liten. Så vi kallade det Göran-kårnflacks. :)

    Mia: Har faktiskt inte testat deras müsli. Kan ha att göra med att jag inte äter frukostfil, kom jag på.

    Karibien: Vilken udda fågel du är i den här samlingen och vad roligt att läsa om alla olika frukostidéer!

  16. vinter: havregrynsgröt (med mosad banan eller blåbärssylt eller båda) och mjölk, ett knäckebröd med leverpastej.

    sommar: en tallrik filmjölk med hemmagjord müsli, ett kokt ägg.

    alltid. a.l.l.t.i.d.

    nej, inte på helgen. då är det fest.

  17. Emil O.

    Har länge varit samma frukost, men dum var den inte. Yoghurt (gärna medelfet och ekologisk) med egengjord müsli (Lisa har receptet någonstanns miltals bak i sin mailbox, och jag i minn förståss. Kommer aldrig hitta en lika bra köpemüsli, desutom är det kul att rosta själv). Numer är det lchf som gäller så det blir omelette på ägg, vispgrädde, smör och oftast ost och rökt skinka. Är rätt trögt att orka ställa sig tidigt på morgonen och laga den men det har fungerat hittils.
    Blev riiiktigt sugen på både leverpastej med saltgurka och en riktig äggmacka med kaviar nu kan jag säga.
    Kommer nog aldrig bli en nattjäst surdegsbakare, hittils har mina surdegar inte jäst nå bra alls heller…

  18. Lisa

    Jag är också periodare. Jag blir sugen på något speciellt och kör på det i ungefär en månad. Sen ledsnar jag och känner vanligtvis inte alls för att frukost under en period. Sen blir jag sugen på något helt annat.. Och så fortsätter det. Den här månaden består min frukost av fil med hemmagjord äpplemos och knäcke med ost. Det enda jag vet med säkerhet att det INTE blir är müsli, gröt eller kaffe.