Hur kul tror ni det var för en oförbätterlig Besserwisser att inte få vråla: Mujka! Mujka! Mujka!
Nu har Gitto också fallit plask och pladask för den intagande firren som likt sardiner faktiskt trivs i burk. Fantastisk finsk delikatess som ger mig Finlandslängtan av galnaste slag.
Förra Veckans matnörd är utsedd (minikiwifrukter och pannkakskanter var rätt respektive bäst) så det är lika bra att klämma i med nästa tävling. Vad är det godaste man kan äta på burk och varför? Gärna tips och recept på era egna bloggar.
Om vinnaren inte har en egen webbplats får hon/han alltså önska en länk till något trevligt. Så ni behöver inte vara bofasta på nätet för att vinna.
Kommentarer
18 svar till ”Mujka på bujk och Veckans matnörd”
Godaste på burk är förståss confiterade anklår!
Oh ja… Johan har redan vunnit. :)
Absolut godast på burk är självklart surströmming! Hela fiskar ska det vara och helst av märket Röda Ulven, Höga Kusten eller Mannerström (ljuvliga, romstinna honor..) Det första pyset när burken öppnas är för mig magiskt! Och att sen sätta tänderna i en klämma (hårt tunnbröd från Råneå, smör, mandelpotatis, hackad rödlök, massa dill och 1-2 strömmingar) – det är lycka…
Kimchi.
Det ör något beroendeframkallande över detta och då menar jag inte Tistelvinds surkål med chili utan riktig rejäl konservmat som håller åratal i skafferiet och ingen mesig kylvara. Se här:
http://fonster.blogspot.com/2008/03/kimchi.html
Makrill i tomatsås är den godaste burkmaten!
(men alla bönor som finns nu är den mest användbara!)
Min röst går lägger jag på rökta musslor i olja. Ju mer musslor vi äter desto renare blir våra hav!
Hörde jag någon säga ahvenkukko? Annars efterlyses en artikel om denna mystiska och förbryllande finska burkmat.
Godast jag smakade på burk _var_ ungersk gåsleverpaté. Det var länge sedan, på den tiden var det “chick” att äta dyra och (nuförtiden) etiskt tveksamma produkter. Det var så gott – med blåbärgelé och ett glas Champaigne.
Skulle du fråga min storebror skulle han tveklöst svara köttbullar, vilket han önskade sig varenda födelsedag som barn. Min son skulle svara barnmat vilket han ibland köper för sina fickpengar och käkar, kall direkt ur burken.Skulle man fråga mig skulle jag ju direkt svara confiterade anklår som jag ju tryckte i mig senast i lördags. Annat mer vardagligt gott är fiskbullar i dillsås, kokosmjölk, muttis tomater, kikärter(jag tycker på burk är godare än hemkokta)och så en kall öl på burk i solnedgången vid havet på en sten.Bullens pilsnerkorv är jag också förtjust i men det skäms jag egentligen för att säga ;)
Jag håller med sofia, makrill i tomatsås! Jag har haft stora cravings just på fäboknäcke med makrill i tomatsås. Alltså det finns ju många bra konserver, typ bönor och tomater men de äter jag sällan rakt-upp-och-ner
Godast på burk?
Jag håller med om anklåren, men vill slå ett slag för godast och billigast.
Därför vill jag propagera för surkål.
Kinna har ett nyligt recept på sin blogg.
Systembolagets kokbok “Mat&Dryck” hade i originalupplagan ett perfekt recept på surkål signerat Björn Halling “Choucroute Garni”.
Men varför inte kombinera det hela.
Konfiterat anklår med perfekt tillagad surkål, två kokta potatisar, och en i surkålen kokt morot.
I övrigt
Kondenserad mjölk- finns vad jag vet bara på burk.
Nödvändig för “Key Lime Pie”
“Men varför inte kombinera det hela.”
Självklart :-)
Gör en vanlig köttgryta (av fläsk eller kyckling – och glöm inte krydda den med paprika-pulver). Lägg den åt sidan.
Krydda den finhackade burk-surkålen med mejram, basilika, dill, vitlök, och fräs den lite i 2-3 msk olivolja, lägg till lite vatten – den skall inte täcka helt surkålen – och koka lätt i ca 10 minuter.
Blanda den tillagade surkålen med köttgrytan (i förhållendet 1:1, eller efter smak) och koka dem ihop (ca 30 minuter.
Toppa med kall gräddfil och ät den med vit bröd. (Saften smakar gudomligt.)
Smaklig måltid :-)
Jag vet inte om det kvalificerar som det allra godaste, men senast jag var i Frankrike så shoppade jag loss på ett antal små burkar med tonfisksmulor i tomatsås att äta på rostat bröd. Behöver jag nämna att mina vänner som var med på resan stirrade konstigt på mig? Om vi nu bortser från det tveksamma med att överhuvudtaget äta tonfisk så är detta en nostalgitripp av stora mått för mig eftersom min fd svärmor hade fullkomlig pippi på denna tonfiskvariant. Burkarna står fortfarande orörda i väntan på RÄTT TILLFÄLLE.
:)
Oj vad mycket gott det fanns på burk!!! Tack för tipset på tonfisksmulorna, jag åker till Frankrike på tisdag så nu vet jag ytterligare en sak jag skall leta efter. För många år sedan semestrade jag ofta i Spanien och där fanns det en pastasås med tonfisk och tomat på glasburk av märket Hero som jag letat efter senare men inte hittat.
Man kan koka, tydligen, eller göra kondenserad mjölk själv. Men det tar evigheter och vem orkar koka mjölk och röra i fyra fem timmar?!
Godast ur burk, anklåren är bra goda.
Men jag måste också säga longan ur konservburk när man inte kan få tag på färska.
Men mina två favvosar:
fin lönnsirap på pannkakskanterna som vann i förra veckan.
Och le grande finale:
Fin vaniljglass med åkerbärssylt
Jag klickade resolut på kommentarslänken för att säga KONFITERAD ANKA. Men nån hade hunnit före mig. Det är väl just typiskt.
Vill gärna komma med ett tillägg..Kanske man kan slå ett slag för SPAM eller Corned beef somhjälpte så många under 2:a världskriget. fast inte särskilt gott. Det medges
Detta är en god fuskig kaka! Ta en burk frukt, persikor eller päron. Ett paket kakmix. Och smör. Lägg frukten i en springform, häll kakmixen över (torr) hyvla över smör så att det täcker. In i ugnen tills det fått fin färg.