Ni får ingen bild på det här. Ni fattar ju själva hur fult det är med bleka böngroddar i en vit skål. Det var oerhört korkat av mig, men mina vackra blå glasskålar hade Magnus satt ut kattvatten i.
Sookju namul är mungböngroddar som sjuds i saltat vatten och sedan blandas med soja, salladslök och sesamolja. De tre koreanska S:en, med andra ord. Undrar om det finns någon koreansk rätt som inte innehåller åtminstone en av de smaksättarna?
Sookju namul
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Det jobbigaste med den här namulen är att befria groddarna från sitt skal, men lugn… Jag har ett tips som förenklar även det momentet.
- 1 paket (ca 250 g?) mungbönsgroddar
- 1 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1/2 msk koreansk soja (eller ljus japansk)
- 1/2 msk sesamolja
- 1/2 tsk socker
- 1 strimlad salladslök
- Tappa upp kallt vatten i diskhon. Släng i böngroddarna och rör om med handen. Då lossnar de flesta av de gröna skalen och är lätta att hiva upp och slänga i vasken. Befria de groddar som inte villigt släpper ifrån sig skalen. Ta upp groddarna och låt rinna av.
- Lägg groddarna i en kastrull tillsammmans med vattnet och saltet. Sjud långsamt i 10 minuter. Häll sedan av vattnet och låt groddarna ånga torra.
- Blanda de varma groddarna mer övriga ingredienser och låt svalna. Klart.
Kommentarer
Ett svar till ”Namul #2: böngroddar”
Böngroddssallad heter sookju namul såvitt jag vet.