Namul #2: böngroddar

Ni får ingen bild på det här. Ni fattar ju själva hur fult det är med bleka böngroddar i en vit skål. Det var oerhört korkat av mig, men mina vackra blå glasskålar hade Magnus satt ut kattvatten i.

Sookju namul är mungböngroddar som sjuds i saltat vatten och sedan blandas med soja, salladslök och sesamolja. De tre koreanska S:en, med andra ord. Undrar om det finns någon koreansk rätt som inte innehåller åtminstone en av de smaksättarna?

Sookju namul

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Det jobbigaste med den här namulen är att befria groddarna från sitt skal, men lugn… Jag har ett tips som förenklar även det momentet.

  • 1 paket (ca 250 g?) mungbönsgroddar
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk koreansk soja (eller ljus japansk)
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1/2 tsk socker
  • 1 strimlad salladslök
  1. Tappa upp kallt vatten i diskhon. Släng i böngroddarna och rör om med handen. Då lossnar de flesta av de gröna skalen och är lätta att hiva upp och slänga i vasken. Befria de groddar som inte villigt släpper ifrån sig skalen. Ta upp groddarna och låt rinna av.
  2. Lägg groddarna i en kastrull tillsammmans med vattnet och saltet. Sjud långsamt i 10 minuter. Häll sedan av vattnet och låt groddarna ånga torra.
  3. Blanda de varma groddarna mer övriga ingredienser och låt svalna. Klart.

Kommentarer

Ett svar till ”Namul #2: böngroddar”

  1. Böngroddssallad heter sookju namul såvitt jag vet.