Efter att ha jobbat mycket sent och haft ryggvärk på natten insåg jag i morse att jag måste fixa tre smakprover till föreläsningen för Arla. Eftersom jag inte hade tid och resurser att laga standardnumren var jag tvungen att improvisera hop en liten paprikagucka att servera till gräddfil. Säkerligen har den uppfunnits tusentals gånger förut; men låt mig vara lite lycklig över den ändå.
Jag tänker mig att man klickar den tillsammans med gräddfilen på långkokt nötkött. Och så en liten potatiskaka till. Och en linssallad eller så. Säkert gott till linsbiffar och ugsnrostade grönsaker ochså om man ligger åt det hållet. Men glöm inte gräddfilen! Hackad persilja hör till. Eller ännu hellre: färsk mejram.
Well, here goes!
- Torrosta 1 tsk kummin i botten av en kastrull. Tippa ut i bästa morteln och krossa lätt.
- Hetta upp 1 dl olja, 50 g hackade valnötter tills nötterna blir en gnutta ljusbruna. Pressa ner 1 stor vitlöksklyfta (kanske 2) .
- Slå på 1/2 dl kall olja, kumminen, 1/2 tsk salt och 1/2 dl paprikapulver, helst rökt. Låt stå och dra minst 2 timmar.
Kommentarer
3 svar till ”Nörden är uppfinningarnas moder”
OT så det skriker om det men jag fick just en tanke. Läser alltid med förtjusning Taffels “Kökstips” och, framför allt, “Smakkamrater” men dras med en teflonhjärna av sällan skådat slag. Vilken tillgång det hade varit att ha Smakkamrater i bokform i köket, bara att ta fram när man står där med sin kronärtskocka eller påse torkade tomater i näven och total idétorka!
För att prata som Rachel Ray, Yum-O! Brukade göra en dressing med valnötter, vitlök, grillade paprikor, persilja, olivolja och citronjuice, hmmmm det lät ju misstänkt lik en romesco, fast dressingen är hackad och inte mixad. Supergott till matvetesallad med mozzarella.
Angelica: kolla upp boken “Krydda! Hårda kryddor, mjuka smaker” av världens bästa Lisa och Margareta Schildt-Landgren. Kanske inte exakt det du menade, men helt oumbärlig i köket.