Ny trend …
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8043","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-498","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"f\u00e4lt-p\u00e5-\u00f6sterlen","alt":"f\u00e4lt-p\u00e5-\u00f6sterlen"}}]]
Vad är den nya trenden inom matområdet? Jag fick frågan häromdagen och hade inget riktigt svar. Trender brukar vara motsatsen från något som varit tidigare. T ex när min mamma Märtha och jag började skriva om bakning, kakor och efterrätter var det inte det minsta trendigt. Alla ägnade sig åt att jaga fett och socker. Man skulle äta LCHF.
Under alla år som jag bloggat har jag bloggat om säsong, när- och lokalodlat. Fast jag inte stuckit ut hakan så mycket … De flesta andra hyllade då ekologiskt och KRAV. Nu talas det mer och mer säsong, när- och lokalodlat. Vilket gläder mig.
Själv har jag även efterlyst en mer nyanserad bild av jordbruket. Att journalister och bloggare sätter sig in mer i jordbruk och vad det innebär att producera mat. T ex att en bonde har inte råd att varken göda fält med konstgödsel eller sprida gifter i onödan. En bonde måste även han arbeta ekonomiskt - ofta går ett lantbruk inte ihop ändå.
Vad jag ser nu som ny trend är att jord och bord börjar närma sig mer och mer. 2009 hade LRF en kampanj där producent och konsument skulle mötas och diskutera mat. Bl a var Paul Svensson, TV kock, med på en sådan kväll på vår gård Klefstad.
Nyss såg jag en film där LRF tagit ytterligare ett steg: Först intervjuades bonden av TV-kocken, i stallarna med kycklinguppfödningen. Strax därefter gick kocken in i köket och lagade till något med kycklingen. Kanske är det här ingen trendspaning men för mig känns det intressant och spännande. Som att vi är på rätt väg att öka förståelsen för var maten kommer ifrån och hur bönderna ser på sin verksamhet. Mer sånt!
Kommentarer
Jag tror det ligger mycket i det du säger - med mer dragning mot närheten/närodlat än just ekologiskt per se. Som en reaktion mot det globala - vem vill ha t.ex. hårda plastiga jordubbar året om som inte smakar nåt, jämfört med de som odlats precis nära och är alldeles solmoget goda..
Fröken Dill - håller med. Är ju lite av guerilla odlare på Sveavägen. Njuter av att se kryddorna komma upp. Gräslöken är mörkt grön och kraftig. Basilikan växer på fönsterbrädan och nu blev jag lite sugen på tomater...Tack för inspiration!
Verkar ju bli mer och mer poppis med egenodlat också. Till och med ungdomar vill odla grönsaker numera. Kul att hitta lite andra odlarkompisar än pensionerade damer. (Inget ont om pensionerade damer.)
Hälsar fröken Dill som firar 20 år som tomatodlare
Sidor