Ett bevis så gott som något på att jag inte är matnörd av första rangen är att jag så sällan tagit mig till Cajsa Warg, denna lilla pärla till matbutik på Renstiernas gata. Enda gången jag är i de krokarna är när jag besöker min eminenta redovisningsbyrå. Efter ett besök hos ekonomerna där behöver man antingen fira eller trösta sig och då brukade det bli storshopping på Cajsa Warg. Men nu har de öppnat ytterligare en affär på St Eriksplan, en otroligt vacker, sakralt stämningfull, chokladbrunskimrande matkyrka som även rymmer konferensavdelning och kök för matlagningskurser. Gänget som driver Cajsa Warg är lätta att tycka om eftersom de tycker om ungefär samma saker som jag. Dessutom har de gott humör, en sunt affärsmässig inställning och är inte fanatiker.
Jag linkade dit i onsdags på invigningspartyt i lokaler så nya att lukten från den oljade ekinredningen övertrumfade matdoften. Jag åt en ambitiös men inte oförglömlig porchetta på surdegsbröd, blev trevlig av en Brooklyn Lager och shoppade med mig en (möjligen på grund av lagern) ovanligt stor kasse godsaker.
Tjockyoghurten från Väddö Gårdsemjeri i pyttekoppar var sanslöst bra med rejält kossig smak (jag skrapar desperat det sista ur den i skrivande stund). Naturligtvis var jag också tvungen att köpa lite asiatiska produkter från det oerhört ambitiösa företaget Clearspring som bland annat gör fantastisk soja och de godaste somen jag hittat i en butik. En av våra favoritsenaper smög sig oförklarligt ner i korgen trots att jag har minst åtta andra sorter hemma. Och så en flaska vincotto, långsamt reducerad druvmust som är förträfflig i tomatsallader och räddar håglösa köttfärssåser. En flaska hasselnötsolja fick också följa med, det är en gammal 80-talsfling som jag återupptagit relationen med. Ja, och så lite saker till också. Jag har redan insett att mitt förhållande med Cajsa Warg St Eriksplan kommer att bli mycket ömsint och mycket kostsamt. Jag har redan deklarerat min intention att bli stammis eftersom läget är optimalt för mig som trivs på 4:ans buss.
Jag skulle bara önska att de utvecklade sitt sortiment av färdigmat lite mer, det jag smakat genom åren och på invigningen har känts lite väl strömlinjeformat i smaken och är bara två snäpp bättre än en vanlig delikatessdisk i en ambitiös butik. Fetakräm i laxfjäril? Nej tack! Avorioris i en färdig risotto? Nja… Naturligtvis håller det ångpreparerade riset konsistensen bättre än originalets arborio (eller liknande ris), men vissa rätter kanske inte ska lagas i förväg.
I narthex (ursäkta, kände för att använda ett nytt ord jag snubblade på häromdagen) finns också en liten avdelning som säljer asiatisk mat som jag inte imponerades så värst av. Men jag har aldrig förstått finessen med att äta vitt ris i allmänhet och kallt vitt ris i synnerhet. Ska jag äta sushi måste det vara tokperfekt, inte bara kompetent. Precis bredvid finns även en filial till Chokladfabriken, det är inte min favoritchoklad men definitivt hygglig, jag ska testa några sorter nästa gång.
Väl hemkommen upptäckte jag att den nyinköpta chokladglassen från Järna tyvärr var defekt med räliga smörklumpar. Just nu sitter jag och funderar på hur många hundralappar det kommer att kosta att gå dit att reklamera den.
Har ni varit där ännu? Vad fick ni med er hem? Tipsa!
Kommentarer
12 svar till ”Nyöppnat: Cajsa Warg St Eriksplan”
Så det går att få tag på vincotto (eller arrope som det heter på spanska) i Sverige. Någon som vet om det finns återförsäljare i Malmö?
Anders: jag köpte faktiskt min första flaska på Möllans ost i just Malmö för några år sedan om jag minns rätt.
Ska kolla nsta gång. Kan inte påminna mig att jag sett det där.
Den ligger precis på vägen hem från jobbet. Jag aktade mig noga för att gå in där i fredags – min plånbok skulle garanterat mått tjyvens efteråt….
Mjam, clearspring har jag skåpen fulla av, underbara produkter, vackra och goda! Köper dem på goodstore. Måste teta Kajsa dock, det hör jag ju, Wäddö-yoghurt liksom! (sitter här med deras hammarby blå-ost och den går inte av för hackor! Finns på Urban Deli)
Jag drömmer, drömmer, drömmer om en saluhall här i stan (Linköping), eller åtminstone en butik som Cajsa Warg. Sorry, Matkällaren.
Jag har nog aldrig varit på CW, däremot har jag fått äta massa gott därifrån eftersom en kompis jobbat där.
Jag instämmer med Peter Jägerbro, men jag bor i Åtvidaberg.
Hur kan något vara defekt med smörklumpar?
Cajsa Warg…
Cajsa Warg Bor du i Stockholm (som jag) eller har vägarna förbi? Besök Cajsa Warg, matinstitutionen, matkyrkan, på Renstiernas gata 20. De har nu även öppnat filial på St Eriksplan. Vad väntar du på? Gå dit och låt dig suktas lite!……
För ett par veckor sedan fick jag “Gammaldags tjuckmjölk” [från Skärvångens bymejeri, http://www.bymejeri.se] av min dotter, som besökt mormors gård i Jämtland. Mina barn vet att jag tycker om att experimentera :-)!
Det motsvarar iaf min barndoms filtäta. Slutprodukten liknar mest och bäst långfil, som ju nästan försvunnit från butikerna. Men egen långfil gjord på bakteriekulturen från filtäta är bara så god. Den är så tjock att den inte fastnar på skeden, men om man gör som man skall göra så vispar man den – eller enklast slår med skeden – så att den får en konsistens som liknar filmjölken. Man skall vara försiktig med att av nostalgiska skäl hävda att vissa saker är bättre än andra, men jag påstår att hemgjord långfil på filtäta vilken dag som helst konkurrerar med fin yoghurt och liknande. Det står på sajten hur man gör om man har lyckan att få några spår av bakteriekulturen. Vi brukade “kickstarta” genom att sätta tätan till ljummen – helst fet – mjölk som man sedan satt lite svalare än vanlig rumstemperatur, typ 15-18 grader.
Jämtland är f.ö. i några avseenden en matintresserads paradis. Det säger jag trots att jag själv inte kommer därifrån. Jag älskar det hembakade tunnbrödet, både hårt och mjukt, getosten från de små lokala mejerierna och något som man faktiskt kan få tag på i välsorterade systembolagsbutiker även i Mälardalen: Jämtlands President. Det är en fantastiskt god, helt vanlig ljus lageröl. Den smakar mer och är mycket “rikare” än de flesta andra. Missa den inte!
http://www.jamtlandsbryggeri.se/president.html
P.S. Jag har inga som helst intressen i något av företagen, så det är mina hjärteärliga tips för den matglade att prova.
Jag köpte också Väddöyoghurt, och som jämförelse en burk fransk dessertyoghurt (som också var god, en av de bättre sorterna från mina yoghurtexcesser i Frankrike, men den slogs av Väddöyoghurten :-) )
St Mont Michels päroncider slank också ner – Cajsa Warg är enda stället jag sett den cidern på i Sverige – och lite grönsaker.