Översteglögg: Recept på en annorlunda afton

Börjar vinglöggen förlora sin charm eller rent av sin effekt? Den här glöggen bär med sig fler minnen än jag mäktar med. Styrkan är förrädiskt dold bakom en kryddridå och oskyldig fikonsötma. Underskatta den inte.  Den dövar, eggar, bränner och livar upp sinnena. Efter ett par glas kan stämningen vara euforisk eller norénsk allt efter de givna förutsättningarna. Drick därför små glas och välj ditt sällskap med omsorg.

Översteglögg

Receptmakare: Hans-Uno Bengtsson

Portioner: Beror på önskad effekt men det är svårt att sluta

Tid: 1 dygn och sen ett år att hämta sig

  • 1 hela renat
  • 1 1/2 dl konjak
  • 1 julöl
  • 2 fikon
  • 3 katrinplommon
  • 1 1/2 dl kärnrussin (stora mörkbruna)
  • 1 — 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 pomeransskal
  • 1 bit kanel (8 cm)
  • 4 kardemummor = 40 kärnor
  • 1 nejlika
  • 1 1/2 dl strösocker + 2 msk att karamellisera
  1. Alla kryddor lägges i en gryta och kokas in med öl. Häll över brännvin och socker, smaka av, värm under lock.
  2. Karamellisera strösockret och häll över samman med konjaken; tänd på och låt brinna någon sekund. Låt blandningen stå över natten.
  3. Sila, värm och drick.

Ni har väl sett att Taffel.se fått sig ett ansiktslyft? Johan kommer snart att berätta mer om förändringarna och vad komma skall.

Kommentarer

7 svar till ”Översteglögg: Recept på en annorlunda afton”

  1. arvid

    Jag väntar med spänning på forumet.

  2. Mats

    Kan intyga effekterna av ovan nämnda brygd…

  3. Klockren! Jag satte en stor sats förra julen som nu har avsmakats. Den vinner på lagring, kan jag meddela.

  4. Vilken jul pick me up!

  5. Lennart

    Vinner den på lagring ? min glögg brukar räcka typ tre dagar, ska göra dubbel sats nästa gång.

  6. Christer

    Intressant att hitta min sångpedagogs glögg här, om ock modifierad. Kryddorna kan såväl ökas som minskas, dock bör tilläggas 1-2 bitar torkad ingefära. Som Atkinsätare kan jag meddela att Hermesetas Gold kan ersätta sockret, och att fikon och russin kan tillsättas vid behov. Hetta upp till 75 gr, låt svalna och stå minst över natten.

  7. Kent andersson

    Har gjort denna glögg varje år sedan -97 och den är mycket uppskattad på den årliga glöggfesten.