Sedan Xoko öppnade på Rörstrandsgatan har jag där ätit ett oräkneligt antal av stans bästa croissanter. Magnus Johansson kan det där med smör. Det enda det någonsin funnits skäl att klaga på har varit att man inte alltid klarat av anstormningen av kunder. Fram tills idag.
Croissanten var strålande, som alltid. Men caffe latten till var knappt ljummen, vilket jag påpekade. Servitrisen tog bort den. Efter en bra stund dök det upp en ny. Den här gången med en utskällning. Jag hade kanske inte “förstått” att det var vid just den här temperaturen som kaffe skall serveras, lät servitrisen förstå. För hon hade minsann kontrollerat temperaturen på min utskickade latte, och den var enligt henne perfekt, eller med hennes ord “som vi gör dem på det här stället”. För att fullgöra denna lilla uppfostringsinsats blev jag stum av förvåning serverad ytterligare en halvvarm latte.
Jag kanske har en hopplöst banal smak och inte förstått det senaste inom baristavetenskapen. Men när man tar 35 spänn för kaffe med mjölk krävs det faktiskt mer än avancerade rostningar och diplom från det mjölkindustriella komplexet för att få nöjda kunder. T ex skulle man kunna låta bli att förolämpa dem när de föredrar sina varma drycker serverade just varma. Om hon åtminstone hade sagt redan från början att “här serverar vi kaffet kallt” hade jag ju kunnat protestera.

Kommentarer
9 svar till ”På kant med kaffekulturen”
ånej. Nu fick jag en klump i magen. Jag vill ju också ha mitt kaffe varmt. Och vill ju fortsätta tycka om Xoko. Håller mina varma kaffetummar för att det var en osedvanligt dålig morgon och en opålitlig termometer eller nåt.
Jösses vad illa! Vad har hänt?
Latten har nog alltid varit varm, men jag tycker inte deserterna är riktigt tip-top längre. I början var dom superbra! Visst är dom läckra men tyvärr så både luktar och smakar dom som om dom stått lite för länge i kylen, trots att dom serveras i små plastskålar. Nu låter jag som en riktig gnällkärring, men egentligen är jag bara efterrättskonessör;)
Det är jobbigt när det händer på trevliga ställen. Jag köpte en latte i gallerian på Götgatsbacken. När jag påpekade att den smakade bränt menade personalen att jag kanske inte gillade arabica.
” På kant med kaffekulturen”. Ja, dricker man latte så är man verkligen på kant med kaffekulturen. Kom till Göteborg och drick en riktig espresso på Centro, Bar Italia eller Mahogny så kommer ni aldrig mer att se åt en latte!
Hehe, ja, det är ju inte första gången man får sig en avhyvling på det där stället. Jag gissar att det var en tjej i 25-års åldern som serverade dig?
Allt är ju supergott där men tyvärr så får man räkna med en avsnäsning då och då.
Mjölken skall hålla 62grader, varmt eller kallt?
Allt handlar ju om smak, som ALLA vet är personligt, om min latte är för varm så skickar jag tillbaks den. Kanske jag skall gå till Xoko och du skall be att få mölken varm med lätt vällingston?
Tips om samma sak händer igen: säg att du föredrar en lite varmare latte och be dem värma ditt latteglas med varmt vatten medan de brygger espresson och skummar mjölken. Lycka till!
Tyvärr har Xoko tappat it. Snofsiga anställda och en attityd mot kunder som säger att man ska vara jävligt glad att få vara där, att sen kanelbullen kostar 28 spänn o inte ens är god spelar ingen roll. Vill man ha gott kaffe är dte bara att kila ner till mellqvist på hörnan-värt varenda spänn! Och där inget jidder, däremot goda mackor o nice ambience. Xoko´s desserter kan man leva utan, lika bra och bättre är ingen svårighet att få tag på. SÅ Magnus o co-skärpning!