Pasta med purjo, rökt sidfläsk, körsbärstomater honung och mynta

Vi håller på att göra av med en drös sidfläsk som donerades till oss. Lyckligtvis är det en given smakkamrat till höstens alla rotsaker och grönsaker. Inte minst purjon lyfter något enormt med en dos rökt fläsk.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 20 minuter

Den här enkla pastan bygger på sötsura smaker och är en snabblektion i konsten att använda en stekpanna kreativt. Om du lagar för flera är det bra att göra fräset först, torka ur pannan och sedan snabbsteka tomaterna. När tomaterna är ur säsong rekommenderas tärnad röd paprika istället. Strimla örterna precis före användning så att de inte tappar smak eller blir beska.

  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 msk smör
  • 1 liten kålrabbi eller 2 dl strimlad savoykål
  • 15 cm purjo
  • 1/2 tsk grovt krossad svartpeppar
  • 1 tsk finstrimlat citronskal
  • 2 tsk honung
  • 1/2 msk äppelcidervinäger(eller lite mer)
  • 1 ask körsbärstomater
  • 4 stora blad mynta och/eller 2 stora blad salvia, strimlade
  • 2 små portioner nykokt fullkornspasta
  1. Strimla fäsket fint. Halvera kålrabbin och skär bort skalet. Tärna ganska fint. Börja bryna fläsk och kålrabbi i smöret på medelvärme eller något hetare.
  2. Skär purjon i drygt centimetertjocka skivor. Tillsätt dem när kålrabbin börjat mjukna. Fortsätt stek tills purjon är mjuk och allt börjar få lite färg.
  3. Tillsätt svartpeppar och citronskal. Om du använder salvia istället för mynta är det läge för den nu också eftersom denmår bra av att hettas upp ordentligt.
  4. Tillsätt  honungen och låt den puttra in. Slå på vinägern.
  5. Dra upp värmen. Maka fräset ordentliget åt sidan, upp mot kanten och ställ pannan lite snett på värmen så att det hopmakade fräset inte bränns. Klicka ner lite mer smör eller olja på den blottade ytan och låt fettet bli hett. Stek tomaterna i fettet. Rör inte om för ofta.
  6. Vänd hastigt runt alla ingedienser. Blanda ner myntan. Smaka av. Blanda med pastan. Peppra gärna lite extra.

Kommentarer

4 svar till ”Pasta med purjo, rökt sidfläsk, körsbärstomater honung och mynta”

  1. Honung kan göra så otroligt mycket för en maträtt! Idag gjorde jag en stor sats med rostad tomat- och paprikasås som jag smaksatte med bl a honung, pressad citron och sambal och hade inte honungen varit med hade den nog inte smakat hälften så gott :)

  2. Å jäklars va gott! Purjo och sidfläsk, de blir fint ihop! Honungen däremot… Det måste jag prova, och det är säkert en vanesak, men inget jag hade tänkt ut själv… ever! :-)

  3. Kryddis: Honungen och vinägern balanserar varandra och gör röran trevligt sötsur.

  4. Kan tipsa om en fantastisk “sallad” från Rosendal. Rödvinskokta linser med rökt sidfläsk och gula russin från kalahari, bland det godaste jag smakat.