Ni får ingen bild idag, för vid det här laget vet ni hur pierogi ser ut.
När Magnus och jag kamperade vid St Eriksplan i julas ställde jag till med en hejdundrande brunch. Allt blev inte perfekt, men något som verkligen blev lyckat var mina oxsvanspierogi. Jag vet inte riktigt vad jag hade i dem, men det hindrar mig inte från att ge mig på dem igen eftersom jag hade deg över från gårdagens pierogi.
Förra gången blandade jag ned trattkantareller och bacon, men frågan är om inte den här versionen blev snäppet bättre. Saftigt salt fläsk, mustig sandsopp och aromatisk timjan med oxsvansens djupa köttsmak.
Jag borde sluta skryta, ety jag riskerar att jinxa hela mitt framtida pierogimakande – men jag tror faktiskt ändå inte att man kan toppa de här pierogierna på laglig väg. Enda kruxet är att det är så djävulskt tråkigt att göra 60 pierogi, men vad fan. Slår man på p1 blir det i alla fall uthärdligt.
(Förutsatt att det inte är den där horribla radioteatern där allting är överspelat på stönande scenskolska. Finns det någon som gillar det? Speak up i kommentarerna i sådana fall! En enda bra har jag hört, och då har jag ändå genomlidit ett gäng. Jag inser att jag kvalificerar mig som kulturhatare här, men det får jag väl leva med.)
Hur som. Slå på p1. Kavla deg. Fyll. Lägg på plastfolietäckt plåt – då är det bara att stoppa ned en plåt eller två i frysen om du inte ska servera ett helt kompani. Efter några timmar ploppar du ned pierogerna i plastpåse. Voila: styckfrysta pieroger. Bara att ploppa ned i kokande vatten för en riktigt snabb lunch eller middag.
Pierogi med oxsvans, rimmat fläsk, sandsopp och timjan
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 50-60 st
Tid: 3 timmar
Passa på att göra det här om du har överbliven oxsvans från ett fondkok eller liknande. Fungerar även med annat långkokt nötkött.
- 15 g torkad sandsopp
- 1 stor gul lök
- 75 g palsternacka
- 3 msk smör
- 1/2 dl rött vin
- 250 g rimmat fläsk
- kokt och plockad oxsvans
- salt, svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1/2 tsk mejram
- pierogideg
- till servering:
- smetana
- hackad stekt lök
- Blötlägg sandsoppen i hett, men ej kokande vatten i 30 minuter.
- Finhacka lök och palsternacka och stek den långsamt i smöret tills palsternackan mjuknat och löken karamelliserats.
- Häll på blötläggningsvattnet från svampen och rödvinet. Låt det koka in.
- Låt lökhacket svalna.
- Mal oxsvanskött, fläsk, svamp och lök- och palternackshacket genom mellanskivan på köttkvarnen.
- Smaka av med salt, svartpeppar, mejram och timjan och mal en gång till.
- Fyll och koka pierogi enligt steg 3 och 4 i det här receptet.
- Servera med smetana och kanske lite stekt lök.

Kommentarer
2 svar till ”Pierogiveckan #3: Oxsvans, rimmat fläsk, sandsopp och timjan”
Radio hörs bäst genom ett RSS flöde (alternativt MP3-spelare), då kan man dessutom passa på att samla ihop radioprogram från andra länder också, t ex BBC Radio 4 “The food programme”.
Kurt: Tack för tipset, men tyvärr är det omöjligt för mig med mobilt bredband och trafikbegränsning. Dels hackar det, dels äter det upp hela min bandbredd, dels är jag uppe i datatrafiksbegränsningen i ett nafs.
Efter flytten blir det förhoppningsvis bättre eftersom vi får tillgång till bra trådlöst nätverk.