Planer för en grön vecka (och lite om märgben)

Redan nu börjar jag gotta mig i tanken på alla goda rätter jag ska laga under den utlovade gröna veckan. En sak som är säker är att det kommer att bli mycket ägg. Det blir det ju i vanliga fall också. Men jag tänker ta tillfället i akt och damma av recepten på hamine-ägg och kinesiska te-ägg. För den som har bråttom medelas att Omi Food på Olofsgatan i Stockholm har utmärkta teägg (se bilden). Perfekt att mumsa på när matshoppingrundan går mot sitt slut. Jag gillar att doppa äggen i chiliolja, i Kina äter man dem i regel som de är.

Dessutom längtar jag efter att plocka fram mina indiska recept med smaker från Kerala. Nu när jag fått tag på färska curryblad kommer det avra ännu roligare att laga rätterna.

Igår åt vi en osso bucco-spinoff på kalvlägg ungefär som min vanliga lammgryta. Orsaken var att Johans minsting önskat sig märgben (det går framåt i barnens kulinariska fostran). Alltså tillredde jag extra sås och lät 4 stora märgben sågade i bitar puttra med. Märgbenen hittade jag på Latinamerikanska Livsmedel. Du kan också rosta benen i ugn, men jag tyckte att det här var en bra tillvänjning för ungarna. Mycket riktigt petade de girigt ut märgen. Minstingen föredrog det rent av framför köttet. Den äldre var något mer reserferad. Nåja, ytterligare ett steg på vägen till knorr-till-tryne-tänket. Den som inte äter hela djuret lever både dyrare och tråkigare.

Jag gjorde dock en liten förändring i förfarandet. I stället för att tillsätta all tomat från början tillsatte jag två burkar tomater. Sista dryga halvtimman slog jag i en burk Mutti körsbärstomater. På så vis fick gryta en renare, klarare tomatsmak. Överhuvudtaget bör man friska upp alla smaker på slutet genom att tillsätta mer kryddor och en pressad vitlöksklyfta. På så sätt balanserar du murrigt djup och hög smaker.

Nästa vecka utser vi de första taffelhjältarna på Taffel.se. Det vill säga hängivna matälskare som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Vi kommer även att kora vinnaren i palsternackstävlingen.

Kommentarer

7 svar till ”Planer för en grön vecka (och lite om märgben)”

  1. Karin W

    De där äggen låter grymt spännande. Sätter upp dem på min lista över saker jag bara måste smaka!

  2. Bara åsynen av de där äggen fick mig att gå i taket. Snyggt!!! På vår matlista den här veckan står faktiskt gittos “ägg i ugnen”, med en afrikansk sås, bönor och ris.

    Det låter som att ni kommer få en underbart kulinarisk vecka!

  3. Åh, får jag också vara med på gröna veckan eller är det för sent att anmäla sig? Jag är ju visserligen redan helgrön men det kanske inte gör något. Jag kan blogga om tårtor, veganiserad husmanskost eller dylikt om så krävs.

  4. Jag blev så pepp så jag spräng ut och köpte ägg att koka te-ägg på på en gång. Nu är bara frågan om man ska våga sig på att göra tusenåriga ägg också…

    När jag var vegetarian körde jag jävligt mycket nötter och försökte undvika köttsurrogat i största möjliga utsträckning. Hellre inte alls som kött än nästan som kött…

  5. Hamineäggen blir mer estetiska med kaffe än med lökskal.

  6. Lisa, kan du inte skriva mer om hur du piffar upp murriga grytor nån gång? Jag är rätt bra på grytor, men fixar sällan till dem med mer fräscha smaker.

  7. I lunchlådan är det vegolasse hela veckan ;)