polpettine - bättre än köttbullar
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8177","attributes":{"class":"media-image alignnone size-medium wp-image-1181","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"224","height":"300","title":"polpettine","alt":"polpettine"}}]]
Eller alltså, polpettine betyder ju bara köttbullar, och nu tycker jag inte att vi ska hänfalla åt den där grejen där saker som sägs på utrikiska automatiskt blir liksom coolare och bättre bara för att, lex stockholmska lägenheter som marknadsförs med att de påstås inneha "new york-känsla". Dock, det här är köttbullar mer efter italiensk känsla, och jag vet inte ens hur jag ska uttrycka det för att inte såra en nation av mammor och mormödrar (inklusive mamma scan), men detta är de godaste köttbullar jag någonsin ätit. De är egentligen jättelätta, men jag ville blogga dem för att uppmuntra folk till mer användning av fläskfärs, denna köttfärsens oftast högsta stadium. Vi serverade med pasta och den här underbara vitkålen.
Polpettine i huvudsak utan new york-känsla
Receptmakare: isobel hadley-kamptz
Portioner: 3
Tid: 20 minuter
Köttbullar. Inga konstigheter.
- 500 g fläskfärs
- 1 ägg
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk mannagryn
- ca 1,5 dl luftigt packad finriven parmesan (eller t ex pecorino)
- en rejäl knippa färsk salvia, finhackad
- 2 sardellfiléer, finhackade
- 1 vitlöksklyfta, riven
- smör
- salt och peppar
- extra salviablad till servering
- blanda allt utom de extra salviabladen till en smet. var försiktig med saltet. rulla köttbullar.
- provstek en liten köttbulle i smör
- smaka eventuellt av med mer salt
- hetta upp pannan igen med mer smör. stek köttbullarna rätt hårt runt om, sänk värmen, låt gå klart.
- hetta upp en annan panna med smör. stek salviabladen tills frasiga.
- ät ihop.
Kommentarer
Tack för receptet!
Fläskfärs och salvia kan ju svårligen slå fel. Köttbullarna – ackompanjerade av kålen – blev sannerligen fantastiska.
För balansens skull inledde jag med färskkavlad tagliatelle med råstekt grön sparris. En herremåltid blev det.
Sidor