Eftersom tomaterna fortfarande är i mjäkigaste laget för att göra mig riktigt lyckligfrossar jag i burktomater och tomatpuré också. Försynens gåva till den late och fattige kocken. Styrkt av framgången med auberginerna fortsatte jag att använda tomatpuré på ett lite oortodxt sätt. Igår blev det två 600 gramsbitar fläskkarré som beströks med en tomatgucka och fick gå länge i ugnen. Lite som mitt recept på pulled pork, fast med den torrare tillagningen blev köttet lämpligt att skiva.
Fenomenalt gott och enkelt. Mycket barnvänligt dessutom eftersom de flesta ungar spiskumminindoktrinerats genom tacomåltider. Jag har en annan variant på lut som kanske dyker upp här så småningom.
Äntligen har det kommit fin färsk vitlök i affären! Den hjälpte till att göra karrén god. Den kinesiska vi har dragits med senaste månaderna gillar jag inte. Den smakar inte vitlök, den smakar som man luktar dagen efter man ätit vitlök.
- 1 bit fläskkarré á 1,2 kg
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 tsk salt
- 1 dl olivolja
- 1/2 msk hela spiskummin
- 2-3 tsk chiliflingor (gärna turkiska rökiga)
- 2 tsk mald korianderfrö
- (ev 1/2 msk finhackat citronskal)
- 3-4 klyftor vitlök
- Tomatsås:
- 1 burk körsbärstomater
- 2 klytftor vitlök
- 1 tsk mald koriander
- 1/2 tsk mortlade eller malda spiskummin
- 1/2 msk ekologiskt grönsaksbuljongspulver
- Till servering:
- Kokt broccoli
- Kokta fullkornsgryn
- Sätt ugnen på 140°C. Dela karrén i två delar på längden, längs med fiberriktningen. lägg i en mycket rymlig ugnsfast form, om formen är för liten blir tomatsåsen inte så god eftersom den inte kokar ihop rejält.
- Blanda alla ingredienser till kryddpastan, pressa ner vitlöken. Smeta kryddpastan på karrén.
- Sätt in i den halvvarma ugnen och stek i 1 1/2 timme. Kolla efter 1 timme så att det inte blir bränt i botten. Slå på en bottenskyla vatten om det ser riskabelt ut. Om själva köttet ser lite mörkt ut kan det vara läge att täcka med folie.
- Rör blanda ner ingredienserna till tomatsåsen direkt i formen efter 1 1/2 timme. Stek ytterligare ca 45 minuter, tills köttet är mört.
- Fiska upp köttet och låt svalna en aning. Skiva upp i tjocka skivor och servera med den goda såsen.
Kommentarer
10 svar till ”Produktutveckling: Fläskkarré med kryddpasta”
Ser jättegott ut – skall testas!
Framför allt var det galet enkelt och framsprunget ur desperation ;-)
Låter vansinnigt gott!
Jag inspirerades av din pulled pork och gjorde en karrébolognese, fan vad gott det blev. Nu har jag gjort den flera gånger och den blir alltid bra. Så här gör jag: http://ungfarbror.blogspot.com/2009/03/recept-pa-bolognese-med-flaskkarre.html
kan man på något riktigt bra sätt ta vara på de fina tomaterna när de finns och göra egna “burktomater”??
Inspirerande! Var hittas turkiska chiliflingor månne?
Tack för det trevliga initiativet! Det var mycket trevligt, rått och gott. Nu är jag på blixvisit i Malmö och har just ätit en imponerande massa skånska primörer, tillagade av en Anna Johansson från Vendel. Det var sparrisar och ramslökar från friland, dill, morötter, gurka mm från växthus; ungtuppar, laxar och skinkor… Allt kom bara några kilometer bortifrån. Börjar fatta varför du så ofta och så gärna åker hit.
rättelse, intitativet att kalla folk till råkultur menar jag förstås, kommentaren hamnade lite fel.
Varför inte använda vanlig vitlök om den kinesiska smakar illa, i väntan på färsk?
Lina: Det finns i stort sett ingen “vanlig” vitlök just under förvåren. Den är torr, härsken eller groddig.