Det är så här att äldsta flickan har fyllt tre, och jag skall baka en tårta. Men jag har bara bakat en tårta i hela mitt liv och har lite ångest för detta. Jag tänkte vara ful nog att att ta hjälp av er därute, som kan söta saker bättre än jag. Ge mig lite förslag längs vägen och det är inte omöjligt att jag tar med dem på nåt sätt. Jag menar, en treårsdag får man inte ta lätt på!
Det som är givet är att jag gör Jan Hedhs tårtbotten, den med smör i. Sedan vet jag inte. Grädde är gott, och bär är goda. På något sätt skulle jag gärna få med en bra mousse i ett av lagren, men vilket? Och vad för mousse? Smörkräm är gott också. Men även vaniljkräm är gott. Eller är det overkill att ha alla tre? Pynt? Bär? Gelé?
Göra i förväg eller göra klart precis innan den skall ätas? Fuktspärrar så att tårtan inte blir soggig? Eller skall den bli soggig? Ni hör, jag behöver er hjälp. Uppdaterar kontinuerligt, och håller mig kort, men ni får gärna breda ut er så mycket ni vill.
Tårtan är både till vuxna och små. Det får nog räcka med en tårta skulle jag tro. Speciellt värdefulla tips (tro nu inte att jag inte googlat runt lite först) belönas på nåt sätt.
Edit: jag har inte Jan Hedhs handleder och kan inte piska in tillräckligt med luft för att få till det där välsignade lyftet. Så tolkar åtminstone jag resultatet. Det är tveksamt om jag kan göra en trelagers tårta av den här bottnen. Äh, jag skulle ha tagit en lite mindre form. Men jag vill ha en trelagers, så utgå från det.
Edit2: i kylen står nu en pannacottasmet och stelnar. Jag skall testa att vispa den till creme sedan, inspirerad av den där danska tjejen på SVT som gör en massa söta saker. Hon vände ner körsbär, jag tar nog nåt annat.
Edit3: Nu står tårtorna (det blev två, jag hade ju ändå två bottnar) i kylen och sätter sig innan bären och grädden skall på. Jag gjorde Davids mousse, och den blev riktigt bra. Tyvärr skar sig pannacottacremen duktigt med hallonpurén och jag fick maskinvispa den länge för att den inte skulle se ut som en hudsjukdom, men smaken blev ok. Jag är stolt över att jag lyckades skära upp båda bottnarna till trelagerstårtor, inte en enda gång skar jag igenom! Treåringen har smakat av både mousse och vaniljcreme och pratar oupphörligt om tårta nu, ritar tårtor och gör tårtor i modell-lera. Nu skall jag blåsa ballonger.
Kommentarer
20 svar till ”Projekt treårstårta, del I (hjälp!)”
Givetvis blir det bilder på resultat och mellanled!
Nu är tårtbottnen i ugnen.
Jag ska också göra treårstårta idag. I mina blir det i första lagret vaniljkräm och lite blåbärssylt; i andra lagret blir det blåbärs- och hallonmousse; tårtan täcks med grädde och garneras med färska hallon och amerikanska blåbär.
Hur gör du moussen, David? Egna bottnar?
I bottnarna har jag både mjöl och potatismjöl och ägg samt bakpulver, de brukar växa mycket. Kom ihåga att sikta mjölet.
Moussen hittade jag ett recept på i en gourmet-tidning i somras. Vispa 2 äggulor med 1/2 socker, vispa sedan ner 1 1/2 dl blåbärspuré och 1/2 dl hallonpuré (eller välj fördelningen själv). Lägg sedan i 3 gelatinblad som du smält i vatten. Och sist, vänd ner 2 dl grädde (vispad, mängden är ovispad).
Lisas grundtext till Matmolekyler, om gelatin och mousser, med tillagningstips.
http://matmolekyler.taffel.se/2010/12/29/gelatin-bara-skinn-och-ben/
Nu är botten no 2 i ugnen, ett anslag utan smör, vispat med mer frenesi.
Blivande 4 lagers?
Tur att jag inte blev bagare…bara knapp förbättring.
Sockerkaka till tårta.
Skillnad mellan privat och konditorirecept utan bakpulver.
Konditorier arbetar gör inte sockerkor, utan anslag (Utan bakpulver?)till sina tårtor. (Hoppas jag förstått rätt).
Just det som du tydligen bakat 2 ggr om.
Anslagsbottnar kan (tack vare sin fasthet/torrhet)fuktas med … För att senare byggas och fyllas med olikartade mellanlägg till önskad tårta.
Förtydligande.
Klar skillnad mellan fluffigt sockerkaksrecept med bakpulver, och konditori-anslag utan dito.
Hur mycket kan man förvänta sig att invispade luftbubblor exmanderar till färdig kaka?
Jag har lite bakpulver i mina anslag, men det som gör grejen är: lite mjöl samt potatismjöl (som siktas!), fler ägg som vispas minst fem minuter med socker för att bli pösigt. Då får man en hög och fluffig kaka!
David G är inne på rätt spår! Jag använde mig av ett recept från sötasaker sist, och den blev hög och fin. Vinner på att stå över natten och sogga till sig. Här är min tårta (med vaniljkräm, joordgubbssylt och grädde m lemoncurd med jordgubbar på toppen) http://sugarcandymountain.wordpress.com/2011/07/17/arets-sista-jordgubbstarta/
och här är originalet från sötasaker: http://sotasaker.com/morfars-jordgubbstarta/
Viktigt som alltid är ju att vispa äggen länge, vända ner mjölet, ej låta smeten stå utan köra in direkt i ugnen. Och att vispa? Äsch, elvisp!
Jag var väldigt noga med siktande och vispande, men icke. Skulle nog ha tagit till bakpulvret.
Jag tror att en fluffig hallon-, blåbärs- eller blandade bär-mousse skulle fungera finfint till din pannacottacrème (om du inte har bestämt dig för att använda enbart pannacottacrèmen i tårtan) Mitt bästa recept på bärmousse finns här: http://livsaptit.wordpress.com/2011/06/06/somriga-nationaldagstartor/. Ersätt gärna en del av grädden med crème fraîche eller matyoghurt för en mindre söt tårta, och/eller minska något på florsockret.
Linda, det blir nog som du föreslår. Pannacottacremen ska röras ut med lite av hallonpuren och antingen spritsas eller bredas på ett av lagren. Tårtan börjar ta form, nu är det dags att bli handgriplig.
Pannacottacreme + hallonpuré != sant… Jäklar så det skar sig…
Nu står tårtorna på bordet. Snart skall de ätas.
Projekt tårta avslutat. Rapport i kväll. Viss framgång.
Det ska bli spännande att få höra mer om resultatet =)