Vi äter ofta middag med våra grannar. Ofta spontant, ibland knytis. Igår dukade de upp fantastisk entrecôte, rödlökssmör och till dessert: tre sorters plommon bakade med lönnsirap och stjärnanis. Vi tog med majskolvar med smör smaksatt med stark korv, ett vackert stånd broccoli som anrättades med mandel och citron. Samt Johans oslagbara glass med lönnsirap och pecannötter.
Sedan smågrälade vi om etymologin för ordet dreg. Analyserade Obamas val av running mate. Och såg på No country for old men som fick mig att skämmas för att jag tyckt att det varit småläbbigt att ansa kycklingtassar.
Broccoli med citron och mandelfräs
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 små
Tid: 15 minuter
Det här receptet passar till riktigt fin broccoli eftersom den spelar huvudrollen.
Skölj aldrig färdigkokt broccoli i kallt vatten, då blir den soggig. Låt den istället koka lite kortare och ånga av i durkslag. Jag använde färdigskållade mandlar på bilden men jag tycker faktiskt att det blir godare med oskalade mandlar.
- 1 stort stånd broccoli
- 1/2 dl mandel
- 1/2 msk finstrimlad vitlök
- 2/3 msk finstrimlat eller zestat citronskal (bara det gula)
- 3/4 dl mild olivolja
- 1 msk pressad citron
- 1/2 tsk farinsocker eller ljust muscovadosocker
- Plocka broccolin i buketter. Skala stammen med potatisskalare eller vaskniv så att det sega ytterskiktet avlägsnas. Skär stammen på snedden i centimetertjocka skivor.
- Sjud broccolin mjuk i lättsaltat vatten och låt den ånga av i ett durkslag några minuter. Eller ånga den i bambukorg eller ångkokare.
- Gör fräset medan broccolin kokar. Strimla eller hacka mandeln grovt. Se till att ha övriga ingredienser till hands.
- Hetta upp mandeln i oljan i en liten tjockbottnad kastrull tills mandeln precis skiftar i ljusbrunt. Rör ner vitlöken och fräs ytterligare 30 sekunder under omrörning. Vänd ner citronskalet och fräs ytterligare 15 sekunder. Tippa upp i en liten skål. Om det blir för varmt tippar du bara snabbt upp hela härligheten i skålen tidigare.
- Blanda fräset med pressad citron och socker. Skeda över broccolin.
Kommentarer
12 svar till ”Recept: Broccoli med citron- och mandelfräs”
Ett av mina absolut bästa tips är: Koka aldrig broccoli.
Så här gör jag efter att jag fått broccoli med smält cheddar på en kvarterskrog i England för ca tio år sedan. Dela upp broccolin i mindre buketter, lägg allt i en ganska stor skål, salta. Koka upp rejält med vatten i “the kettle”. Häll vattnet över broccolin och låt det stå under den halvtimme det kan ta att göra resten färdigt. Är buketterna stora kan man eventuellt hälla på en ny laddning ca 1,5-2,0 liter kokande vatten.
Det kommer aldrig att bli sladdrigt utan spänstigt och jättegott. Du behöver aldrig oroa dig för att glömma kastrullen på spisen så att det blir överkokt. Det gör nämligen inte någonting om det får stå i det varma vattnet i 35 ist för 0 minuter.
Tidigare ångkokade jag, men det här sättet är mer praktiskt och man kan tillreda större batchar.
Istället för 30 minuter skall det naturligtvis vara …
Hej Lisa vet du eller någon annan var man hittar färskt sidfläsk i Malmö?
När får vi receptet på Johans oslagbara glass? Snälla…….
Aha…såg nu att den återfinns på annat ställe på Taffel.se. Tack för den fina servicen!
Det borde finnas något slags varningssystem för blogginlägg med så vidriga bilder!
Stefan: Jag ska testa men jag befarar att det gör tråkiga saker med vitaminerna eftersom ganska kort upphettning är bäst. Men det är ju temperaturberoende också.
Mirjam: Prova Malmö Kötthandel på Möllevångstorget.
Åsa: Du ser nog värre saker på Rapport dagligdags. Eller på vilken underhållningsfilm som helst.
Tja, det skulle vara intressant att veta vad som händer. Du ser ju saken ur mycket vidare perspektiv än en annan som bara skall se till att kidzen får mat de gillar.
Jag har ju läst om det där med korta tider. Ibland tillämpat så att jag kokat vatten i the kettle och hällt det över ex vis mina haricot vertes i kastrullen för att minska tiden. Man börjar alltså med kokande vatten istället för att sakta koka upp. Blir verkligen skillnaden så stor om man häller kokande vatten över grönsakerna och låter det stå? Vore jätteintressant att få veta. Däremot vet jag att konsistensen enligt mitt förslag blir KANON. Al dente men ändå lätt kokt.
Hoppas att du återkommer.
/S
Soggig? *Skrattar mig igenom natten pga av det roliga ordet *
Faktiskt inte. Men visst visas otäcka bilder från krig (antar att det är det du syftar på), dock långt ifrån dagligen, på nyhetssändningarna och liksom med läskiga filmer varnas ju tittare innan att otäcka bilder kan förekomma. Det var ju mest så jag menade. Vad beträffar filmer som innehåller trasiga djur och annat äckligt kan jag välja att inte se på.
Naturligtvis råkar jag inte heller ut för det dagligen över nätet men till skillnad från nyheterna finns ju inget varningssystem som talar om vad som kommer dyka upp på skärmen när man klickar på en länk. Jag har liksom inte valmöjligheten längre.
För alla er som äter kött tycker jag försås ni borde se detta varje dag, på varje förpackning med filéer, färs, kotletter osv. Inte helt fel att veta var det kommer ifrån det man stoppar i sig. Minns att min mamma alltid filéeade fisken när jag var liten den hela höna som kokats serverades med ris och currysås. Mums! Vi slogs om de kaprigaset delarna att gnaga på och syrran drog alltid den långa delen av lyckobenet. Idag har dock min uppfattning om mat ändrats och jag tycker faktiskt det är äckligt med döda djurdelar.
Du läser nog fel blogg, det förekommer döda djurdelar här flera gånger i veckan ;-)
Jag gillar djurdelar. Nästan alla. Utom juver. Ska man äta djur är det nästan ens plikt att äta upp rubbet. Kycklingfötterna blev smaskens.
Fin bild i alla fall :-) ser nästan målad ut. och jag håller med – om man nu ska äta djur kan man ju ta vara på rubbet! Borde ju var mer populärt såhär i ekotider och med alla blickar riktade mot en hållbar utveckling… Snacka om att slöseri med mat och energi om man nu bara vill åt filéerna!
Jag lyfter på hatten för dig ;-) och fortsätter såklart läsa matälskaren ändå. För fast du äter djur är det inte alltid fotat som här och det är alltid kul att läsa dina verbala smaksättningar och hopkok om allt mat(o)nyttigt!