Recept: Crabcakes med indiska kryddor (krabbkakor)

Min man gör världens godaste crabcakes, det råder det inte tu tal om. Men han har en ängels tålamod och pillar ur fina färska krabbor i timtal. Sen kryddar han dem varsamt och steker med precision små konstverk. Jag är röjigare i köket. Slöare, djärvare och därför ojämnare.

Jag har hittat block med djupfryst krabba på asiatiska affärer. (Vet inte hur ekologisk det hela är men vi försöker hålla oss på en nivå där 75 procent är ekokorrekt och jobbar oss sakta uppåt. Skaldjur får mig ibland att avvika från den smala vägen. ) Latmasken i mig jublar. Tyvärr är kvaliteten inte i klass med de färska krabborna, långt där ifrån. Men, ger man krabbstackarn en redig dos indiska kryddor så blir resultatet mer än passabelt.

Idén kommer från den underbara krogen Vermillion i Chicago där den coola kvinnliga kökschefefen Maneet Chauhanblandar lationoinfluenser med indiska kryddor. Jag hade nöjet att delta i en av hennes matlagningskurser för ett par år sedan. En variant på krabbkakor som likna de här var det godaste.

Bli inte förskräckt över mängden ingredienser. Du kan utesluta en del och få bra smak ändå. Färs gurkmeja hittar du i asiatiska affärer och är en gudagåva i köket. Den är löjligt billig och håller sig länge i svalen.

Crabcakes med indiska kryddor

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

  • 500 g fryst krabbkött eller kokta fiskrester
  • 3 må ägg
  • 2 1/2 dl pankosmulor
  • ev 1 stång citrongräs, enbart den ljusa biten
  • 1 msk finhackad koriander
  • 2 msk finhackad salladslök
  • finhackad grön chili eller grön tabasco efter behag
  • Kryddfräs:
  • 2/3 tsk bruna eller svarta senapsfrön
  • 1/2 dl finhackad ingefära(du behöver inte skala den)
  • 1 1/2 msk finriven gurkmeja eller 1/2 msk torkad
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • 2 msk raps- eller jordnötsolja
  • Till servering:
  • Yoghurt eller kokoschutney
  • Tärnade tomater
  • Basmatiråris
  1. Låt krabbköttet rinna av lite i en sil. Pressa mycket försiktigt ur överflödig vätska men inte så mycket att det blir torrt.
  2. Blanda ägg och pankosmulor i en stor skål, tänk på att gurkmejan som tillsätts senare kan misfärga vissa sorters plast. Hacka citrongräse mycket, mycket fint. Det går lättast om du först halverar den på längden och sedan strimlar den mycket tunt på längden. Blanda ner citrongräset i äggsmeten.
  3. Gör kryddfräset. Hetta upp senapsfröna i torr panna tills de börjar poppa. Rosta ytterligae ca 20 sekunder, se upp så att fröna inte bränns. Tippa snabt upp i en liten skål.
  4. Fräs ingefäran på medelvärme i oljan tills den fått lite färg. Vänd ner gurkmejan, pressa ner vitlöken och fräs försiktigt 1-2 minuter. Blanda med senapsfröna.
  5. Vänd samman Krabbkött, äggblandning, kryddfräs, chili, koriander och salladslök. Låt stå fem minuter.Tvätta händerna och forma 8 fina biffar.
  6. Hetta upp smör  i en panna tills det fått lite färg. Stekkrabbkakorna på medellåg värmetills de är gyllene, ca 3 minuter på varje sida.

Kommentarer

6 svar till ”Recept: Crabcakes med indiska kryddor (krabbkakor)”

  1. Vad gott det ser ut! Har alltid velat testa krabbkakor, det är en sådan sak som de ofta äter på tv och det verkar så gott. Men jag gillar inte konserverad krabba men hittar jag frusen ska jag testa!

  2. fryst menar jag

  3. Örjan

    Hädisk tanke?
    Har Du provat receptet med “crabfish”? som budgetvariant?
    Med lite tillsats av egen koncentrerad räkfond eller hummerfond från flaska borde det fungera.
    Rapporterar privat om/när jag provat.

    Kompetterande kommentar.
    Har tittat på Gordon Ramsey på Youtube. Kitchen Nighmare.
    Flertalet restauranger har presenterat “crab cakes” som husets mat- tyvärr….

  4. Inte ens detta antagligen delikata inlägg skulle få mig att käka krabba eller fiskrester.Tyvärr.
    Men ville bara tala om att jag njöt av ditt matsnack i Kanal Lokal, Skåne från 21:a maj tror jag.
    Tack, du är en sann matdiplomat!

  5. Jessica

    Jag har aldrig gjort crabcakes, men det vill jag definitivt testa! Fungerar det att byta ut 2½ dl pankosmulor mot 2½ dl ströbröd?

  6. Ströbröd funkar inte så bra, det är för kompakt och smakar dessutom rätt illa. då är det bättre med inkråmet av torrt rivet vitt bröd, men öka mängden eftersom det inte absoberar vätska. Vi köper panko i jättepack i asiatiska affärer. Det är fantastiskt och härsknar inte, till skillnad från ströbröd.