Recept: Dinkelpannkakor med laxrom och pikant gurksallad

Så oartigt av mig att inte publicera ett recept. I synnerhet med tanke på att jag hade ett liggande och allt.

Dinkelpannkakor med gurksallad och laxrom

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Jag tycker att dinkelsmakens rustika karaktär kommer väl till sin rätt i det här receptet spm är en variant på amerikanska pnnkakor. Prova också att byta ut lite av mjölet mot skrädmjöl (rostat havremjöl). Laxrommen kan ersättas med en tunn skiva rökt lax.

  • 180 g (3 dl) dinkelmjöl
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1-2 tsk farinsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl fimjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smör & rapsolja i smeten + till stekning
  • Till servering:
  • Gurksallad (recept nedan)
  • Laxrom
  1. Vispa samman filmjölk, ägg, socker salt och smör & rapsolja. Blanda samman de torra ingredienserna. Sikta ner de torra ingredienserna i filblandningen och rör samman smeten tills den är slät.
  2. Stek fina små pannkakor på medelvärme i ett plättjärn eller teflonpanna. Ha gärna två pannor igång samtidigt så går det snabbare. Eller håll färdiga pannkakor varma i ung 100°C.

Gurksallad med wasabisting

  • 1/2 granny smith-äpple
  • 1/2 liten gurka
  • 1/2 litet stånd fänkål
  • 2 dl lätt creme fraiche
  • 1 1/2 – 2 tsk wasabi
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 msk finskuren gräslök
  • Till servering:
  • basilikablad
  • limeklyftor
  1. Skala äpple och gurka. Tärna fint. Skär bort den grova mittstocken från fänkålen och tärna fint .
  2. Vänd samman med övriga ingredienser.

Kommentarer

3 svar till ”Recept: Dinkelpannkakor med laxrom och pikant gurksallad”

  1. Det var snabbt :)

    Gurksalladen måste jag prova, kan inte gå fel med Fänkål och Wasabi.

  2. Karin W

    Det där får bli som förrätt nästa gång det blir party i huset,om det inte blir pannkakor så måste det gå lika bra på ett salladsblad.

  3. Pannkakorna får kanske vänta tills hektona har rasat, men gurksalladen – förutom att den låter hemskt god sätter den nog fart på ämnesomsättningen. På ett salladsblad – det blir nog perfekt!