Recept: Kokt tunga med sallad på tomat, skånsk senap och papayakärnor

Just nu har vi tema Bästa biten på Taffel. Jag tänker fortsätta grotta ner mig i den kokta tungans förträfflighet (jo jag har fortfarande kvar rester). Missa inte Anas fina skriverier om att äta hjärta. Själv är jag vansinnigt förtjust i rökt renhjärta.

Kokt tunga med sallad på tomat, skånsk senap och papayakärnor

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter + 3 timmar att koka tungan

Papayafrön har en häftig smak av kryddkrasse och smakar underbart till kallt kött. Du kan spara papayakärnorna i flera dagar om du slår vinäger på dem. de blir då lite träigare i konsistensen. Du kan givetvis byta ut tungan mot annat kallt kött.

Laga gärna tungan dagen före. Sjud den mjuk i lättsaltat vatten, gärna med ett lagerblad och någon skiva färsk ingefära eller en bit torkad. Hoppa över saltet om tungan är rimmad. Fiska upp tungan när den är mjuk när du sticker i den med en gaffel. Spetsen ska vara riktigt mjuk. Det brukar ta runt 2 timmar för en kalvtunga, 1 1/2 timme för en gristunga och minst 3 timmar för en oxtunga, i andras recept anges kortare tid men jag tycker att tungan blir för hård då.

Dra av skinnet medan tungan är varm eller låt stå i kyl över natten och skala med potatisskalare.Om du använder den senare metoden blir du av med den knottriga ytan som vissa ängselmagade finner oaptitlig.

  • 1 kokt kalvtunga
  • 6 stora knallmogna tomater
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • 1 dl finstrimlad lökblast
  • nymald svartpeppar
  • Till dressing:
  • 1 dl papayakärnor eller 1 ask kryddkrasse
  • 2 msk skånsk senap
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • Till servering:
  • Knäckebröd
  1. Gör dressingen i god tid. Blanda senap och vinäger. Vispa ner oljan lite i taget. Blanda med papayakärnorna.Om du använder krydddkrasse strör du på den samtidigt som lök och persilja.
  2. Skala och skiva tungan och arrangera på ett fat. Tärna tomaterna grovt och lägg dem ovanpå. Mal över geneöst med svartpeppar. Skeda över dressingen. Toppa med lökblast och persilja.

Kommentarer

8 svar till ”Recept: Kokt tunga med sallad på tomat, skånsk senap och papayakärnor”

  1. Idag ångrar jag att jag aldrig provade Zungenwurst när jag bodde i Tyskland. Nåja, än är det väl inte för sent. http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_tongue

    Den här tungan var förresten min favorit på burkbytet. Tror det var papayakärnorna som gjorde det.

  2. Vilken fin sida=)

  3. Adam

    Lisa! Tack för inspiration och vägledning och recept! Nu känner jag mig stärkt nog att konfrontera köttgubben i saluhallen och kräva kalvtunga till helgen. Om han inte redan har det förstås. Vilket antiklimax det skulle bli.

    Är knottrigheterna negativa för konsistensen? Gillar inte idén att potatisskala den stackars tungan.

  4. Knottrigheten är mest en estetisk fråga. Den varken tillför eller avlägsnar njutning för oss som gillar tunga.

  5. LisaN

    Jag är så nöjd med allt du skrivit om tunga. Nöt-
    tunga kokar jag i hela 4 timmar.
    Rester av tunga brukar jag blanda i en fyllig
    tomatsås + smörfräst purjo och champinjonkvartar
    + gröna ärter. God sås till pasta.
    Äter du allt av lamm också, hjärta, hjärna och
    njurar (supergoda tycker jag). Man kan visst äta
    t.o.m. lammtestiklar. Puuuhhhh!!!

  6. Du gör alldeles rätt i att besöka Fröka Fräcka för det är café nummer ett för mig, ALLT är gott :) Du skulle smaka deras “Maffia”, en grillad ciabatta med en thaiinspirerad currykryddad kycklingröra! Den springer jag långt för *skratt* Jag ska försöka mig på att göra den imorgon kväll och resultatet kommer jag definitivt att lägga upp på bloggen, oavsett om det blir misslyckat eller ej *s* IKväll har jag gjort en annan favorit, Saffranskryddad bulgursallad med kyckling, tigerräkor och avokado *mums* Recept + bild finns på min blogg :)

    Vilken fin blogg du har! Den lägger jag till på favoriter direkt :) Kalvtunga har jag aldrig smakat, men det kanske är en höjdare?

  7. Tack för kommentaren, din blogg är ju inte heller så illa förstås… (:

  8. Jag får nog erkänna att jag aldrig kommer att komma över min tungskräck….:D Mina värsta barndomsminnen från mataffären är just vakumförpackad tunga *ryser*. Det ser fruktansvärt läskigt ut och ja, jag är sjopig helt enkelt. Jag kommer nog aldrig kunna ta i en tunga ens;)