Recept: Mexikansk böngryta med majschips (burkbonanza)

Jag har utlovat mer vegorecept på Matälskaren, just när vi bor på Holmen blir det lite klent med vegorecepten eftersom kosthållet är begränsat. Ändå äter vi vego ofta, det blir nämligen titt som tätt stekta ägg med vita bönor i tomatsås eller möjligen fegvegovarianten med två skivor bacon per skalle till lunch.

Men under söndagen svängde jag ihop en mustig böngryta som serverades med majskolvar och majschips. Matvrak kan toppa varje portion med ett ägg stekt på hög värme i olivolja.

Mexikansk böngryta med majschips

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6-8

Tid: 1 timme

  • 1 stor gul vinterlök
  • drygt 1/2 dl olivolja
  • 1 msk spiskummin
  • 1/2 msk anis
  • 1 kryddnejlika
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk grovhackad eller mald anchochili
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk bryggmalet kaffe
  • 1/2 dl rökig BBQ-sås
  • 2 burkar röda bönor
  • 2 burkar majs
  • Till servering:
  • Majschips
  • Ev rostade potatisklyftor
  1. Skala och hacka löken. Fräs lökhacket helt mjukt i olivolja med spiskummin, anis och kryddnejlika i botten på en stor emaljkastrull. Ha tålamod och använd låg värme så kommer smaken fram.
  2. Skala och skiva vitlöken. Rör ner vitlök och ancho i lökfräset och fräs sakta vidare 5 minuter.
  3. slå på tomater, Blanda ner kanel, oregano, kaffe och BBQ-sås. Låt puttra samman ca 30 minuter.
  4. Skölj bönorna i kallt vatten och rör ner dem. Rör ner majsen. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
  5. Servera med tillbehören.

Kommentarer

13 svar till ”Recept: Mexikansk böngryta med majschips (burkbonanza)”

  1. Låter bra. Både majs, majskolvar och majschips. Tungt.

  2. Oj, oj, jag sitter här och dreglar, den grytan skall vi testa imorgon! Vad händer med kaffet? Försvinner kaffekornen? Anchochilli är den färsk eller torkad?

  3. Hej Lisa.

    Här i Bremen där jag befinner mig nu verkar det svårt att finna tamari att nyttja i den tidigare omskrivna chilisåsen. Vilken soja kan jag ersätta denna med? Sushi-soja? Vanlig kikkoman?

    Hoppas sommaren på Holmen är lika skön som här.

  4. Hejsan, jag unnar fler att få ta del av din trevliga blogg, därför har jag utmanat dig i min blogg. Trevlig sommar!/Boel

  5. henrik

    bbQ-sås. va e de ? typ avdelning ketchup?

  6. hebrik: Japp färdig bbq sås, kan även ersättas av chilisauce och lite chipotle.
    (j) ljus soja tex sushisoja funkar fint.
    Stiftet: ancho är torkad mild härligt chokladig chili. Jag användet krossad/kliptt men man kan nog använda vanlig mald t ex santa maria.

    Maggie: Tungt var ordet! Barnen var måttligt förtjusta. Sk göra en barnvänligare variant.

    Boel: Tack raring! Om jag hinner!

  7. henrik

    jag läste på en BBQ burk på ica: socker & salt & smak. bytte mot salt, socker och en röd chili. bytte kidney mot vita små bönor o kikärtor och la till en guacamole.
    tack för maten lisa. det var sagolikt gott!
    ancho är från början poblano (även kallad pasilla. ska vara geografiskt enl en vän från boston)

  8. Japp, och poblano som är för anchon vad druvan är för russinet finns i sin tur att inhandla på Hötorgshallen. Men för dyyyyrt. Min ancho är köpt på cool chili company i London. Djävulskt trevlig fruktig och bra.

  9. henrik

    jag har en egen stoooor hemlig källa att ösa ur men just nu finns det på bea vid svedmyraplan och på konsum gubbängen. ngn firma i helsingborg packar i småpåsar just nu verkar det som, och för en blygsam penning antar jag. tror jag fick punga ut med en tia för min idag. (dålig på at kolla kvitton…)

  10. Ska testa den där goda grytan,får de unga vuxna chips och kanske en vitlöksyoghurt slinker det nog i dom också!

  11. Tack för svar på min blog.
    Vänligen Boel

  12. Martina

    Jag lagade grytan men tyckte inte den smakade så mycket. Så det blev nästan dubbel dos av alla kryddor innan jag var nöjd. Sen åt jag den med stekt ägg och det var gott. Jag kom på sen att den hade passat utmärkt med en kryddstark stekt korv. En quesadilla med chili, koriander och ost hade också funkat fint till, då har man en hem mexikansk söndagsbrunch.

  13. Martina: Det beror lite på hur gamla kryddor man har. Och vilken fart det är i BBQ-såsen. Och betänk att detta var ett barnvänligt recept! ;-)