Visst var det shisofrön (Perilla frutescens) som låg i den lilla skålen och prydde min kålsallad. Emma på fina bloggen Matsagor gav sig ut på en vild nätjakt och kammade hem titel Veckans Matnörd. Finaste Örjan kom tvåa.
Shisoblad har jag skrivit om flera gånger tidigare. Men jag repeterar för nytillkomna läsare: De har en mild säregen arom av spiskummin, melon, kanel, körvel, rostad sesam, kayang, skalet på gula äpplen, lite mynta och en massa andra saker. Den gröna varianten anses ha en mer raffinerad arom men jag tycker att de som skimrar i dovt lila är så vackra att jag alltid köper dem. gat ska ha sitt! Det är för övrigt de purpurtonade bladen som ger umeboshi-frukter den älskligt rosa färgen.
Shiso smakar särskilt bra till biff och kallas därför biffsteksört. jag tycker att shison är magisk tillsammans med hästbiff. Dessutom ingår den vackra örten i ett av mina bästa recept någonsin. Sofia har lagat en hjärtskärande vacker rätt på konserverade shisoblad och rodnande grapefrukt. (Hmm, lite shisofrön ovanpå hade nog suttit som en smäck.)
Hur som helst var jag ju fruktansvärt sugen på att slita upp burken på stående fot i det lilla koreanska varuhusets korridorer på Manhattan. Jag höll mig och spänningen växte. Wild sesame, stod det på burken men mig lurade de inte.jag mistänkte med all rätt att det var fröna till en av mina favoritörter i den anspråkslösa förpackningen. De kvillrade mystiskt och inbjudande när jag skakade på burken.
När jag äntligen fick smaka fröna var det något av en antiklimax. De smakar inte just mycket alls. lite som mild sesam, litet drag av rostade hampafrön eller vallmo. Poppad hirs eller quinoa kommer ganska nära. Pfft, tänkte jag de här kan man ju bara ersätta med… Ja, vaddå? Man vill ju ha den där lätta spröda konsistensen, den neutrala rostade, lite brödiga smaken. och den där subtila kryddigheten jag saknar ord för. Kort sagt ju mer jag tänker på saken desto mer övertygad är jag om att shiso-fröna förtjänar en plats i mitt skafferi.
Nu måste jag bara tubba någon handlare att in dem. Sen startar vi en ny trend!
Edit: igår konstaterade jag att de faktiskt smakade lätt av lax. Jag tror det har med det höga omega-3 innehållet att göra. Tro nu inte att det är hälsokost, omega-tre-fettsyror i vegetabilier är mindre effektiva än de i fisk och dessutom är en normal portion perilla frön uppskattningsvis två gram.
Kålsallad med nektariner, örter och shiso
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 jätteportioner
Tid: 10 minuter+ tid att dra
Om du inte har shisofrön (perillafrön) hemma som de flesta normalbegåvade mäniskor. Kan du ersätta dem med tex puffad quinoa eller andra rostade milda frön. Salladen ska bara vara fuktad av dressingen, den får inte dominera. Servera till asiatiskt grillat, snabbstekt fläskkarré eller som del av en buffé.
- 7 dl (350 g) tunt strimlad färsk vitkål
- 2 morötter
- 2 mogna nektariner
- 8 blad ngo gai eller 1 dl grovhackad löst packad koriander
- 1/2 dl finstrimlad mynta, helst vietnamesisk
- 1/2 dl tunt strimlad salladslök eller lökblast
- 1 1/2 msk shisofrön
- Dressing:
- 1 tsk fisksås
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1/2 dl pressad lime
- Vispa samman ingredienserna till dressingen. Skala morötterna och strimla dem mycket fint. Blanda kål, morötter och dressing i en stor skål. Låt stå och dra i kyl så att salladen slaknar lite, ca 30 minuter, gärna längre.
- Skär nektarinerna i fina bitar och blanda ner. Tillsätt örter och frön precis före servering.
Kommentarer
8 svar till ”Recept på asiatisk kålsallad med shisofrön och Veckansmatnörd”
Tack för tipset om matsagebloggen, vilken guldgruva! :)
mmm, vill ha!
Sofia: fisksås måste väl ändå räknas som vegetariskt? Jag ser då inga djur i den. Min flaska har inte ens djur på etiketten.
Fisksås, schmisksås.
OM det nu varit fiskar däri kan man fråga sig VAD de övergått till, allt är ju ändå bara molekyler(^_^)
jag tror det räknas som en ört.
jamen se där, bock och bug!
Däremot låter det som att även jag skruvat upp även mina perilla-förväntningar för högt. Det lät så ohyggligt lockande med beskrivningar om fänkål, äpple, citrus, mint, anis och kanel. Kan man våga hoppas på att fröna ev närmade sig pension eller något dito? Jag hade ju redan börjat göra upp planer för en exstensiv shisoplantering i pallkragarna nästa år!
emma: Bladen är fantastiska, det är fröna som smakar lite slätstruket.
vilken tur, då fortsätter jag drömma om lilaskiftande smakfrestande buketter.
Och jag gissar att frågan är helt överflödig det har du säkert redan gjort, men rostning? Ingen skillnad?
(Ja, jag märker att jag har svårt att släppa min förhoppning om det fantastiska fröet…)