Recept: Ramslök revisited

Den sorgliga sanningen är att min man är bättre än jag på att laga mat. Inte alltid. Då hade jag inte orkat vara gift med honom. Men medan jag aldrig kan läta bli att lägga till en extra ingrediens eller två, har han vett att låta bli. Igår lagade han upp den fina ramslöken vi fått från Årstiderna. Det var himmelskt. Inte en pinal för mycket, inte en smak för lite.

När ramslöken tillagas smakar den nästan lite torkad shiitake, så där svavligt, vitlökigt. Perfekt till de lite mesigare champinjonerna. Ungarna älskade det.

Jag hade tänkt smaksätta majon till de fina räkorna med rå finstrimlad ramslök också men det glömde jag! Om ni inte får tag på ramslök tycker jag att ni ska testa med en något mindre mängd löktrav som säkert börjar titta fram i trädgårdarna nu.

Ramslök, champinjoner och skärbönor i smör

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

  • 300 g skärbönor eller andra gröna bönor
  • 250 g små skogschampinjoner
  • 150 g ramslök
  • salt
  • mycket smör till stekning
  1. Skär skärbönorna i munsbitar. Sjud bitarna precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av i durkslag.
  2. Skär under tiden champinjonerna i kvartar och fräs dem i smör.
  3. Skär ramslöken i tre delar. Vänd ner den och stek sakta under omrörning någon minut eller två tills den slaknat. Vänd ner bönorna. Salta lätt. Det behövs ingen peppar.

Kommentarer

11 svar till ”Recept: Ramslök revisited”

  1. Mmm. Enkelt är bäst. Och godast. Lyckis dig att ha en klok man!

  2. Lyckliga du.

  3. åh Ramslök!
    Som jag längtar…

    Tror ni de går att få till och trivas i Lapplandsfjällen?

    Måste provas!

    :-D

    /Fjällmor

  4. Jag har plockat så mycket ramslök idag att jag nästan skäms! 20 minuter tog det och det fanns så mycket kvar. Hela bilen doftade lök på hemvägen. Resultatet kommer snart i en rolig form på taffel. Under tiden ska jag laga kyckling i ugn med ramslök och smör under skinnet och servera lite sparris med ramslök och parmesan à la Lisa http://taffel.se/recept/sparris-och-ramslok-med-parmesan

  5. Fast kanske inte på samma gång, dårå…

  6. Hej!
    Kikar runt lite.
    Ramslök, aldrig hört talas om?
    Du beskriver maträtten och smaken så bra att snålvattnet börjar rinna.
    Mums!

  7. Peter, Linköping

    Kan man bevara ramslöken på nåt bra sätt? Eller är det bara här och nu som gäller?

  8. Jag har listat vilda matväxter jag ska försöka testa i år. Ramslök har hag förvisso ätit innan, men det är med på listan ändå. Mumma.

  9. Robin

    Vad jag har erfarit går det hyfsat att frysa ramslök. Kanske inte ska ligga i frysen alltför länge dock.

  10. Igår egenplockad nässelsoppa men hittils har ramslöken bara gäckat mig när jag varit på plockutflykt. Är det någon som har tips, gärna platser runt Malmö och ända bort till Österlen och upp till Kullabygden är av intresse.

  11. Åh ramslök är trevligt!
    Såg just att ramslök som sökord på min blogg blivit bland de i topp plötsligt. Många verkar leta recept! Det har jag inga, men de tycks hamna på min blogg ändå – så jag får kanske göra något åt saken. :) Ramslökpesto ikväll kanske?