Recept: Sidfläsk till brunch med rökig BBQ-sås, salladslök och tomat

Jag orkar inte tjata om FRA-lagen mer. Istället river jag tapeter och skriver på nästa kokbok. Man blir hungrig av sådant och då mättar fläsk fint. Det blev ingen bild på fläsket för jag var för hungrig. Min man sitter för övrigt och skissar på förbättringar av Taffel.se. Vänta ni bara!

Sidfläsk med BBQ-sås, salladslök och tomat

Portioner:2-4 beroende på antal ägg som serveras till

Tid: 20 minuter + en natt i kylen

Den här rätten som är en perfekt brunch måste föreberedas kvällem före eftersom det är viktigt att saltet rimmar fläsket och röksmaken tränger igenom och ger den tama grisen härligt bångstyrig smak. Du kan använda din favvo-BBQ-sås men den måste vara rejält koncentrerad i smaken. Jag stekte i ankfett som jag råkade ha hemma vilket gav ett löjligt bra resultat. Dessutom är det förvånansvärt billigt. En burk på runt 400 g kostade bara drygt 20 kronor och det håller länge, även när du öppnat burken. Men det går bra med en blandning av smör och mild olivolja. Om du har koriander på drar rätten åt tex-mex-hållet.

  • 400 g skivat sidfläsk eller bogfläsk
  • 1 dl stark rökig BBQ sås
  • Till servering:
  • Tärnade tomater med hackad bladpersilja eller koriander
  • Stekta ägg
  • Snabbstekt eller rå salladslök
  • Rostat fullkornsbröd eller surdegsbröd
  1. Blanda fläsket och BBQ-såsen noga. Låt stå i kyl över natten. Ta gärna fram 45 minuter före servering så att köttet blir rumstempererat.
  2. Hetta upp fett i en pannapå högg värme tills det är riktigt hett. Stek fläsket några skivor i taget ca 2 minuter på varje sida. Fiska upp och lägg på fat.Täck över så att kötet håller sig varmt.
  3. Torka ur pannan och stek äggen. Toppa köttet med äggen. Strö över tomater, grönt och salladslök. Servera.

Kommentarer

14 svar till ”Recept: Sidfläsk till brunch med rökig BBQ-sås, salladslök och tomat”

  1. Är du säker på att smaken tränger igenom? Verkligen? Men alla stora makromolekyler, då?

  2. Patrik: Dem smashar jag till subkvarkar med ultraljud. Glömde visst skriva det!

  3. Nu har jag googlat runt en del och hittar inga svar. Vet ju att du inte är varken vegetarian eller vegan men du har ju koll på det mesta i matväg så jag slänger ut frågan ändå: Kan man köpa vegetabiliskt löpe – eller ystenzym som det då tydligen kallas – någonstans? Alltså inte sådan som redan finns i ost eller “sojafuskost”. Kan man förresten köpa vanlig löpe i affärer alls? Jag fick själv frågan av en kompis och jag har inte den blekaste aning.

  4. P.S. Glömde ju såklart skriva att han tvingas prenumerera på Taffel.se’s nyhetsbrev för att han ska få svar såklart ;-)

  5. Jag blev lite undrade där du skrev om att du skulle hyra ut Matlabbet och flytta utomlands, är det något jag missat, eller?

  6. Nope, men vi vill flytta till hus så småningom och då har jag inte råd med kontor också. Dessutom blir det lite långt att åka. Och så har vi lite andra saker som händer närmaste åren …

  7. Åsa: Tyvärr inte en blekfet aning. Jag skulle testa på apotek, hälsokostaffärer och ngn nätbutik.

  8. Var hittar du så billigt ankfett?
    Vilken bbq-sås gillar du?
    Var tittar ni efter hus?

  9. Ah, sorry. Gåsfett! På Vi. Kan ha varit en felmärkning …

    jag gillar Borsséns. Det här var Woody´s som var mkt bra men jag tom i lite extra chili.

    Efter röda linjen. Nära gossarnas mor.

  10. Får jag framföra ett önskemål till maken? Det skulle vara trevligt att kunna prenumerera på kommentarer och svar på kommentarer. Eller har jag missat hur man gör det?

    Andra saker …? J

  11. Jag har sett löpe i vanlig affär och jag tror att det var antingen Coop Forum eller Ica Maxi. Annars finns det på apotek.

  12. Okej, vad kul :-).
    Kul att du skriver ny bok också!

  13. och tack försten om tipset om Nimb, jag var ganska salig efter att ha besökt dem efter World Barista Cup i torsdags :-)

  14. Lisa – tack, tack ändå. Jag letar vidare. Får väl ta en sväng till apoteket och höra om de har båda varianterna.

    MiaP – Tack för tipset, men det är inte löpe jag letar efter utan den vegetabiliska varianten som inte är löpe utan istället vegetabilisk ystenzym eller mjölkkoagulerande enzym. Kanske finns de båda varianterna på samma ställe? Bäst att kika en extra gång.