Recept: Tomatsallad med libbsticka och kallpressad rapsolja

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 stora

Tid: 10 minuter

Ett av de enklaste sätten att lära sig älska den ampra selleriaktiga libbstickan är att svänga samman en tomatsallad. Salladen är god till rökt fisk, skinka, eller grillat. Om du vill kan du dryga ut den med kikärtor som smakartoppen. Då kan du öka på dressingen lite. Jag tycker att det är gulligt at servera tomatsalladen till förrätt i småportionsskålar som på bilden.

  • 500 g fina röda tomater
  • 2-5 blad libbsticka beroende på vana
  • 2 msk strimlad lökblast eller gräslök
  • Senapsdressing:
  • 1 msk grov söt stark senap
  • 1 1/2 msk pressad citron
  • ev lite raspat citronskal
  • 3/4 dl kallpressad rapsolja
  1. Vispa samman senap och citron. Vispa ner rapsolja lite i taget.
  2. Tärna tomater. Strimla libstickan fint med mycket vass kniv. Hacka den inte fint så tappar den mycket av smaken.
  3. Blanda snabbt samman alla ingredienser. Kanske lite peppar?

Tipsa gärna om dina bästa knep med libbsticka och annat värt att veta i kommentarerna!

Kommentarer

16 svar till ”Recept: Tomatsallad med libbsticka och kallpressad rapsolja”

  1. Kiddo

    Du varnade för att hetta upp libbstickan. Gäller det också buljong och långkok? Jag gillar inte selleri och absolut inte libbsticka. Men jag har alltid tänkt mig att bägge sakerna funkar om man kokar buljong eller långkok och vill ha smak i mellanregistret utan att förstöra toppregistret, som man ju gör med färdig glutamatbuljong (kanske för att min pappa brukade peta ner libbsticka i buljongen när den fanns i trädgården). Dock är jag ingen van buljongkokare.

    Tackar för en fantastisk artikel om marinader häromdagen. Fick mig att beställa “The Science of Cooking” av Barham, skall ta med den på semestern i sommar.

  2. Jag tycker att libbstickan ska tillsättas typ sista kvarten i buljonger. Lite beroende vad du vill ha för smak. Vill du ha jmjuk smak kan du ha med den något tidigare. Vill du ha det där lilla gröna sticket kan du finstrimla och tillsätta sista minuten.

    Kul att du gillade artikeln! Kom ihåg att tipsa alla dina vänner om vårt nyhetsbrev!

  3. landonius

    Jag gillar den subtila smaken i buljonger, särskild hönssoppa som libstickan ger när den kokas med från början, men vill man ha en utpräglad smak då gäller att tillsätta i sista minuten. Annars kan fröna strös över bakverk, eller stjälkarna kanderas liksom angelikans. Den är givet i färsrätter särskilt med tomatsås. Ansätts förr styrka hjärtat, användes ett avkok på frö och blad som gurgelvatten mot inflammerad hals. Bladen behåller sin gröna färg och mycket av sin arom om man torkar i låg temperatur, smula ner i salt tillsammans med torkad selleri och fänkålsfrö för ett ypperligt kryddsalt.

  4. Landonius: Bra tips! Kanderade libbtickestjälkar måste testas!

  5. Sara

    Tack för alla roliga tips på vad man kan göra med libsticka. Jag har mer än någon vettig människa kan förbruka…
    Jag fick för sju-åtta år sedan en liten planta libsticka, som jag glatt planterade i hörnet av mitt trädgårdsland. Den har sedan dess växt, och växt, och VÄXT. Nu antar den varje sommar en buskes storlek, och skuggar den stackars gräslöken som bor strax intill.
    Kanske borde jag istället ha planterat den vid stugans dörr – för att hålla oknytt borta (gammalt beprövat knep). Nåja, jag har inte precis invaderats av oönskade gråtomtar, så kanske fungerar den ändå, lite på håll?
    Kan man förresten frysa in bladen – eller är det torkning som gäller om man vill öva upp sina smaklökar även på vintern?

  6. Örjan

    Libbsticka även kalld Maggikraut (Maggikrydda) på tyska, pga dess smaklikhet med buljongpulvret. (Dock lär pulvret ej innehålla kryddan)

    Sara- torkad libbsticka har kvar ytterst litet av sin smakinsitet.Jämför färsk dill/persilja/gräslök- med torkade hösmakande varianter i burk.
    Landonius- hoppas hinna testa kanderade libbstickestjälkar. Vill Du dela med Dig av ditt recept?

  7. Kurt

    I Danmark har jag sett flera recept på något pestoliknande med libsticka (Løvstikke) som kan ätas till kött:

    Løvstikke-salsa:

    * 50 g hasselnødder
    * 50 g tørt hvidt brød
    * 1 stort bdt. løvstikke
    * 1 fed hvidløg
    * 1 spsk rapsolie
    * 3 spsk æbleeddike eller anden frugteddike
    * 1 tsk sukker

    Kom hasselnødder, hvidt brød, løvstikke, hvidløg, rapsolie og æbleeddike i en food processor og blend til det er en ensartet masse. Smag det til med salt, peber og sukker.

    http://www.dr.dk/Regioner/Fyn/Madkorpset/2008/02/14130055.htm

  8. landonius

    Kanderade libstickastjälkar:
    Skär stjälkarna i 5 cm bitar (eller vilken form du vill) och förväll dem hastigt, mät upp stjälkarna och tillsätt lika mycket socker. Låt ligga i 2 dagar,innan du sätter det på spisen och kokar kraftigt.Sila ifrån sockerlagen, tillsätt ev. mer socker och koka till en lag, lägg i bitarna ett par minuter, tag upp dem och låt torka.Samma recept kan användas till att kandera angelika med skillnaden att angelikan skall kokas mjuka i början. Hoppas ni lyckas med recepten.

  9. Panna

    Fick hem gula och röda plommontomater från Orelund och gjorde, inspirerad av din libbsticke-hyllning, en tomatsallad på en ledsen persiljebukett upphottad med libbsticka från trädgården och lite lök. Hurra, så gott det blev tillsammans med rapsoljan i dressingen (har bara gjort tomatsallad med olivolja innan) detta blir en säker sommarföljeslagare! Hatten av för detta. Funderade lite på drinkar: kanske en libbsticke-bloody mary vore gott? Undrar om stjälkarna absorberar lika villigt som sellerin…

  10. Aha, det är här jag får veta vad jag ska göra med libbstickan, och angelika måste jag ju också ha i nya kryddlandet!

  11. Pia

    Hej !

    Är Libbstickeälskare och rekommenderar alla att göra Libbstickesmör att klicka på potatis, grönsaker och även på en köttbit. Blanda bara färsk eller torkad libbsticka med riktigt smör.

  12. Janos Balogh

    …hm. Odla libsticka? Den odlar väl sig själv, när den en gång hamnat i kryddgården. Liebstöckel braucht “Lebensraum”, det gäller att ha andra livskraftiga kryddor intill, som t ex mynta av olika slag. (Fast med myntan ska man vara försiktigt, rätt som det är så sticker den upp mitt i gräsmattan – å andra sidan doften av nyklippt gräsmatta med inslag av chokladmynta, mig stör det inte alls).
    Jag håller med om måttlighet: som tillbehör älskar jag persiljeslungad nypotatis; att smyga in några späda skott av libstickan till persiljan gör att bihanget tar huvudrollen om man inte aktar sig.
    Härlig artikel Lisa, varma hälsningar Janos

  13. Heidi Kallström

    Libbsticka har jag odlat i “åratal”.. visst fungerar den som “buljong med litet salt till när man kokar bönor eller kikärter. Men i vår familj använder vi den som “underrede” när vi serverar grillat. Den passar lika bra till kött,kyckling som fisk, och så ser dt ju bra ut.Och det är ju bland det viktigaste..
    dessutom finns den ju i mängder, så den tar inte slut i första taget, även om man som vi grillar nästan alla dagar sommaren igenom..

  14. Kerstin

    Jag håller med ovanstående text och kommentarer om den imponerande växtkraften hos libbstickan. Och ja, man får vara försiktig så man inte överdoserar.
    Ett tips: använd den i marinad till nör- och griskött, t ex före grillning. Det är möjligt att jag inbillar mig, men jag tycker den har en viss mörande effekt. Stämmer det månntro?

  15. Crespi

    De ska odlas vid dörren. De håller bort de onda andarna. Annars är väl Erwin Lauterbach en stor förespråkare för denna kryddiga ört.

  16. Bosse

    Jag fann libbstickan som ett härligt alternativ till selleri som jag hatar. Libbstickan funkar torkad i tomatsås eller där man vill att du använder selleri. Lagom dosering, javisst, men det gäller väl alla kryddor – rätta mig om jag har fel.