Replik
Igår gick White Guide-galan av stapeln. Ett gäng gamla och några nya vinnare, superkul för alla inblandade och alla toppnamn fick medalj! Jag har inga vidare kommentarer.
Det jag emelertid tänkte kommentera var Lars Peder Hedbergs osammanhängande skrivelse på Mat & Vänners hemsida. Eftersom refererandet till mig inte fyller någon som helst funktion i själva texten så är jag mycket undrande över vad det överhuvudtaget gör där. Emellertid verkar det ha uppstått några missförstånd som jag skulle försöka vilja reda ut.
Jag tycker visst att de bästa krogarna ska vara nominerade till årets bästa krogar. Men jag tycker att man ska kunna komma i fråga för framskjutna placeringar utan att servera långa menyer med vita servietter. Tekniskt avancerad mat behöver inte vara bättre än enkel mat. Rolfs kök lagar sjukt god mat och har alltid fullt, Esperanto lagar också sjukt god mat men där kan det eka i matsalen. Visst måste man arbeta med de kriterier man själv tror på, men jag anser mig vara i min fulla rätt att ha åsikter om vilka kriterier som är mest rättvisande. Jag tycker helt enkelt att om man inte kan tänka sig att rangordna restauranger i olika kategorier så borde man skatta god och rak mat högre än vad man gör, för det är inte helt enkelt att laga den heller.
Det stämmer att jag är skeptiskt till priserna som delas in. Eko-certifieringen är till för livsmedelsbutikerna, vem tror att någon av Sveriges bättre krogar använder någonting annat än varor av bästa slag? De behöver inte betala extra för certifieringar. Därför känns årets eko-krog som missvisande, det antyder att de nominerade i den kategorin skulle vara mer medvetna i valet av sina råvaror. KRAV får gärna dela ut interna priser bland sina kunder men det tycker jag en seriös restaurangguide ska ta avstånd från.
Årets värt en resa är ett bisarrt pris. Det är inte de bästa krogarna utanför Stockholm som är nominerade (Vendel, Viktoria och Julita), det är inte krogarna på ett väsentligt avstånd från Stockholm som är nominerade (Julita Värdshus), det är inte krogar som är svåråtkomliga som är nominerade (Viktoria mitt i Umeå, där Melker Andersson, Daniel Couyet och Staffan Ling är inblandade).
Martin Ohlsson sponsrar priset årets stjärnskott, vinnaren Linnea i Göteborg har som huvudlevarantör självklart Martin Ohlsson.
Jag efterlyser också en guide som tar sitt uppdrag på allvar. Då kan man börja med att ha en ledning utan personliga band till restaurangerna som prenumererar på topplaceringarna. Gärna låta sig sponsras men inte på bekostnad av trovärdigheten. Testa alla restauranger man skriver om VARJE år. Hör av er om ni behöver hjälp.´
Kommentarer
Nu blir jag otroligt nyfiken. Vilka personliga band har White guide till de vinnande restaurangerna?
Det är en svår konst att låta andra betala ens mat, skriva underhållande utan att sprida ordbajs och samtidigt komma undan med att vara "kreddig"...
Jag har genom åren uppskattat LPH för sina krönikor då de trots allt är ganska underhållande och då kan jag blunda för de självförhärligande element och namedroppningar som även gett Mons Kallentoft ett stort läsvärde i Gourmet genom åren..
Personligen tycker jag att G.M & 50-best är rolig läsning inför resor men i dessa tidevarv så rankar jag bloggarna som en större och mer aktuellt inspirationskälla
I motsats till det som skrivs så finns det flera klassiska instutioner som aldrig kommer att klassas som särskilt "Fun dining" men som alltid kommer att vara fulla då människor helt enkelt gillar deras mat, deras personal och känslan av att få just precis det där man vet att man vill ha, även om man har ätit det 100 ggr tidigare.
Jag tycker faktiskt att årets topplista ser bra ut och innehåller alla ställen som jag trodde på...
Asch, jag tycker inte det var så konstigt uttalande. Det löjliga var att han inte nämnde dig vid namn, vilket är respektlöst om han nu tycker att dina åsikter är värda att gå i polemik mot. Klassisk förminskning. Dessutom är det ytterst arrogant av en stenrik publicist att raljera "gör en guide själv då". Det är ju just det du gör på din blogg, på ett otroligt konsekvent sätt med tydliga (och originella) kriterier, utan ekonomiska resurser.
Robin, du börjar ju framstå som krogjournalistikens Janne Josefsson. Bra! Gräv vidare...
Eftersom det är samma tio restauranger som är nominerade varje år så är det naturligtis ganska lättförutspått vilka det blir.
Det jag invänder mot är inte att White Guide finns, utan mot vad de utger sig för att vara. Man menar att betygen är fullständigt transparenta och följer uppsatta kriterier, kort och gott en proffesionell bedömning.
Det är inte kompatibelt med att personerna som bedömmer restaurangerna och krögarna har andra relationer än just den mellan matkritiker och krögare. Där förutom objektiviteten även anonymiteten sätts ur spel. Anonymt eller inte är en annan diskussion men att vara konsekvent är viktigast. Det hör inte ihop med sponsorer som har inflytande över priserna i White-galan.
Branschen är liten och de flesta journalister och krögare stöter på varandra titt som tätt. Men då ska man också hålla sig till matjournalistik, inte till testverksamhet.
Personligen har jag inte hittat någon restaurangblogg eller guide som har kombinerat kunskap med ett språk behagligt att läsa i den utsträckningen att jag orkar engagera mig.
Dessutom är det samma restauranger som avhandlas överallt. Oftast ger det större utbyte att lyssna till relativt opålästa restaurangbesökares tips och erfarenheter, som besparats hype och bloggroll. Det är oftast då man kan få tips om de verkligt sevärda restaurangerna.
Däremot håller jag alltid ögon och öron öppna när jag är på resande fot och det resulterar nästan alltid i hemskt trevliga matupplevelser.
Undrar var du fått uppgifterna om att linnea använder martin olsson som huvudleverantör ifrån?
Det stämmer inte, utan man använder servera som leverantör av "bulk" varor så som mejeri o dyl.
i övrigt en trevlig och ofta läsvärd blogg!
Mvh
David
Tycker det verkar som att i år är året då det verkar ha gått upp för de flesta krögare med guideintresse(med tanke på den välbesökta galan2011)att det är lobbyism på hög nivå och att det gäller att krypa till sängs med dem som publicerar och testar en. Om dom nu gör det testar alltså??????
En tanke skulle kunna vara att dela ut testprotokollen till berörda krogar!
Förmodligen givande om man fick se testprotokollen för att kunna utveckla sin verksamhet eller åtminstone slippa fundera och tvivla på testad eller inte testad.
”Arrogant och stenrik publicist!” Jo jag tackar, jag. Är säkert det ena och önskar förstås att jag var det andra. Tyvärr läser jag inte Taffel så ofta som jag borde – och inte heller ”Tryne till knorr”, som jag nu läst lite mer av – bakåt i tiden. Ja, du Robin har uppenbart smaklökarna och en hel del annat på rätt ställe. Du skulle vara mycket välkommen som testare i White Guide, men jag är säker på att du istället kommer utveckla ”Tryne till knorr” till en vass konkurrent. Det är bra. Svensk gastronomi förtjänar att bli bedömd mångsidigt, från många olika håll, med olika utgångspunkter och förhållningssätt av passionerade och kunniga bedömare oavsett hur de sedan tillgängliggör sina uppfattningar. Lycka till
David, ber naturligtvis om ursäkt om uppgifterna är felaktiga, kan tyvärr inte röja min källa men den är i övrigt mycket tillförlitlig. Arbetar Linnea inte alls med Martin Ohlsson? I så fall är det ju ett mycket allvarligt faktafel.
Lars Peder: Jag blev visad en Mat & Vänner på jobbet i morse, jag tycker inte det är riktigt ok att hänvisa till en bloggare som det görs där. Jag tycker inte det du skriver att jag påstår reflekterar vad jag faktiskt skrev, sedan håller jag med Lisa om att det är ett konstigt sätt att referera till en källa. Det som emellertid gör mig verkligt fundersam är att "hänvisningen" är rejält förstorad och utplockat ur texten.
Jag skulle verkligen inte tacka nej till att testa restauranger för White. Hur trevligt det än hade varit att utgöra en konkurrent är mina resurser alltför begränsade. Lycka till du också och hoppas du tycker det är värt att läsa mer av bloggen!
Man har köpt en spis för några år sen men i övrigt i princip nej, man använder sig som sagt av servera...
Priset är således inget "sponsor" pris utan ett resultat av hårt arbete och stor talang...
Arbetar förövrigt inte på Linnea även om jag förstår att det kan verka så, utan är ett "fan" med viss insyn...
Mvh
David
Lars-Peder: Kan du vara snäll och bevisa lite mer av din med rätta berömda stilistiska förmåga genom att faktiskt citera mig korrekt när du använder citattecken?
Jag kallar inte DIG arrogant utan benämner ditt uttalande arrogant, vilket är en stor skillnad. Jag säger ibland korkade saker, det innebär inte att jag är korkad.
"Stenrik" må vara en definitionsfråga men i förhållande till mig och Robin är du det definitivt.
Jag anser att WG går i sina leverantörers koppel. Se på vinnomineringen - speciellt förra året.
Här nere i Malmö är alla restauranger rädda för guiden. Det finns så få restauranger här nere som får någon uppmärksamhet i huvudstaden och guiden är så viktig dvs en maktfaktor. Maktfaktor som många ser till att utnyttja.
Det är förövrigt bizarrt att guiden hypar Gastro. Är det deras sill till julbordet då eller? Bloom bör inte få så höga poäng främst med tanke på deras överarbetade mat och katastrofala service som är ökänd. Bastard förtjänar sitt pris och vi är många som är stammisar.
Förstår verkligen inte hur Trio(RIP) hamnade så lågt på listan förra året - något som det knorrades rejält om här nere och på bloggarna.
Jag har gett upp guiden i övrigt - känns som om det bara handlar om att dunka varandra i ryggen och inte om VAD man gör. Förtroendet är förbrukat nu. Lycka till med fun dining konceptet. Själv läser jag hellre bloggar nu för min vägledning.
Finns det ingen krogguide som utgår ifrån vad publiken tycker? Jag menar att 10 000-tals besökares röster kan ju inte ha fel... En bra idé?
Sidor