Säg ricotta och jag börjar vinda hänfört. Förtrollad av minnen från långpromenader över morgondisiga toskanska kullar och en triumferande hemkomst. Några ögonblick senare ringlade ett tiotal semestrande matnördar kastanjehonung över ännu ljummen fårricotta och lät så några valnötskärnor dansa ner över för att fullborda verket. Morgonricotttan var ett milt eko av den ampra hårdosten pecorino vi njutit efter middagen föregående dag. Ricottan skapas nämligen av vasslan som blir över efter ystningen.
Ricottan är en av de få smalprodukter som håller vad den lovar i köket, även om alla varianter är rätt tama jämfört med det magiska munminnet från Toscana. Till och med de plastburkar du hittar i svenska kyldiskar har en sympatisk gräddighet och innehåller i regel bara tio procent fett. Alltså betydligt magrare än de flesta fjantiga light-färskostar.
Ibland är ricotta omöjlig att få tag på. Och när jag väl får tag på den börjar snåltrollet väsnas i magen, för den ibland kan vara hiskligt dyr. Då kör jag keso i mixern med en liten slatt matlagningsgrädde. Se där — en fuskricotta! Om du passar på att mixa ner lite kryddor har du en god och billig färskost.
På min butik finns numera en riktigt hyfsad budgetricotta för futtiga 15 kronor för 250 g. Den hamnar i lasagne, i biffar och desserter. Eller prova något av följande:
- Blanda med honung och hackade valnötter och servera till stekta äpplen.
- Blanda med lite stark getost eller finriven parmesan. Kanske lite frysta provensalska örter, svartpeppar och en gnutta vitlök? Klicka på selleri, endiver eller fylll tomater med röran. Topppa gärna med rostade nötter.
- Bred på rostat bröd och toppa med hemlagad marmelad. Eller gör en salt entrémacka med laxrom, gräslök och lite citron.
- Ersätt en del av grädden i chokladmousse med ricotta för fylligare smak och en skojig konsistens.
- Och så alla underbara italienska kakor man kan laga … Vi jobbar även på en ricottaglass.
Vad gillar du att göra med ricotta?
Kommentarer
14 svar till ”Ricotta: Ett toskanskt minne”
Jag använder den på samma sätt som du. Favoriten är nog att blanda med getost, lite hackade soltorkade tomater, finhackad färsk rosmarin, salt och peppar. Sedan brer jag det på lättgrillat ciabattabröd ingnidet i vitlök och toppar med lufttorkad skinka och kvartade körsbärstomater. Mmmmm…
Jag har inte prövat, men jag såg en bild på en riccota som bakats hel i ugn och serverades till dessert, det såg sjukt gott ut.
Jag gillar fyllda pastarullar med spenat, ricotta och en god tomatsås… mums!!
Sitter här och dreglar som en hund igen, herregud! Imorgon skall jag handla ost.
Tjena Lisa hoppas sommaren var härlig. Jag gjorde en god tarlett lite som en cheescake på Ricotta den var ljuvlig. Sköt om dig mvh Daniel
Man kan tycka vad man vill om Jamie, men hans tips är ibland fullständigt oemotståndliga: Färskt fikon (nigra) med ricotta och ringlad honung är bara så gudagott. Jag äter ett till och struntar sen i middagen…
Jag har en rejäl bit pecorino i kylen. Några tips på vad jag kan göra med den?
Blandar ricottan med kronärtskocka, citon, örter, salt och peppar och ev. lite färsk chili av god sort. Blir en utmärkt röra att fylla små ravioli eller andra fyllda små pastasorter.
Emma: En fin pecorino används t.ex. som följer:
-En liten bit skivas lämpligen i tunna bitar och droppas en aning riktigt god olivolja på plus ev. en liten dunst peppar. (Även prima för Manchego) och ställs i köket att glädja kockar och kökssällskap under middagens tillblivande.
-Större bitar kan användas till att riva ner i just ricotta att ihop med färska örter fylla goda pastaknyten av olika slag eller använda som lager i lasagne.
Nam, nam…
Har aldrig provat ricotta men nu blev jag sugen:)
“Man kan tycka vad man vill om Jamie”
Många svenska kokböcker anger exakta mått för allting så att en 12åring skall kunna tillaga det. Jamies recept bygger ofta på att den som tillagar maten har en viss koll på hur man lagar mat.
Kiddo: Ooops, menade inte att trampa på ngn Jamie-tå, utan bara att många har väldigt tydliga, och skiftande, åsikter om honom. Jag gillar honom för hans hängivenhet. Han går igenom rutan och gör mig sugen på att laga mat, basta.
För ett år sedan talade vi med varandra via mail
Då tyckte du att jag skulle starta en blogg Nu har jag gjort det VÄLKOMMEN
Ricotta kan även tillagas på skånska, som i min Skånska ostkaka :)
http://lata-mammans-receptblogg.blogspot.com/2008/06/sknk-ostkaka.html
“Kan det möjligen finnas några bra tips på hur man kan använda ricotta på Taffel?” tänkte jag idag. Och det gjorde det förstås.
Själv kommer jag aldrig på något annat än att bara äta den serverad med mjuka, torkade aprikoser + valnötter eller att bred på Vivant grönsakskex. Men nu ska jag testa exempelvis nummer 2) på Lisas lista. Mums!
Här i sta’n a k a Stora Äpplet finns ganska bra ricottautbud (men jag har också testat pinfärsk ricotta på bondgård i Italien, så jag vet…).