Här komer de äntligen: De små rackarns goda ostarna. Perfekt mogna, lätt syrliga, djuriska och fylliga. Krämiga och söta med drag av kondenserad mjölk och helt utan den där tradiga ostkantskänslan i det lena skalet.
Rocamadour Fermier köpta på Nimbs delikatessbutik precis mittemot centralstationen i Köpenhamn. Där kan man väldigt enkelt göra av med pengar man egentligen behövt till annat. Men ost som smakar så här mildrar saknaden.
Den tillverkas av råmjölk från get på ett stort kooperativ i Quercy i Frankrike och är ursprungsskydad (AOC) (hmmm, har vi någon upphovsrättsdebatt här?). 35 gram ren och skär lycka.
Är det någon som vet var den finns i Sverige? Jag vet bara att jag ätit den förut men kan för mitt liv inte minnas var.
Kommentarer
7 svar till ”Rocamadour: Vad sägs om lite lycka?”
Hmm, har de en delikatessbutik mitt emot centralstationen? Jag åker för lite till Köpenhamn trots att det är så enkelt nuförtiden.
Min lycka fick jag igår när jag käkade på Mrs. Brown; kungskrabban var helt fantastisk – synd det var en liten förrätt. :P
Saxit: Med tanke på vad kungskrabban kostar hade du nog varit luspank idag om det varit en varmrätt ;-)
Åh, vad jag blev sugen på krabba nu!
Lisa, varför är det så dyrt egentligen? Nu är den här artikeln 6 år gammal men de lär ju inte ha minskat i antal direkt… http://www.aftonbladet.se/nyheter/article120227.ab
Krabba är jättegott men det känns så meckigt att jag köper typ aldrig färsk krabba och den på burk är ju sådär…
Håll även utkik efter Cabécou, kommer från samma region, ser likadan ut, smakar lika, opastöriserad getmjölk även här men ingår inte i AOC.
Just den här osten är båda mina barn helt galna i. De äter flera stycken (de är ju ganska små) varenda gång man plockar fram dem.
Rocamadour är f.ö. också en helt fantastisk by som klättrar/hänger längs ett bergsstup åt det sydvästra hörnet till i Frankrike.
Instämmer med Daddy-T ang Cabécou (den mannen kan sin ost).
Ingen aning om var man kan köpa dem i Sverige – här finns de överallt (även om lagringen varierar). Lägger detta på minnet om utifall att jag skulle behöva muta dig någon gång…
Den finns på möllans ost i “Humidoren”.
Nej förresten, det är nog en annan variant som finns där som heter Rocamadour Chevre au Lait Cru. Kostar 19SEK/35g.