Det var alldeles fantastiska filosofiska diskussioner som drogs igång här i kommentrerna. Vad är en rest? Jag var tvungen att utse tre finalister.
Roligast var (som så ofta) Xtian på Fast Food Lovers:
“en avdankad möjlighet “waiting to happen”, typ som Elisabeth Höglund i Let’s Dance.”
Men mest kärnfull var Karin:
“oavsiktlig överlagning”
Lukas mest detaljerad i sin skildring av det obönhörliga förfallet:
“Rester är som en riktigt god ost, fast tvärtom. När vår saga börjar är osten intetsägande och inte alls särskilt god. De blivande resterna däremot är fantastiskt goda, smakrika och vackra. Sedan börjar lagringen, processen som ska förvandla osten och de blivande resterna till något helt annat än vad de var från början. Osten blir bara godare och godare för varje sekund som går medan de blivande resterna tappar mer och mer smak och blir torrare och torrare. Tillslut går en person ner i ostkällaren och hämtar den vällagrade starka osten, skär upp den och njuter av den. När en annan person samtidigt gräver längst in i sitt kylskåp och får fram en plastburk med torra fläskkotletter, smaklösa grönsaker och något som förlorat all likhet med det vi kallar sås, då snackar vi RESTER!”
Och vinnare är… Karin!
Så nu var det avklarat och nu undrar jag om nu kan tipsa mig om bra surdegsbagerier i Skåne till min adresslista som kommer snart i Sydis. Eller bara tipsa om annat ni vill att jag ska skriva om i Sydis. Nördigt, galet, praktiskt? Önska kostar ingenting! Bästa idén belönas med den åtråvärda titeln Veckans Matnörd!

Kommentarer
10 svar till ”Veckans matnörd, surdegsefterlysning och ny Veckans matnörd”
Man tackar och bugar.
Tyvärr har jag inget sensationellt på bagerifronten att bidra med men jag har önskningar om artiklar om småskalig livsmedelsproduktion, gärna ekologisk sådan. Jag har åkt ekorunda båda åren den varit och handlar flitigt på bondens marknad och tycker att den kunskap och det engagemang många visar vid dessa tillfällen borde nå en bredare publik.
S:t Jacobs Stenungsbageri på klostergatan i Lund! Har superbröd och kardemummabullar som man gråter av lycka över…även fast just dem inte innehåller surdeg ;)
Röstånga mölla bakar supergoda surdegsbröd.
Restaurang Major Nilssonsgatan (tills alldeles nyligen Skogsströms Kök & Butik). Ligger på en tvärgata till Regementsgatan nära Fridhem. Se http://www.majornilssonsgatan.se
att bara ens bli nominerad blev årets påskägg för mig!
Och att nämna Olof Viktors som tips är kanske att sparka in en öppen bageridörr?
Har tyvärr alldeles för stora hål i mitt skånenät, så vad gäller surdeg står jag mig slätt. Läsönskningar finns däremot.
Kanske något om den nya gröna vågen med paralleller mellan sjuttiotalets “ätbara växter i naturen” och dagens Noma och andras såta blad och nypta knoppar. Och plocktips för utflykten. Eller en guide till nördens fönsterbräda med odlingsmanual och örturval.
Ha, ha, vårkänslor? Jag?
Mellbybagaren utanför kivik, fast jag vet inte ifall dom bakar surdeg. Annars vendels ale stenar i kåseberga!
Valhall på Tessinsväg i Malmö, har fantastiska råglimpor på surdeg. Jag vill egentligen inte berätta det för att jag vill ha dem för mig själv, jag har aldrig ätit godare bröd.
Tack Christian! Det är alltid lite svårt att vara generös med riktigt bra saker. Nöj dig med att veta att du nu bidragit till världsglädjen.
Flickorna fläderblom på Köpenhamnsvägen är mitt tips. Är dock osäker på om det verkligen är surdegsbröd… väldigt gott är det iallafall! och ekologiskt, annars har Vendels Ale stenar en butik i malmö på Föreningsgatan som det knappt går en helg utan att jag besöker, även om det blir extremt dyra emellanåt!