Rödbetssoppa för en lycklig dag

Jag är inte lycklig alltid. Men igår … Åh, det är små saker. Ni tycker säkert att det är bagatellartat. Det där fnoskiga min älskade viskade i mitt öra på morgonen som fick mig att gå upp utan att reta mig på onedfällda toalettlock, berg av smutstvätt och andra trivialiteter. Och att sen gå till Matlabbet och pyssla planlöst en dag utan deadline. Jag insåg åter hur fundamentalt det planlösa pysslandet är för min lycka. Och hur sällan jag ägnar mig åt det. Pottering heter det på engelska och jag funderar på en lämplig svensk term. Larvande? Fnulande? Pulande?

Små petitesser som gör en glad. Att lyckas med en plommonsås första gången man lagar den, att överraskande få ett par dunkar nypressad äppelmust av någon man gillar väldigt mycket. Och att kunna ge ett par burkar marmelad tillbaka. Utan saknad, eftersom jag gillar att koka marmelad mer än att äta den.

Och så att få smida ränker med min nya vän David och att gemensamt ta oss en och annan okynnessnus. Att få ett fånigt sms av någon jag bryr sig om som befinner sig på andra sidan klotet. Och sen skiner solen lite genom regnet och jag tänker att det nog är just för mig. I alla fall kan det inte finnas någon annan som uppskattar det så mycket som jag.

Och så passade jag på att laga, bjuda och äta rödbetssoppa nu när min man är på konferens. Rödbetor är nämligen en av de få saker jag och min man tycker olika om. Han har naturligtvis fel, men det behöver ni väl inte tala omför honom.

Snart ska jag ge er recept på min mammas borjstj också, men till den hör en annan vådligare historia som inte har så mycket med lycka att göra. Men som naturligtvis är betydligt mer underhållande än saligt trams.

Rödbetssoppa med kummin och senap

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

Kummin och senapsfrön är avgörande för att soppan ska smaka riktigt bra. Och så de där dropparna vinäger på slutet som balanserar rödbetornas sötma.

  • 1 gul lök
  • 2/3 tsk kummin
  • 1 tsk brunt senapsfrö
  • 2 msk smör
  • 1 palsternacka
  • 4 stora rödbetor
  • 2 lagerblad
  • 1 l lagom spädd kycklingbuljong eller lantbuljong
  • 1-2 tsk balsamvinäger
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Repad timjan
  • Gräddfil, smetana eller creme fraiche
  1. Halvera löken, skala den och dela i kvartar. Skiva tunt. Fräs löken med kummin och senapsfrön  på mycket låg värme i en tor tjockbottnad kastrull i rostfritt eller teflon. Fräset ska bli en smula gyllene men inte brynt.
  2. Skala palsternackan. Skär den till kvartar på längden och skiva sen tunt. Rör ner i lökfräset och fräs vidare medan du ger dig på rödbetorna.
  3. Skala rödbetorna. Skär dem i kvartar och skiva tunt. Vänd ner i fräset och fräs i någon minut.
  4. Lägg ner lagerblad och slå på buljongen. Låt sjuda under lock 15-20 minuter tills rödbetorna är mjuka.  Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Kommentarer

6 svar till ”Rödbetssoppa för en lycklig dag”

  1. Pulande låter hejdlöst roligt om du har några norska läsare. Där har ordet en helt annan innebörd ;)
    Kanske skulle man kalla pysslandet och donandet för att puttra? Långkok är ju väldigt hjärtevärmande liksom det här planlösa pysslandet. Åh, vad skulle jag inte ge för en sån dag idag, men nu bär det iväg för åtta timmars arbete. Hej!

  2. Stöka hemma med småsaker inga stora dunderprojekt är härligt det!
    Har rödbetor i landet men jag är lite tveksam till att ha dom i soppa men du nu blev jag ändå nyfiken!

  3. Vilken tajming, Lisa!
    Min älskling hade innan hon gick till jobbet i morse lämnat en lapp på köksbordet med en önskan om borjstj till kvällen. Nu blir det nog den här rödbetssoppan i väntan på ditt borjstjrecept som jag ser fram emot. Det här blir säkert att bli en succé.

    /P.

  4. Örjan

    Lisa, smakernas mästare.
    Brunt senapsfrö och kummin har jag inte provat tidigare, men kommer att göra till torsdagens utlovade rödbetssoppa.
    Har jag tur hittar jag knippbetor med spänstig blast vid onsdagens torghandel.
    Då åker naturligtvis själkarna och blasten med i soppan. Inget skall förfaras.
    Vid andra tillfällen har jag gräddstuvat stjälkarna och blasten. (säregen rödtonad färg, men gott).
    Tänker någon gång prova att woka. Borde fungera.

    Hört att vissa invandrare i stället för vinblad använder rödbetsbladen till dolmar. Undrar om riset i fyllningen blir rosafärgat?

  5. Jag skulle våga kalla det för vardagslyck. Den ska inte underskattas. Själv ska jag skänka en bit surdeg som inflyttningspresent. Hoppas att den kommer klara sig bra oc hbli givande.

  6. Tycker det låter som en underbar, fantastisk och härlig dag! Sådana borde man ha ofta :) väntar med spänning på din Borjstj, det är sååå gott…